Packe

Valentinovo u sportu

Tomislav Pacak • četvrtak, 14.02.2008.

Dan zaljubljenih prilika je da se i mi poigramo Kupida. Da imamo magične strelice koga bismo voljeli "spojiti" u idućoj godini? Obnoviti ljubav između Cibone i navijača, smiriti strasti između Červara i novinara, pomiriti Mamića i Ćiru, spojiti Kranjčara i Modrića ili ujediniti Mamića i Markovića... O da, naš Kupid imao bi dosta posla...

Cibona i navijači

Ljubavi je između Cibone i navijača davno nestalo, pa je atmosfera na utakmicama nekada ponosa grada Zagreba u najmanju ruku kazališna. U odnosu na Split, pa čak i Zagreb (da ni ne govorimo o Zadru), dojam je da Cibona ima najmanji broj navijača koji je zaista vole, što je žalosno za nekad super popularni klub.

Prvi korak prema pomirenju moraju napraviti u klubu, prvenstveno ozbiljnijim planiranjem momčadi i barem malo većim fokusom na domaće igrače. Momčad u kojoj se nositelji igre izrotiraju baš svake sezone i obično su bezimeni Amerikanci teško da nekoga može zanimati, pa ne čudi da Tomić, Simon i društvo danas imaju veću podršku nego Hoskin i Kelley. A mogu li u klubu napraviti i onaj najveći korak - pomiriti se s BBB - ostaje za vidjeti, trenutno se čini da ni spomenuti Kupid ne bi mogao spojiti dvije strane.

Červar i novinari

Iako nije bio prvi, obračun između Line Červara i hrvatskih novinara na EP-u u Norveškoj bio je najžešći do sada. Za trofejnog izbornika pojam "pozitivna kritika" ne postoji, Červar očekuje da mu medalje garantiraju isključivo pohvale.

To ne može vrijediti niti za jednog trenera, uspjesi im garantiraju nedodirljivost u sportskim almanasima, ali ne i u svakodnevnim novinskim ili web izdanjima.

Izbornik zaista ne treba tako žustro reagirati na povremena pitanja od strane novinara, treba biti svjestan da je velika većina tekstova o rukometu posljednjih pet godina bila puna hvala za njega i njegove štićenike.

S druge strane, i mi trebamo pripaziti da, ako se već odlučimo za kritike, one budu konstruktivne, argumentirane, bez zlih namjera i s priznanjem da bez obzira na te eventualne argumente za kritike Červar ima ogroman kredit na temelju dosadašnjih rezultata. Ako obje strane naprave taj mali korak prema "usuglašavanju stavova", za vrijeme Olimpijskih igara mogli bi živjeti "u ljubavi" što bi sigurno olakšalo posao cijeloj reprezentaciji.

Dario Šimić i Carlo Ancelotti

Milan je već godinama zaista tvrdoglav u namjeri da ne pusti Darija Šimića u drugi klub. U klubu su svjesni da hrvatski reprezentativac ima neophodno iskustvo za igranje u tako velikom klubu, a da ne radi probleme u svlačionici ako stalno sjedi na klupi - takve igrače nije lako pronaći.

S druge strane, međutim, stoji činjenica da mu Carlo Ancelotti zaista daje sve manje prilika, Šimić je ove sezone zaista zaboravljen na klupi, ili još češće, na tribinama. Osim Šimića, zbog takvog Ancelottijevog i Milanovog odnosa, pati i hrvatska reprezentacija, jer kao što je i dvoboj s Nizozemskom pokazao, Šimiću nedostaje utakmica.

Rekorder po broju nastupa u hrvatskoj reprezentaciji uvijek je do sada bio među najboljima na velikim natjecanjima, na najvećoj sceni nije nikada razočarao. No, svakako bi i Šimiću i Slavenu Biliću bilo lakše kada bi se Ancelotti u drugom dijelu sezone barem malo "zaljubio" u igrača koji je puno toga žrtvovao u Milanu.

Vlatko Marković i Igor Štimac

Kad je već jasno da i jedan i drugi namjeravaju imati važne uloge u hrvatskom nogometu u sljedećem razdoblju, nužno je da pronađu zajednički jezik, a ne da se gledaju preko nišana. Iako će obojica opovrgnuti da su "u ratu", nije teško zaključiti da Štimac želi Markovićevu fotelju, a da Marković - to zna.

Dok god se u HNS-u ratuje za fotelje, napretka za hrvatski nogomet nema. Stoga, ako im je javno deklarirani interes zaista i stvarni interes (dakle poboljšanje stanja hrvatskog nogometa), vrijeme je za više ozbiljnog zajedničkog rada, a manje rada iza leđa. HNS i Udruga prvoligaša moraju raditi skupa, a ne svaki po svom, što znači da bi i Štimac i Marković trebali pronaći malo međusobne ljubavi.

Niko Kranjčar i Luka Modrić

Od svih nabrojanih oni jedini nisu "u ratu", ali su i definitivno par čija bi nas "ljubav" mogla itekako razveseliti na Europskom prvenstvu. Dva najkreativnija igrača reprezentacije do sada su na "kapaljku" pokazivali koliko bi opasan dvojac mogli biti, a dojam je da bi zajedno mogli učiniti još puno više.

Obojica bi od veće suradnje mogla imati koristi, jer niti Kranjčar niti Modrić ne mogu dobiti bolju loptu nego upravo od Modrića odnosno Kranjčara. A najveći dobitnik te "ljubavi" bila bi - hrvatska reprezentacija.

Zdravko Mamić i Miroslav Blažević

Lista ljudi s kojima bi se Zdravko Mamić trebao pomiriti je podugačka, no zbog duševnog zdravlja "trenera svih trenera" ovdje glasujemo za pomirbu kumova. Uostalom, dvije osobe s potrebom da budu u središtu pažnje stvorene su jedna za drugu, a vjerujemo da će to nadmašiti sve razloge zbog kojih su trenutno " u prekidu".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!