Rukomet

Heiner Brand: "Juniorska prvenstva su važna, igrači tek onda vide kakvi su"

RazgovaralaIvana Strahija • nedjelja, 29.06.2014.
Heiner Brand: "Juniorska prvenstva su važna, igrači tek onda vide kakvi su"
Foto: Ivana Strahija

Svjetsko juniorsko prvenstvo za žene odigrava se u Dugom Selu, Zagrebu, Koprivnici i Čakovcu. Iako to sportsko događanje nije nešto od čega će ljubiteljima sporta zastati dah, a pred kioscima se tražiti ulaznica više, svjetska smotra svakako ima svoju vrijednost. Dokaz u prilog tome je i sasvim nevjerojatni posjetitelj utakmica u Čakovcu...

Utakmica Kine i Slovenije nije napunila dvoranu Graditeljske škole u Čakovcu, iako je susjedna nam država imala svojih vatrenih navijača, koji su s guštom otpjevali slovensku himnu, a onda i proslavili 29:23 pobjedu nad azijskom reprezentacijom. Novinare koji su pratili događanja na parketu kratko je zainteresirala stamena Kineskinja u punom dresu svoje reprezentacije, koja je snimala utakmicu kamerom, uz dobrohotne šale da kineski izbornik ima toliko igračica na raspolaganju da neke mogu samo snimati tekmu.

"Dječji rukomet" teško je zadržavao pažnju, no jedan je čovjek u press loži vrlo pomno pratio događanja. Ozbiljan, koncentriran, marljivo je bilježio informacije prilično kriptičnim rukopisom a tek kad smo svratili pozornost na njega uočili smo - brk. Prvo nevjerica, pa preturanje po mentalnim slikama, nije moguće, to je - Heiner Brand?

I uistinu jeste, samo je jedan takav brk u rukometu, a vlasnik bogatog ispodnosnog i nadusnog pokrivala i sam je potvrdio da on zbilja jeste TAJ Heiner Brand. Onima koji prate rukomet Brand je sinonim za Njemačku, koju je vodio punih 14 godina, i jedan od rijetkih koji je osvojio svjetsko prvenstvo i kao igrač i kao izbornik.

Slika 1 od 1.
Foto: Ivana Strahija

No, što on radi u Čakovcu, zašto gleda utakmicu Kine i Slovenije? "Tu sam kao predstavnik IHF-a, analiziram rad s mladima", objasnio je legendarni njemački rukometaš i izbornik.

Dakle, tko zna, znat će s djecom, s odraslima, sa ženama i s mučkarcima. Dakako, gaža za IHF je u skladu s njegovim "novim" radnim mjestom, menadžera za mlađe uzraste u Njemačkom rukometnom savezu.

Kako je kazao, ostat će u čakovcu tijekom cijele prve faze, odgledati utakmice, dati svoje izvještaje i procjene mjerodavnima. U Čakovcu osim navedenih Kine i Slovenije igraju još i Ruskinje, Rumunjke, Tunižanke i Brazilke, a Brand o kvaliteti rukometa kojeg je vidio kaže: "Ruskinje mi se za sada čine jako dobre, protiv Brazila su pokazale strašno dobru obranu", kazao je o utakmici koja je završila 35:19, "Rumunjke nisu imale nikakvog problema protiv Tunisa, dok mi je ova utakmica Slovenije i Kine za sada najizjednačenija. Slovenke će pobijediti međutim", prognozirao je.

Na svjetskim prvenstvima imamo priliku vidjeti usporedbu europskih reprezentacija, kojima je rukomet tradicionalniji sport no onima van Europe. Koliko su te razlike velike? "Ovdje se ne vidi velika razlika, u tom uzrastu ženskog rukometa, no kod muških, kao i kod seniora u obje kategorije, vidi se velika različitost, posebice u fizičkoj spremi, snazi."

Kolika je onda vrijednost ovakvih svjetskih prvenstava, ima li poante u cijeloj organizaciji takvih smotri? "Svakako postoji vrijednost. Mladi ljudi igraju protiv drugih nacija i vide gdje su, kakvi su, mogu se usporediti. Za to nemaju prilike u nacionalnim prvenstvima. Također razvijaju se ne samo kao rukometaši nego i kao vođe, postaju ljudi."

I dok smo se opraštali, ipak smo morali pitati, nedostaje li legendarnom njemačkom izborniku "njegova" reprezentacija? "Ne, zbilja mi ne nedostaje. Toliko sam dugo igrao i onda bio izbornik da mislim da sam dao svoje u tom poslu."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!