Juriš

Četiri želje, četiri nade, četiri vjere

Bernard Jurišić • utorak, 28.07.2009.
Četiri želje, četiri nade, četiri vjere

Četiri hrvatska predstavnika na ovaj ili onaj način dogurala su do kolovoza u Europi. Posve je vjerojatno da će neki zapeti već tu i posvetiti se domaćim obvezama. Samo Hajduk još nema nikakvog europskog iskustva ove sezone, dok su Dinamo, Slaven i Rijeka već preskakali manje ili više zahtjevne prepreke tijekom srpnja. Što od pokera naših aduta možemo očekivati u ovoj fazi?

Salzburg - Dinamo 45-55

Dijagnoza: Ti Austrijanci baš nemaju sreće, taman kad su se riješili Dinama na pripremama, eto ih i u kvalifikacijama Lige prvaka. Gledajući "igračku ružu", teško je reći da je Salzburg po bilo čemu jači od Dinama. Vrijedi i obratno. Mandžukić ili Janko, Sammir ili Tchoyi, Badelj ili Leitgeb? Razlika je u nijansama. Jedinu veću prednost Salzburg ima na klupi. Huub Stevens je puno zvučnije i uglednije trenersko ime od Kruna Jurčića, no hoće li imati dovoljno "tijesta" za "pobjedničku pitu"? Niko i Robert Kovač će zajedno gledati s tribina.

Ishod: S Austrijancima općenito nemamo puno nogometnih problema ni na kojoj razini, a bez obzira na sav kapital koji je u klub usuo bogati vlasnik Red Bulla, igrački aduti im nisu baš za "pasti na stražnjicu". Svejedno - zaboravite Istru, zaboravite Ried. Ovo će biti posve drugačija priča. Dinamu prednost zbog činjenice da zadnjih godina nije navikao ispadati u ovako ranoj fazi. Austrijance je jednom izbacio (1963/64 LASK), jednom ispao (1971/72 Rapid Beč), jednom podijelio po tri boda u skupini Lige prvaka (1999/2000 Sturm). Red Bullu se mogu skresati krila.

Žilina - Hajduk 50-50

Dijagnoza: Žilina "miriše" na Debrecen. Neatraktivna srednjoeuropska momčad bez velikih imena, uz euforičan stisak ruke većine Hajdukovaca trenutak nakon što su ih kuglice spojile. Tako je bilo i protiv Mađara. Iako ovog puta barem nitko nije vikao "dajte mi Liverpool", brzopleto preuzimanje uloge favorita na svoja pleća Hajdukovcima nije trebalo. Hajduk nema ni jedan temelj, osim bogate povijesti, za proglasiti se favoritom protiv Žiline. A povijest ne igra. Nadajmo se barem da su Hajdukovi nogometaši iz povijesti izvukli neke pouke. Kako one dalje (Debrecen), tako i one nedavne (Osijek).

Ishod: Hajduk prolazi. A možda i Žilina. Zaboravite "stručnjake", nema onoga tko može prognozirati ishod ovog okršaja. Žilina je čvrsta i organizirana momčad bez velikih zvijezda. Hajdukovi igrači od Prevlake do Dunava uživaju zvjezdani status, ali Slovaci time nisu opterećeni. Dobar rezultat u prvoj utakmici ključ je cijele priče, a u njoj nema kapetana Andrića. Moglo bi to biti slično Ferencvarosu iz sezone 2001/02 (0:0, 0:0, Hajduk prošao na penale) ili Budućnosti iz 2007/08 (1:1, 1:0). Neka i konačni ishod bude takav.

Tromsö - Slaven 40-60

Dijagnoza: "Mic po mic", sezonu po sezonu, Koprivničani postaju stalan sudionik europskih okršaja. I to sve uspješniji. O norveškom predstavniku malo se zna, ali sam taj podatak dovoljan je za optimizam i vjeru da se u Koprivnici ove sezone može čekati još jedan europski velikan u 4. pretkolu.

Ishod: Ono što kod Slavena veseli jest podatak da one protivnike koji se objektivno mogu proći "farmaceuti" i prolaze (Teuta, Marsaxlokk, Aris, Birkirkara, Milano), a ispadaju tek kad su izraziti autsajderi (Galatasaray, CSKA Moskva). Gdje je tu Tromsö? Prije bismo rekli u prvoj, nego u drugoj skupini. Slaven može otići još korak dalje, ali ne smije ponoviti Zagrebove greške iz 1997/98, kad su nes(p)retno poklekli pred sam kraj uzvrata na sjeveru Norveške protiv istog protivnika.

Rijeka - Metalist 30-70

Dijagnoza: Što je prava Rijeka, ona iz Differdangea ili ona protiv Lokomotive? Ne zna to ni Robert Rubčić, a istina je kao i obično - negdje na sredini. Braća Sharbini će možda posljednji put zajedno igrati europsku utakmicu u dresu kluba koji ih je odgojio. Njih dvojica mogli bi i morali povući ostatak momčadi na maksimalno zalaganje, kako bi se potpuno prebrisao još uvijek gorak okus poraza od luksemburških amatera.

Ishod: Čak i uz najveći mogući angažman, Rijeka će realno teško preskočiti Ukrajince. Klub iz Harkiva prošle je sezone stigao do osmine finala Kupa Uefe i u svojim redovima imaju kvalitetu koja im i ove sezone može osigurati dug europski život. Uspiju li Riječani napraviti iznenađenje protiv Metalista, nitko im nikad više neće predbacivati "najveću sramotu u povijesti kluba", koja se dogodila u Differdangeu. Bilo kakva prednost u prvoj utakmici može biti zanimljiv kapital za "bunker" u Harkivu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!