Juriš

Bez druge nema ni prve

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 25.06.2007.

Nitko komu je stalo do boljitka hrvatskog nogometa sigurno neće imati ništa protiv ideje razvoja nogometa diljem zemlje, naročito u većim gradovima. Dubrovnik, Pula, Karlovac, Sisak, Slavonski Brod, Vukovar..., bilo bi zaista fantastično kad bi svi ti gradovi imali uvjete i želju da izgrade stabilnog i ozbiljnog prvoligaša. Ali tko im je i dosad smetao?

Iza nas je tjedan dana argumentiranja protiv sulude ideje koja će uništiti ono malo dobroga što hrvatski nogomet nudi, ili ako ćemo preciznije - može ponuditi. Još uvijek čekamo suvisli argument koji bi nas natjerao da shvatimo zašto se forsira kako mi možemo nešto što ne može niti jedna nama slična zemlja u Europi. Vaš e-mailovi podrške nam i dalje stižu u valovima, a najveći hrvatski nogometni autoriteti ismijali su ideju proširenja lige. To nam je dovoljno da nastavimo dalje.

Priča kako bi se Ligom 16 motiviralo veće hrvatske gradove da se uključe u podupiranje svojih nogometnih klubova, jedna je od najsmiješnijih "bajki" koje smo čuli u korist proširivanja 1. HNL. Ni jedan od spomenutih gradova trenutno ne ispunjava uvjete za dugoročan razvoj u nogometni "biznis". Ni jedan od spomenutih gradova nema na raspolaganju klub koji bi mogao biti konkurentan čak i u našem prvoligaškom ambijentu.

Najznakovitiji je primjer Pule, za hrvatske uvjete i velikog i bogatog grada. Već godinama svjedočimo mučenju prvoligaša iz tog grada, koje je čini se i na prilično olakšanje mnogih Puljana, završeno minule sezone ispadanjem Pule iz 1. HNL.

Uz mizernu podršku grada i nezainteresiranost lokalnog gospodarstva za financiranje kluba čak i u puno atraktivnijoj i kvalitetnijoj Ligi 16, postavlja li itko pitanje koga će onda zainteresirati NK Pula (ili gradski rival NK Istra) u situaciji kad na tribinama bude još manje gledatelja (a dokazali smo da Liga 16 nosi značajan pad interesa) i još manje mogućnosti za promociju sponzora putem medija?

Ako to ne može jedna relativno bogata Pula, tko je toliko hrabar (ili bezobrazan) da može tvrditi kako će moći Sisak ili Vukovar? Ako jedan Zagreb, koji ima nekih pet puta veći prihod od prvog sljedećeg hrvatskog grada, ne može dovršiti stadion u Maksimiru, a u Kranjčevićevoj postaviti reflektore, tko je toliko bahat da vjeruje da će to u sljedećih godinu dana napraviti Imotski, Kostrena, Sesvete, Kutina?

No, najveća tragedija čitave ideje o Ligi 16 je činjenica da će se osim razvodnjavanja prvoligaške "juhe", potpuno uništiti i drugoligaški nogomet. Izbornik Slaven Bilić jasno je precizno rekao kako "ni jedna prva liga na svijetu nema šansu bez snažne druge lige". Činilo se da je to konačno shvaćeno i kod nas, pa je prošlogodišnja jedinstvena 2. HNL bila potpuni pogodak.

Ta dobro posložena druga liga je bila razlog "buđenja" središta poput Zadra, Vukovara, Imotskog, Solina, Slavonskog Broda, Kutine, Sesveta... Ta liga ponudila je prostor mladim igračima da igraju u snažnoj konkurenciji. Ta liga privukla je čak i neke iskusne prvoligaške igrače, koji su u njoj prepoznali zanimljivost i uzbuđenje i bila je pravi "poligon izdržljivosti" za sve one klubove koji su iskazali ambiciju za prvoligaškim životom. I sad kad je uspjela - valja je srušiti? Strašni smo.

Sramotna izjava jednog prvoligaškog trenera kako je "Liga 16 bolja jer će treneri imati više prostora za angažmane" možda je i najbolji pokazatelj tko planira profitirati. Brojni bezimeni "stručnjaci", suci, delegati, menadžeri, "obiteljski prijatelji", pa budimo iskreni - i brojni novinari koji bi dobili posao - svi bi nešto ušićarili. Svi bi možda zadovoljili svoje sitne privatne interese. Svi osim - navijača. Svi osim - hrvatskog klupskog nogometa.

Zar ima netko tko uistinu vjeruje kako će 16 prvoligaša odjednom na pokretnoj traci "bez stresa" štancati nove mlade zvijezde po raznim ledinama i kako će hrvatski nogomet zbog toga procvjetati? I još važnije - zar ima netko tko vjeruje da sve i da je to točno - da će Hrvatski dragovoljac, Mosor ili Naftaš HAŠK imati novca za zadržati ih u svojoj momčadi?

Iako službene statistike govore kako mi Hrvati volimo živjeti "preko svojih granica", tumačiti kako hrvatski nogomet može svake godine imati 16 stabilnih prvoligaša, financirati 16 udobnih stadiona, osigurati s obzirom na našu politiku barem 30 trenera svake sezone je strašno bezobrazno i neodgovorno.

Ako jedna Hrvatska može svake godine hraniti minimalno 400 (!!!) nogometnih profesionalaca i još barem 150 "članova stručnog stožera", plus suci, delegati i to sve samo u 1. HNL, onda i Sportnet.hr može uskoro krenuti u financijsko preuzimanje CNN-a. Čim nas uvjere da HNL to može, poslat ćemo pismo namjere Tedu Turneru.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!