Packe

Tko je bolji?

Tomislav Pacak • četvrtak, 22.02.2007.

Kako najveći hrvatski derbi treba dostojno popratiti i uoči utakmice, zašto se i mi ne bismo poigrali uvijek zanimljivim analizama - tko je jači, Dinamo ili Hajduk? Tko ima bolje igrače, tko ima bolju obranu, vezu ili napad? Koje god mišljenje dali bit će (ne)zadovoljnih, no prava je istina da ćemo odgovore dobiti tek na travnjaku. Jer, previše je x faktora koji mogu prelomiti utakmicu u korist Modrih odnosno Bijelih...

Kako je Dinamo u prvenstvo ušao kao ogroman favorit, ponajviše na temeljima prošle sezone u kojoj je pomeo konkurenciju u kojoj se Hajduk ničime nije istaknuo, i dalje prevladava mišljenje da maksimirski klub ima bolju momčad (na papiru barem) te da je u ogledu naših najvećih klubova - favorit.

No, nakon 19 kola 1. HNL, Vulićev Hajduk korača gotovo u korak s Dinamom, tri boda prednosti maksimirskog sastava sigurno su manji zaostatak nego što su realni promatrači očekivali prije prvenstva. A tako mala prednost Dinama nije plod lošijih igara Modrih koji imaju izvrstan učinak, već činjenice da je Hajduk jednostavno u stanju pratiti taj tempo. Ne slučajno, već zato jer je moćan približno, ako ne i jednako kao Dinamo.

Vratari: Balićevo iskustvo vs. Lončarićeva mirnoća
Dinamo - Hajduk 6,5:6,5

Iako mjesto vratara u principu nije bilo problem ni za jednu momčad (osim Dinamu u Europi), teško da će i u Dinamu i Hajduku reći da im je vratar najjača karika. Balić ima prijeko potrebno iskustvo, ali on ipak nije vratar one top kategorije. S druge strane, Filip Lončarić možda ima predispozicije da to bude, ali niti on još nije u fazi gdje je definitivna prevaga za momčad. Neiskustvo nadomješta mirnoćom netipičnom za tako mladog vratara, ali modra jedinica nas još nije uvjerila da je golman koji će biti pravi nasljednik Ladića ili Butine.

Obrana: Individalni potencijal vs. uigranost
Dinamo - Hajduk 6,5:7

Hajduk nema slučajno najbolju obranu lige (samo 10 primljenih pogodaka) i to je dio momčadi koji Vuliću može uliti najviše sigurnosti uoči teškog gostovanja. Dolazak prekaljenog Borisa Živkovića ključni je faktor kohezije te obrane u kojoj svoju ulogu izvrsno odrađuje i mladi Gal. Njih dvojica ključni su igrači te obrane, no za izvrstan učinak zaslužna je cijela momčad koja igra vrlo disciplinirano. Hrgović i Pelaić imaju dosta ofenzivnih sklonosti no to ne umanjuje njihovu obrambenu vrijednost, a veliku pomoć obrana ima u liku i djelu Damjanovića koji korigira sve pogreške veznog reda. Hajdukova obrana ima dovoljno iskustva, kvalitete i prije svega uigranosti da bude splitski forte u predstojećem derbiju.

S druge strane, u Dinamu se dosta 'kemijalo' s obranom ove sezone, nakon što je lani funkcionirala odlično. Nowotny i Cvitanović trebali su donijeti iskustvo za uspjeh u Europi, no pokazalo se da ne mogu odgovoriti niti zahtjevima HNL-a. Stoga je Dinamo promijenio strategiju, doveo Schildenfelda te od Drpića i Carlosa odlučio napraviti europski vrijedan par stopera. No, bez obzira na najave o sjajnim igrama Drpića i Carlosa, veliku vrijednost reprezentativca Ćorluke i potencijal Čale, Dinamova obrana još nije impresionirala u mjeri da bi rekli - Dinamo je tu jak, neslomljiv. Da li je samo potrebno vremena za uigravanje ili kvaliteta nije adekvatna ambicijama kluba, tu ocjenu moći ćemo dati na kraju sezone, no neke odgovore sigurno će ponuditi i derbi.

Veza: Modrić donosi klasu više
Dinamo - Hajduk 7,5:6,5

Hajdukova vezna linija imala je odličan uvod u proljeće, što je zapravo samo nastavak vrlo dobre igre prikazane prošle jeseni. Iskusni Musa, neprelazni Damjanović i "vječiti talent" Carević okosnica su vezne linije koja nudi svega pomalo - i rada, i kreativnosti, i discipline, i iskustva, i taktičke zrelosti. Ove zime pridodan im je i Rubil čiji bi talent mogao konačno u Splitu procvasti do razine koja mu je predviđana prije nekoliko godina, no može li to pokazati već u Zagrebu? Dojam je, bez obzira na kvalitetu ta četiri igrača, da Dinamo u veznoj liniji ima prednost.

Zoran Mamić ne igra briljantnu sezonu, ali svojim iskustvom i dalje predvodi Modre. Vukojević je u Rijeci pokazao Pokrivaču da se neće naigrati ovog proljeća, modri maratonac 'uništio' je Tonita na Kantridi i pokazao da svoje taktičke zadatke može odraditi besprijekorno. No, ni njih dvojica, kao ni jedan iz terceta Sammir-Mikić-Jertec (najbliži postavi je Mikić) ne donosi Dinamu prevagu. Za to je zadužen reprezentativac Luka Modrić, bez premca najbolji vezni igrač u državi. Modrić je taj koji drži ritam Dinamove igre, sposoban je promijeniti dinamiku utakmice, kreirati igru i prilike, pa i sam biti strijelac. Luka je za klasu bolji od ostalih veznjaka na utakmici, stoga ovdje prednost - Dinamu.

Napad: Eduardove brojke ili Rukavinina pompa?
Dinamo - Hajduk 7,5:7

Bez obzira na raznovrsnost Hajdukovog napada, bez obzira na odličnu sezonu Bartolovića, sve bolji učinak Bušića ili uistinu europski potencijal Rukavine, nemoguće je zanemariti briljantan učinak najboljeg igrača lige Eduarda. Sjajni hrvatski reprezentativac jednostavno je nezaustavljiv ove sezone, i kad ne igra dobro Eduardo utrpa dva komada. Izvrsno surađuje s Modrićem, ove sezone ga jednostavno ide, a da nije samo igrač za male utakmice ove je sezone već puno puta pokazao.

Uz njega je glavna modra opasnost iskusni Vugrinec koji možda nije najbrži na terenu, ali još uvijek ima potez za unesrećiti protivnika - izvrstan udarac, dobar smisao za kombinatoriku, vrhunsku realizaciju. Stoga Dinamo 'na papiru' ima malu prednost, iako je i Hajdukov napad ove sezone nadmašio očekivanja. Rukavina je pokazao da može zabiti u Maksimiru, no mladom napadaču to će ipak biti tek druga utakmica u bijelom dresu, a ni sam ne zna može li se nositi s pritiskom koju mu je nametnula sportska javnost.

Na kraju, brojke će reći da Dinamo ima prednost od jednog boda (28:27), no što to znači u big picture? Zapravo - ništa. Standardna floskula može se primijeniti i ovoga puta - u derbiju su moguća sva tri znaka.

Hoće li presuditi kolektivna kvaliteta koju smo pokušali ovdje zbrojiti? Možda. No, isto tako može presuditi jedna pogreška, sudačka, vratareva, igračka. Može presuditi neka taktička odluka, sreća, trenutak inspiracije nekog pojedinca. Jednostavno je previše faktora u računici, uostalom, zato toliko i volimo nogomet.

Ova i slične analize mogu poslužiti za žustre rasprave - je li uistinu ovako, ili Dinamo ima bolju obranu, ili Hajduk ima bolji napad... Mišljenja će uvijek biti podijeljenja, kao i navijački puk u subotu navečer. No, pobjednika neće dati niti jedna analiza, niti jedno mišljenje. Njega ćemo dobiti na travnjaku, nadajmo se nakon derbija kojeg ćemo pamtiti po nogometu više nego bilo čemu drugome...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!