Juriš

Biloš "progledao" i želi s Hrvatskom u Njemačku

Bernard Jurišić • srijeda, 08.03.2006.

Samo par mjeseci odmorili smo se od teme koja se zove Daniel Biloš. Argentinac hrvatskih korijena opet se vraća u hrvatsku javnost, ovog puta zahvaljujući briljantnoj pobjedi naše reprezentacije protiv "njegove" Argentine u Baselu...

Gledajući (neočekivanu) pobjedu reprezentacije koja ga želi, nad onom koju on želi, Daniel Biloš je još jednom "prelomio". Jose Pekerman ga očigledno neće zvati u Njemačku, pa iako se 26-godišnji napadač radovao i mogućnosti da se barem natječe za dres argentinske reprezentacije i nastupi u ponekoj prijateljskoj utakmici, želja za igranjem na velikoj sceni je snažnija. Posebno kad je uz TV ekran provjerio kakva ga to momčad želi u svojim redovima.

Slika 2 od 3.

Nakon "konačne odluke" od prije par mjeseci, u kojoj je "prelomio", zahvalio se Hrvatskoj na pozivima i nastupio za Argentinu u prijateljskom ogledu u Kataru (koji nije bio u Fifinom terminu, pa se stoga službeno "ne broji"), Biloš je ponovno spreman razgovarati s HNS-om.

"Razgovarati" vjerojatno znači - tražiti da bude u momčadi na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. Bez obzira koliko taj igrač Boca Juniorsa vrijedio, ukoliko mu predsjednik HNS-a Vlatko Marković i izbornik Zlatko Kranjčar obećaju nastup u Njemačkoj, jako će bezobrazno "pljusnuti" sve one koji su "krvarili" ili bili spremni krvariti tijekom kvalifikacija za SP.

Ubaciti "strano tijelo" u već formiranu i čvrstu momčad, kakvom se Hrvatska potvrdila i protiv Argentine, manje od mjesec dana prije Svjetskog prvenstva, bilo bi i rizično i nepošteno. Na taj način, ne bi ga prihvatili ni suigrači, ni navijači.

Slika 1 od 2.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Njegova instantna promocija u hrvatski dres za SP bila bi obojana snažnim osobnim interesom i teško bi se kao takav uklopio među igrače koji već godinama "ginu" jedan za drugoga i za dres kojeg s ponosom nose. I kojem ništa ne uvjetuju.

Izbornik Kranjčar mora odigrati važnu ulogu, ukoliko se i službeno potvrdi da će Biloš ubuduće igrati za Hrvatsku. On mora zaštititi momčad koja ga je dovela do slave, koja je ispunila sve njegove zadatke. Morao bi vrlo brzo jasno postaviti stvari na svoje mjesto, inače bismo se uoči odlaska u Njemačku mogli suočiti s problemima koje dosad nikad u povijesti nismo imali. "Loše vibracije" unutar momčadi. Je li jedan Biloš vrijedan toga?

Bilošu ponuda na stolu ne stoji od jučer, imao je prigodu priključiti se reprezentaciji prije nekoliko mjeseci i ozbiljno konkurirati za Njemačku. Odbio je i sad nije u poziciji bilo čime "uvjetovati" svoje igranje za Hrvatsku. S druge strane, hrvatska reprezentacija pokazala je da je za velike domete spremna i bez njega. Izbornik bi to morao cijeniti i braniti najviše od svih. Baš kao što Pekerman cijeni one s kojima je "pokorio" južnoameričke kvalifikacije i zbog kojih ne nalazi Bilošu mjesto.

Iako je čitavo natezanje oko njega u nekim trenucima izgledalo zaista degutantno, moramo biti svjesni da nemamo na raspolaganju neograničen broj klasnih igrača i ako Biloš želi prigodu za dokazati se - treba mu je ponuditi.

Ali tek od početka priprema i kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj 2008.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!