Nogomet

Hrvatski nogometaš s 11 pogodaka predvodio Lugano na povratku u Prvu švicarsku ligu

Niko Rukavina • nedjelja, 31.05.2015.
Hrvatski nogometaš s 11 pogodaka predvodio Lugano na povratku u Prvu švicarsku ligu

Široj javnosti slabije poznati hrvatski nogometaš, Marko Bašić, ove je sezone sa svojim Luganom ostvario veliki uspjeh. Plasirao se u švicarsku Super ligu. Hrvatski nogometaš je s 11 pogodaka bio najbolji strijelac novopečenog prvoligaša, a taj podatak dodatno uvećava činjenica da je Bašić po vokaciji – defenzivac.

FC Lugano novi je švicarski prvoligaš. Lugano je osnovan daleke 1908. te je u svojoj povijesti osvojio tri naslova prvaka Švicarske, posljednji 1949. Godine 2003. klub je proglasio bankrot i prošao kroz proces reorganizacije te od onda nastupa u Drugoj ligi. Sve do ove sezone kada su predvođeni kapetanom Markom Bašićem suvereno promarširali Challenge ligom i nakon 12 godina čekanja vratili se u najviši rang švicarskog nogometa.

Marko Bašić je 27-godišnji Zagrepčanin koji je u Lugano stigao 2008. preko Dinama, NK Maksimira i Kamen Ingrada. Iako igra na poziciji zadnjeg veznog i stopera, ove je sezone s 11 pogodaka bio najbolji strijelac kluba, dok se na ljestvici najboljih strijelaca lige nalazio na odličnom petom mjestu.

Iako je jučer (30. svibnja) u posljednjem kolu izgubio na domaćem terenu od Wohlena s 3:2, Lugano je Drugu ligu (iz koje samo prvak prelazi u najviši rang) osvojio s uvjerljivih sedam bodova prednosti ispred drugoplasiranog Servettea.

Lugano je posebno dominantan bio u finišu prvenstva budući da je u posljednjih 15 kola upisao 12 pobjeda. Bašić je u posljednjih osam utakmica postigao šest pogodaka, od kojih su tri izravno odlučivala o pobjedniku, te je bio predvodnik velikog uspjeha svojeg kluba.

“Atmosfera u momčadi je zaista odlična. Ponosan sam što sam dio ekipe koja je Lugano vratila u elitni razred švicarskog nogometa. Ovaj klub i njegovi navijači to doista zaslužuju“, rekao je Hrvat na privremenom radu u Švicarskoj.

Bašić je od strane švicarskih medija za sezonu 2014./15. proglašen najboljim igračem Druge švicarske lige, a od strane Švicarskog nogometnog saveza uvršten je u najboljih 11 Challenge lige za 2014. godinu.

Prema švicarskim medijima, interes za hrvatskog veznjaka iskazali su Basel, Zürich i Luzern, a špekulira se i o interesu nekih klubova iz Belgije i Italije. Bašić je u razgovoru za Sportnet|hr u veljači izjavio kako bi se volio vratiti i u Hrvatsku, a da eventualni poziv zagrebačkog Dinama ne bi mogao odbiti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!