Nogomet

Fabijanić: "Nećemo se uspoređivati i natjecati s velikim Dinamom, navijači oba kluba su isti"

Razgovarao:Niko Rukavina • subota, 06.09.2014.
Fabijanić: "Nećemo se uspoređivati i natjecati s velikim Dinamom, navijači oba kluba su isti"
Foto: Vedran Tolić

Večeras s početkom u 19:00 na kultnoj zagrebačkoj Šalati predstavit će se ambiciozni projekt pokretanja MNK Futsal Dinama. Futsal Dinamo osnovan je prije dvije godine, međutim, nakon godine dana natjecateljske pauze, navijači Dinama, predvođeni Bad Blue Boysima, i futsal zaljubljenici, ponovno su aktivirali klub. Futsal Dinamo bit će ustrojen prema članskom modelu upravljanja koji se temelji na demokratskim načelima biranja rukovodstva kluba i potpunoj transparentnosti poslovanja. Povodom današnje prezentacije projekta, porazgovarali smo s v.d. predsjednika Futsal Dinama, Jurjem Fabijanićem...

Hrvatska sportska javnost već je upoznata s projektom koji će se danas na Šalati predstaviti i široj javnosti. Početak programa previđen je za 19:00. Nakon utakmice mlađih pionira NK Maksimira i NK Kustošije (Istok vs. Zapad), u središnjem događaju večeri Futsal Dinamo odigrat će dvoboj protiv Dinama All stars, momčadi sastavljene od legendarnih igrača Dinama.

Klub je pokrenut zbog nezadovoljstva navijača Modrih stanjem u GNK Dinamu. Međutim, nekoliko puta do sada navijači su istaknuli kako Futsal Dinamo neće biti zamjena za „veliki“ Dinamo koji će i dalje biti prioritet na svim poljima. Cilj ove ideje je demonstracija članskog modela upravljanja po kojem članovi kluba na demokratskim izborima biraju svoje rukovodstvo, ali i povratak publike i mladih na stadione, širenje pozitivne atmosfere oko navijanja, slobodno izražavanje stavova te poticanje na bavljenje futsalom, nogometom i sportom.

MNK Futsal Dinamo osnovan je 2012. godine i već je (uspješno) nastupao u II. HMNL, nakon koje je uslijedila godina natjecateljske pauze. Kako je došlo do ponovne aktivacije Futsal Dinama i koji je cilj ovog ambicioznog projekta?

"Do aktivacije je došlo na inicijativu navijača NK Dinama koji su željeli osnovati malonogometni klub u kojem bi prezentirali članski model upravljanja klubom i kako bi afirmirali iskonske zagrebačke i sportske vrijednosti koje slabe iz dana u dan."

Futsal Dinamo nastupat će u II. HMNL. Do sada se raspravljalo kako ćete domaće utakmice u početku igrati u popularnoj „Kutiji šibica“. Kakve su daljnje ambicije i želje?

"Nažalost, u ovom trenutku nisam siguran u kojoj ćemo dvorani nastupati, ali sam siguran da će Grad nakon Šalate uvidjeti da su naše namjere i ciljevi isključivo pozitivni i da ćemo nastupati u dvorani koja je kapacitetima i značajem dostatna našim potrebama, a to je Dom Sportova II. Brojnost naših budućih članova nas tjera da imamo dvoranu koja može primiti sve zainteresirane. Sportske ambicije su osvojiti II. HMNL i plasirati se kroz doigravanje u najviši rang natjecanja."

MNK Futsal Dinamo funkcionirat će prema načelu „jedan član, jedan glas“, odnosno, jednakopravni članovi kluba birat će svoje rukovodstvo na demokratskim i legitimnim izborima, a poslovanje kluba bit će javno i dostupno svakom članu. Na takav način funkcioniraju mnogi europski nogometni „giganti“ poput Barcelone, Real Madrida, Bayerna, Benfice i drugih. Koje su prednosti takvog modela funkcioniranja športskog kolektiva?

"Uspoređivanje s takvim sportskim gigantima nije u potpunosti moguće. Svaka sredina ima svoje posebnosti s obzirom na okruženje u kojem postoji. Suština jest u ideji da se članovi poistovjete sa svojim klubom i da klub nastupa za članove. To je jedina filozofija i jedini ispravni put."

Rekli ste kako će se demokratski izbori za rukovodeća mjesta u klubu raspisati kroz godinu dana. Koja će sve prava članovi kluba dobiti svojim učlanjenjem i na koji se sve način članovi mogu uključiti u funkcioniranje kluba?

"Svi članovi imaju pravo sudjelovati u radu kluba putem skupštine. Krovni akt - statut - koji će uskoro biti dostupan svima, to jasno propisuje. U statutu je jasno propisano što mogu i na koji način raditi članovi za svoj klub. Pogrešno se i pomalo senzacionalistički prezentira da će klub voditi navijači jer navijači smo svi mi, a klub vodi vodstvo izabrano jedino po kriteriju stručnosti. Razlika jest što nema nezamjenjvih i što postoji tijelo kluba – skupština - koja je iznad svih i koja nagrađuje ili kažnjava upravu putem novog mandata ili micanja."

Mislite li da se takav članski model upravljanja može prenijeti i na „veliki“ Dinamo, koji je ustrojen kao neprofitna udruga građana, a čije se vodstvo trenutno bira samo među sobom?

"Članski model je najbolji i zapravo jedini mogući model za funkcioniranje udruga. Mi ne prezentiramo ništa revolucionarno. Svaka udruga je dužna poslovati na temelju propisanih zakona koji reguliraju njezino djelovanje."

U prvoj godini postojanja kluba bili ste trener. Sada obnašate funkciju v.d. predsjednika kluba. Namjeravate li se kandidirati na demokratskim izborima?

"Moje osobne ambicije su prije svega doživjeti Šalatu, najljepšu sportsku lokaciju u gradu, punu razdraganih i sretnih navijača koji se druže, vesele i pjevaju. Nitko od nas koji u ovome sudjelujemo ne zna što nas sve čeka na našem putu i kako ćemo uspjeti, ali zajedno smo jači. „Bumo vidli kaj bu posle“, rekli bi stari…"

MNK Futsal Dinamo predstavit će se široj javnosti ove subote (6. rujna) na kultnoj zagrebačkoj Šalati. Suparnik će biti „Dinamo All-stars“, momčad sastavljena od legendarnih igrača Dinama, među kojima će biti i pokretači inicijative „Za Naš Dinamo“ – Bišćan, Marić, Šimić i Šokota. Hoće li legendarni Dinamovi kapetani biti uključeni u rad MNK Futsal Dinama?

"Legendarni Dinamovi kapetani su nam podrška od prvog dana kada smo ih uputili o čemu se radi. Za to im velika hvala! Nadam se da će oni biti uključeni u rad kluba kao i svi ostali navijači, odnosno da će postati članovi. Također, vjerujem da će se, barem netko od njih, priključiti kao igrači u klub. Vjerujte mi, svi su još u top formi!"

Prema posljednjim informacijama, prodaja ulaznica za utakmicu teče odlično, za karte se javljaju i navijači iz inozemstva. Šalata bi mogla biti puna. Prema službenim podacima iz GNK Dinama, prosječna posjećenost domaćih utakmica „velikog“ Dinama ove sezone u HNL-u iznosi 1857 gledatelja po utakmici. Mislite li da bi se MNK Futsal Dinamo mogao približiti, ako ne i preskočiti tu brojku?

"Nadamo se i vjerujemo u punu Šalatu pozitivnih i veselih navijača! Cilj kluba nije da se uspoređuje i natječe s velikim Dinamom jer navijači i jednog i drugog kluba su isti! Klub su navijači i obrnuto!"

SuperSport HMNL

1Square 1857:41+1637
2Stanoinvest Futsal Pula 1875:56+1931
3Futsal Dinamo 1852:41+1131
4Olmissum 1862:55+729
5Novo Vrijeme 1852:48+427
6Torcida 1856:58-223
7Crnica 1852:58-622
8Vrgorac 1851:58-719
9MNK Osijek 1863:75-1219
10Uspinjača Gimka 1856:86-3011

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • nido06.09.2014. u 15:14
    Tooo, konacno novija vijest i ovome...
    nido
  • Obrisan korisnik06.09.2014. u 14:34
    Neće Čilić prije 11, možda i kasnije.
    Obrisan korisnik
  • ksapi06.09.2014. u 14:23
    Dok ovo završi, Čilić taman počne ;-)
    ksapi
  • Obrisan korisnik06.09.2014. u 13:28
    ne znam šta da radim.. kako ću Čilića gledati ako odem tamooooooo ... smjc
    Obrisan korisnik