Juriš

Pripremljeno samoubojstvo

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 13.11.2006.

Znače li vam išta imena Abdelmajid Oulmers i Toine Manders? Vjerojatno malo ili ništa. No uspiju li u svom naumu, bit će to imena koja će ostati zapamćena kao ona koja su potpuno promijenila europski nogomet kakav poznajemo već desetljećima. Zaboravite Bosmana, gore spomenuta imena su ona od kojih se i jednoj Uefi "tresu gaće", a panika koja bi mogla nastati zbog njih dvojice naredne godine može se već sada najaviti nogometnim samoubojstvom...

Anonimni marokanski nogometaš Abdelmajid Oulmers, član (naravno) belgijskog Charleroija, mogao bi postati čovjek čija je ozljeda zauvijek uništila instituciju državne nogometne reprezentacije.

Slika 2 od 2.

Njegova ozljeda na jednoj reprezentativnoj utakmici 2004. godine dovela je do tužbe njegovog kluba protiv Fife u iznosu od 615.000 eura, na koliko su procjenili štetu zbog Oulmersovog izbivanja iz kluba. Na sličan put krenuo je i francuski prvak Lyon, koji zbog ozljede svog Abidala tuži francuski nogometni savez.

Toine Manders nizozemski je zastupnik u Europskom parlamentu, koji se već duže vrijeme bavi problematikom "ozakonjivanja sportskih nelogičnosti" unutar EU. Ovaj 50-godišnji Nizozemac u parlamentarnu proceduru uputio je zakon prema kojem bi se nogometni klubovi tretirali kao poslovne kompanije koje će imati potpunu slobodu u odlučivanju o svom poslovanju.

Prevedeno - to znači da bi klubovi iz svih zemalja EU imali pravo samovoljno prelaziti iz zemlje u zemlju, kreirati natjecanja po svojoj želji, ponašati se na isti način na koji se danas ponašaju sportaši unutar EU. Ako vam nije jasno što to znači - to je pozdrav s nacionalnim prvenstvima, kraj Lige prvaka i okončanje bilo kakvog utjecaja Fife i Uefe na klubove unutar EU.

"Vjerujem da ćemo unutar 10 godina imati 'Ligu Europske unije'", objašnjava Manders. "Ne vidim razloga zašto bilo koji klub iz zemalja EU ne bi mogao igrati u bilo kojoj ligi u kojoj odluči. Ako je to dozvoljeno tvrtkama u kojima se okreće puno manje novca, zašto ne bi i u nogometu, koji i jest postao industrija".

Slika 1 od 1.

Nije teško zaključiti tko vuče konce u oba navedena slučaja. Skupina najbogatijih i najmoćnijih europskih nogometnih klubova G-14 službeno je podržala Oulmersa, a neslužbeno inicirala i "Mandersov zakon" iz jednog jedinog razloga. Gramzivosti i stjecanja još većeg bogatstva.

Ako belgijski sud donese presudu u korist Oulmersa, bit će to kraj nacionalnih reprezentacija, jer će tek nekoliko najbogatijih saveza moći sebi priuštiti plaćanje osiguranja i odšteta za eventualne ozljede najvećih zvijezda najmoćnijih europskih klubova.

A ako Europski parlament izglasa "Mandersov zakon", G-14 će se osloboditi svih okova Uefe i Fife, preuzeti potpunu kontrolu nad natjecanjima u kojima sudjeluju i riješiti se "teškog utega" manje bogatih klubova iz manje bogatih zemalja. No budite sigurni da se neće odreći eksploatacije "jeftine radne snage" iz tih zemalja, uključujući kroz koju godinu i Hrvatsku.

Bio bi to krah svih domaćih prvenstava i liga i kraj ogromnog broja nogometnih klubova koji ne bi mogli u tržišno natjecanje s Milanom, Realom, Barcelonom, Manchester Unitedom. Cijela EU stopila bi se u nekoliko liga kojima bi, naravno, dominirale najbogatije zemlje, a one najsiromašnije bi bile lišene čak i mogućnosti da se nogometu raduju barem kroz uspjehe svojih reprezentacija.

Najbogatiji klubovi stvorili bi svoju internu ligu u koju se ne bi moglo ni ulaziti, ni izlaziti, a ostali klubovi borili bi se za mrvice koje će ostati nakon što se namire "zvijeri". Svjetsko nogometno prvenstvo svelo bi se na Brazil, Argentinu i zemlje "petice".

"Mislim da ljudi iz nogometa nisu svjesni što će ovaj zakon napraviti", komentirao je Mandersov prijedlog engleski zastupnik u Europskom parlamentu Chris Heaton-Harris.

"Zakon će sigurno otići na glasovanje i bit će vrlo tijesan ishod. Ako taj zakon prođe, bit će to kolaps europskih nogometnih struktura i kraj ligaškog nogometa kakvog smo dosad imali. Budućnost nogometa je pod velikim upitnikom i ovisit će o nekoliko dignutih ruku u Europskom parlamentu".

Uzmi siromašnima da bi dao bogatima, sve pod krinkom "sveeuropskog jedinstva i ravnopravnosti". Čeka nas vrlo neizvjesna budućnost. Ne samo sportska.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!