Juriš

Kako vjerovati sustavu?

Bernard Jurišić • četvrtak, 09.11.2006.

Kad novinari s Poljuda i Maksimira ubilježe uvjerljivu pobjedu Hajduka i Dinama i pritom navedu kako "igra i nije bila uvjerljiva koliko i rezultat", igrači, trener i funkcioneri "malih klubova" zaista imaju o čemu razmišljati. U takvim uvjetima postavlja se logično pitanje - je li odgoda Dinamove utakmice u Čakovcu uopće nužna?

Hajduk je Kamen pretvorio u prah, Dinamo je Pulu ostavio bez ikakvih šansi. Dvojac na vrhu ljestvice HNL-a nakon iznenadnih posrtaja prošlog vikenda, u srijedu nije imao ni najmanjih problema i izazova u dvoboju s Kamen Ingradom i Pulom.

Analizirati igru ova dva kluba nije previše uputno, jer četiri pogotka Hajduka i pet pogodaka Dinama nisu izrasli kao plod vrhunske predstave naših "najjačih europskih aduta", već zapravo kao plod "skidanja gaća" beskrvnih protivnika, u čijim redovima ima igrača koji polovicu susreta provedu diveći se prigodi igranja na Poljudu ili Maksimiru.

U tom smislu, možda je bolje malo pozornosti posvetiti onima koji (barem ove sezone) nemaju kompleks "velikih". Prije svih Šibenika, a onda donekle i Međimurja, dva kluba koji su najugodnija iznenađenje haenelovske jeseni.

Šibenčani su i u Koprivnici odigrali "svoje", postavili se drsko i otvoreno, tražili igru, pokušavali akcijama i trkom, umjesto foliranjem i nabijanjem. Zaradili su bod, kao i Čakovčani u Osijeku, ali su i zaradili pljesak svih onih koji očajnički traže nešto pozitivno u svakoj novoj sezoni sve siromašnijeg HNL-a.

Jedina je šteta što "bajka iz Šibenika" već sad ima prilično izvjestan i nimalo bajkovit završetak. Već ove zime očekuje se "čerupanje" narančaste momčadi sa svih strana, a turobna svakodnevica naše lige ni ovog puta neće omogućiti da se bilo koji klub duže zadrži na "pozitivnom kursu". Rukavininim imenom već se licitira u raznim klubovima i ligama, važe se svaka informacija glede toga "koju boju više voli Schildenfeld", Kartelo, Kwedi, Gabriel već imaju svoje "zaštitnike interesa", pa će i šibensko čudo biti "samo za tri dana".

Šteta. Šteta je što hrvatski velikani nemaju smisla za ono što je dobro za njih. Šteta je što će se Šibenik već kroz koji mjesec "razbucati", šteta je što će mladi Kalinić već ove zime na svoja leđa dobiti teret "prvog napadača Hajduka", umjesto da mu se omogući da se barem do kraja sezone razvija u Puli (ili negdje drugdje), da igra bez opterećenja i imperativa rezultata. Šteta je što Hajduk i Dinamo ne vide dalje od sljedećeg kola, da ne pričamo o nekakvim srednjoročnim, kamoli dugoročnim projektima.

Ako u cijelu priču uklopimo izjavu izbornika Slavena Bilića koji za reprezentativni trio iz HNL-a (zapravo Dinama) kaže da "oni nisu u situaciji u kojoj su inozemni reprezentativci jer njima je previše dvije utakmice tjedno, dok su naši inozemci na to naviknuli", kako onda ne biti zabrinut za budućnost klubova koji sanjaju europske snove, a nemaju snage ni za HNL realnost.

Kako imati povjerenja u sustav kojemu izbornik treba reći "pretjerali ste s tri kola u sedam dana", a oni koji su taj sustav kreirali mjesecima nakon što se saznalo da će Hrvatska gostovati u Izraelu 15. studenog, jedino "prekoredno" kolo ubacuju u tjednu uoči ovog (pre)važnog reprezentativnog ispita.

Tko tu ne radi svoj posao? Iako su se iz Hajduka obrušili na Dinamo, u ovoj situaciji jedina "krivnja" maksimirskog kluba je što reprezentaciji daje tri igrača. Krivnju za ovakvu neorganiziranost treba tražiti na drugoj adresi, u glavama onih ljudi koji su kreirali ovakav raspored i koji bi trebali promišljati boljitak hrvatskog nogometa, a ne svojih s oproštenjem, guzica.

Izraelci su svoje prvenstveno kolo odgodili odavno, kako bi reprezentaciji dali vremena da se sprema u miru. U Hrvatskoj su se odgode sjetili četiri dana prije nego što se trebalo igrati i naravno da se pojavilo milijun problema glede odgode cijelog kola. Isto tako je normalno da se u situaciji kad je bodovno iznednačen s Dinamom, Hajduk žali na situaciju u kojoj uvjeti nisu ravnopravni. Jer Hajduk će morati odigrati tri utakmice u tjedan dana (a i izbornik kaže da to hrvatski igrači nisu sposobni), dok će 20-ak Dinamovaca imati "time-out" za uigravanje i odmor, zbog svoja "tri reprezentativna druga".

Zar je trebalo biti lumen da se cijela stvar "primjeti" još prije desetak dana? I napravi jedna vrlo logična "rošada" - termin Kupa zamijeni prvenstvenim terminom u narednu subotu. Odgodi se Dinamov ogled u Kupu, na što ni Hajduk, ni bilo tko drugi vjerojatno ne bi imao primjedbi, pošto u Kupu svatko ovisi samo o sebi, izbjegnu se tenzije, odmore se Modrić, Da Silva i Ćorluka i - svi zadovoljni.

Ali ne, kod nas u svemu moraju biti afere. Što nas tek čeka posrne li Hajduk u nedjelju u Kranjčevićevoj, dok Dinamovci budu "šetali pse po Maksimiru", bolje je ni ne razmišljati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!