Nogomet

Marko Bašić: "Eventualni poziv Dinama i povratak kući ne bih mogao odbiti"

Razgovarao:Josip Piršljin • subota, 07.02.2015.
Marko Bašić: "Eventualni poziv Dinama i povratak kući ne bih mogao odbiti"

Početkom tjedna u Luzernu je održana dodjela nagrada Švicarskog nogometnog saveza za najbolje igrače u 2014. godini. Tim smo povodom razgovarali s Markom Bašićem (26), nogometašem FC Lugana koji je izabran u najbolju momčad švicarske Challenge lige.

U Luzernu je održana dodjela nagrada Švicarskog nogometnog saveza za 2014. godinu, a među nagrađenima si i ti. Kako je sve izgledalo?

"Švicarski nogometni savez svake godine organizira svečanu dodjelu nagrada za nogometaše prve i druge lige, a na kojoj ugledni ljudi iz švicarskog i svjetskog nogometa dodjeljuju nagrade u raznim kategorijama. Neke od kategorija su najbolji igrač, najtalentiraniji mladi igrač, najbolja momčad 1. i 2. lige, najljepši gol godine, trener godine i druge. Nagradu sam dobio jer sam izabran u dream team Challenge lige (2. liga) za 2014. godinu na poziciji veznog igrača. Ova nagrada za mene predstavlja veliko zadovoljstvo jer u izboru sudjeluju svi treneri, novinari, nogometni stručnjaci, ali i protivnički igrači. Bio je to doista poseban doživljaj za mene jer je svečanoj ceremoniji prisustvovalo oko 600 ljudi, a među njima su bili Cristian Karembeu, Gianluca Zambrotta, bivši i sadašnji izbornici Švicarske reprezentacije Ottmar Hitzfeld i Vladimir Petković, te još mnogi drugi."

Nagrada koju si osvojio je doista veliko priznanje. Kakvi su rezultati iza tebe s obzirom da si izabran u najbolju momčad?

Slika 1 od 1.

"Prošla je godina bila doista dobra za mene. Tako sam u 2014. godini u svim natjecanjima zabio ukupno 11 golova, što je po meni vrlo dobar rezultat s obzirom da sam većinu utakmica igrao na poziciji stopera."

Koliko dugo igraš u Švicarskoj i kakav je zapravo bio put do FC Lugana?

"U FC Lugano sam stigao u ljeto 2008. godine iz Kamen Ingrada, iako sam prve nogometne korake napravio u zagrebačkom Dinamu gdje sam prošao školu nogometa pod vodstvom Romea Jozaka, Davora Blaškovića i Željka Adžića. Nakon Dinama sam neko vrijeme proveo u NK Maksimiru iz kojeg sam prešao u Kamen Ingrad. Sada sam u Luganu gdje mi je doista jako lijepo i uživam u svakom trenutku. Klub je dobro organiziran, momčad nam je odlična i mislim kako je pred Luganom dobra budućnost."

Igrač si FC Lugana koji je već u prošlim sezonama bio blizu ulaska u prvu ligu. Kako klub stoji u ovoj sezoni?

"Trenutno se nalazimo na drugom mjestu, a za vodećim Wohlenom zaostajemo samo jedan bod. Razlika je vrlo mala i ovo doista može biti godina u kojoj će Lugano napraviti taj posljednji korak prema prvoj ligi. Do sada smo uvijek bili vrlo blizu, ali nedostajalo je i malo sportske sreće."

Kakav je općenito odnos Švicaraca prema nogometu i koliko je zapravo jaka Challenge liga?

"Nivo i kvaliteta igre u švicarskoj drugoj ligi je dosta dobra. Prije nekoliko sezona švicarski savez je donio odluku kojom jer broj klubova u ligi sa 16 smanjen na 10 čime je kvaliteta lige znatno pojačana. Liga se igra četverokružno i sastoji se od 36 kola. Momčad koja sezonu završi na prvom mjestu direktno ulazi u prvu ligu, dok posljednja momčad na tablici ispada u treću ligu. Klubovi su dobro organizirani i sve je na visokom nivou. S obzirom na veliku konkurenciju i popularnost hokeja, nogomet je u Švicarskoj dosta dobro popraćen, a popularnost nogometa iz godine u godinu raste, posebice zbog jake nogometne reprezentacije."

Tvoja statistika u sezoni 2014./2015.?

"Ovu sezonu češće igram na poziciji zadnjeg veznog pa je i statistika nešto bolja od one iz prošle sezone. U ligi sam nastupio u 16 utakmica i pritom sam zabio 4 gola, a 2 gola sam zabio i u kup utakmicama. Iako odrađujem sve zadaće koje trener stavi pred mene, ipak se najprirodnije osjećam u veznom redu."

Dobar obrambeni i zadnji vezi igrač koji ujedno i zabija golove je zapravo vrlo tražen profil nogometaša na tržištu. Kakvi su tvoji planovi? Je li možda Dinamo s tobom napravio previd?

"U FC Luganu igram već sedmu sezonu i ovdje mi je doista lijepo. No, što donosi sutra doista ne znam. Kao i svaki sportaš volim težiti novim izazovima jer smatram da je jedino tako moguće napredovati. Bilo je nekih govora o mom eventualnom transferu u neke od klubova iz švicarske prve lige, ali za sada sam još uvijek igrač Lugana. A što se tiče Dinama moram reći da će mi tamo provedeno vrijeme uvijek ostati u lijepom sjećanju. Dinamo se danas profilirao u respektabilan klub koji stvara dobre igrače. Zagreb je moj rodni grad, a Dinamo dragi klub."

Slika 2 od 2.

Znači li to da bi se volio vratiti "kući" ako bi postojala ta mogućnost?

"Kada sam došao u Švicarsku nisam imao niti 20 godina. Ostavio sam za sobom obitelj i prijatelje, sve ono što mi je poznato zamijenio sam s novim ljudima, prostorom... Ma, sve se promijenilo. Imao sam razdoblja kada je nostalgija bila skoro pa neizdrživa. I dan danas se nađem u trenucima kada razmišljam o Zagrebu i ponovnom životu kod kuće. Kao što sam rekao, ja sam igrač Lugana, ali mislim da eventualni poziv Dinama i povratak kući ne bih mogao odbiti."

Ali ipak si posložio i život u Švicarskoj?

"Ako želiš opstati i napredovati, jednostavno se moraš prilagoditi na situacije koje donosi život. Moja supruga Barbara i sin Julian najbolji su dokaz da sam u tome i uspio. A uskoro stiže još jedan dokaz jer ću krajem lipnja postati tata po drugi put."

I za kraj, koji te se protivnički igrač najviše dojmio?

"Lugano dosta često organizira prijateljske utakmice protiv talijanskih prvoligaša tako da sam imao prilike igrati i protiv velikih igrača. S obzirom da igramo na istim pozicijama, možda bih istaknuo Patricka Vieiru koji je igrao s nevjerojatnom lakoćom, kao da je u igri uvijek vidio tri poteza unaprijed. Iako prijateljska utakmica nema intenzitet kao natjecateljska, ipak se u susretima s ovakvim igračima puno toga može naučiti."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!