Packe

Gradimo veliki klub...

Tomislav Pacak • četvrtak, 19.10.2006.

Ako im je to bio cilj, uspjeli su. Dio medija koji se posvetio traženju "prljavog veša" Josipa Kužea nagnao je trenera Dinama ne samo na suze već i na čvrstu odluku - na kraju sezone napustit će Modre. Kuže je izgubio živce i snagu za borbu s ljudima koji njegove trenerske sposobnosti pokušavaju umanjiti stvarima koje veze s nogometom nemaju...

Nakon prošle sezone u kojoj je u Maksimiru sve išlo toliko glatko da je to bilo zabrinjavajuće, ove sezone eskalirao je niz problema od kojih vrlo malo njih ima veze s nogometom.

Posebno poglavlje ovosezonske Dinamove priče svakako zaslužuje Josip Kuže. Nakon što su mu zbog renesanse Dinama prošle sezone mnogi tepali kao "najboljem Dinamovom treneru svih vremena", europski neuspjesi jedne objektivno limitirane momčadi okrenuli su te iste ljude, kako klupske dužnosnike tako i novinare protiv Kužea, pa je sada "jasno da on ne može voditi Dinamo u Europu".

Počele su onda čudne igre u i oko Dinama - napisi u jednom dnevnom listu koji je, ah kakve li slučajnosti, sponzor Modrih, kako je Kuže dobio otkaz, da bi potom stigli demantiji (osim od tog lista koji se 'izvukao' time da je otkaz samo 'odgođen'), pa onda tempirano objavljivanje stare slike Kužea u kladionici... Sve je upućivalo na neku čudnu zavjeru, osmišljenu strategiju kako natjerati Kužea da da ostavku.

Zašto ostavka, a ne otkaz? Tu je barem sve jasno, kao i u većini situacija, novac igra presudnu ulogu. Mamić bi svakako želio izbjeći isplaćivanje goleme odštetu Kužeu, nakon što ga je zbog lanjskih uspjeha učinio najplaćenijim Dinamovim trenerom u povijesti. S druge strane, ni Kuže nije lud; iako bi mnogi nakon raznoraznih niskih udaraca iz kluba prema njemu i njegovom radu napustili klupu Dinama, Kužeu novac od Dinama nasušno treba.

U toj igri klub i njegovi "igrači" odnijeli su, barem tako trenutno izgleda, pobjedu. Naime, nakon posljednje u nizu priča o Kužeu koje nemaju veze s nogometom, trener Dinama vidno ojađen prišao je novinarima pod maksimirskim tribinama i izjavio: "Evo do čega ste me natjerali - na kraju prvenstva odlazim iz Dinama!"

Prije toga Kuže je prvo s nekoliko psovki počastio prisutne, a drhtavim glasom i sa suznim očima tražio je neke od novinara da mu pogledaju u lice ako mogu.

O čemu se radi? Sportnet.hr ne bavi se temama koje nemaju veze sa sportom, ali ovoga puta te su se teme nažalost itekako ispreplele sa sportskima. Ovih je dana objavljena priča kako izvjesnom Ivici Brici Kuže duguje 45.000 eura, priča se i o sudskoj prijavi i tako dalje. Dakako, to što je sam Brico izjavio da spora nema, nekima ne predstavlja ništa jer bitno je - srušiti Kužea.

Problem svih koji su imali taj cilj - klub, neki mediji - bili su rezultati. Usprkos posrtaju u Europi, nije lako smijeniti trenera koji suvereno korača hrvatskim travnjacima, Dinamo je opet nedodirljiv u HNL-u. Kao što je bio nedodirljiv i lani, za razliku od sezone prije kad Kužea nije bilo. Dakako, takvi rezultati osigurali su mu kredit kod navijača, koje u klubu ne žele okrenuti protiv sebe.

Stoga su svoju ulogu odradili mediji i na kraju su uspjeli - Kuže je zbog pritiska, zbog ružnih nenogometnih priča o njegovoj prošlosti koje niti jednom nije krio već je otvoreno o njima govorio, zbog izvlačenja "prljavog veša", zbog vrijeđanja čak i njegovog nogometnog znanja - odlučio otići.

Da li je sve bilo u afektu ili će Kuže ipak promijeniti odluku? Teško, jasno je da Dinamov trener želi pobjeći od silnog pritiska, od ružnih riječi; prirodno želi zaštiti sebe i obitelj. U klubu su, jasno, pokušaji zaštite Kužea - minimalni.

U Dinamu godinama već grade veliki klub, veliki klub koji nije prezimio u Europi već 36 godina. Veliki klub kojeg se, objektivno, u Europi nitko ne boji, štoviše - malo tko uopće prati što se u Dinamu događa.

Izgraditi veliki klub definitivno ne znači samo sastaviti konkurentnu momčad na terenu; projekt velikog kluba puno je složeniji od toga. Dinamo je, nažalost, ogledalo Zdravka Mamića - veliki emotivac, kojem je Dinamo sve, i koji je mnogo toga dobrog za Dinamo napravio, previše puta dopusti sebi nešto što ne bi smio i što usporava uspon njegovog voljenog kluba na razinu koju i sam želi.

Neobično je da vrhunski menadžer, što Mirko Barišić definitivno jest, nije prepoznao da u klubu ne nedostaju samo vrhunski igrači na travnjaku, već i vrhunski igrači u uredima. Barišić prepasivno promatra Mamićevu diktaturu ("Klub, to sam ja"), pa se umjesto Barišićevog gospodskog ponašanja s Dinamom povezuju Mamićevi ekscesi.

Iako u Maksimiru rade čak dva čovjeka zadužena za medije - glasnogovornik Ado Kožul i Član uprave zadužen za komunikacije Siniša Jagodić, odnos s medijima zaista je kriminalno loš. Već dva puta u klubu su se odlučili za silenzio stampa koji očito vrijedi samo za dio medija, dok su 'neki' povlašteni. Takvih primjera nema u ozbiljnom klubu.

Bez obzira na europski neuspjeh, Kuže je sa svojom momčadi bliže 'velikom klubu' nego druge strukture Dinama koje, pak, upravo Kužea smatraju krivcem što Dinamo nije ostvario željene europske rezultate. Sada su dobili što su htjeli, Kuže je najavio odlazak, a bit će zanimljivo pratiti sljedeće poteze kluba...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!