Nogomet

Psi laju, Dinamo prolazi

Hrvoje Vuković • ponedjeljak, 14.09.2009.
Psi laju, Dinamo prolazi
Foto: Davor Sajko

Hrvatski prvak izmigoljio je iz Zaprešića s tri boda, iako im igra i nije bila za nogometne knjige. Hajduk je zakotrljao i drugu uzastopnu pobjedu i kuca na vrata gornjeg doma, a Osijek je jedini maksimalan u zadnja tri kola. Velike stvari i dalje rade Karlovac i Cibalia, prvi pratitelji Dinama...

Inter je u Zaprešiću proglasio alarmantno stanje ne bi li izbjegao treći uzastopni poraz i novi pad prema opasnoj zoni, ali i ništa više nego solidni Dinamo bio je previše za žute. Modri su više pazili na Anderlechtove skaute nego na domaću momčad i to im se vrlo lako moglo osvetiti u finišu utakmice, kada je Butina s gol crte spašavao tri boda. Ovako, jedan školski slobodnjak Moralesa i par promašenih zicera bili su dovoljni za pobjedu i nastavak HNL terora.

Daleko je to bilo od labuđeg jezera na mokrom zaprešićkom travnjaku, ali upravo ovakve pobjede bez okusa i mirisa na kraju mirišu po naslovu prvaka. Dinamo se odmaknuo na četiri boda, sačuvao snagu i živce za Anderlecht i tako kupio mir barem do četvrtka i europskih zgoda i nezgoda. S druge strane, trener Intera Borimir Perković očito je iz svoje momčadi izvukao maksimum u prvih par kola, ali sada stvari dolaze na naplatu, a samim time i pad u drugi plan HNL-a.

Iako su se sa splitskom momčadi mnogi poigravali u prvim kolima, Edoardo Reja natjerao je Hajdukovce da konačno počnu sličiti upravo na to - na momčad. Splićani su doputovali u Varaždin bez čak šestorice igrača (Ibričić, Ahmad Sharbini, Skoko, Andrić, Tičinović, Paraiba), ali i bez pola ekipe po prvi su puta ove sezone uzeli Varteksu sva tri boda na njihovom terenu i sebe nakrcali samopouzdanjem.

Na prvi pogled lakih 0:3 protiv Varaždinaca sakriva rupe i oscilacije koje i dalje zalutaju u Hajdukovu igru, ali Splićanima sada trebaju prvenstveno bodovi, a umjetnički dojam mogu popravljati i putem. Nakon četiri komada protiv Cibalije u prošlom kolu, Varteks je ovaj put popio tri i opet nije postigao niti pogodak, zbog čega će Besek morati prodrmati svlačionicu i pronaći igru s početka prvenstva, koja ih još drži na solidnom sedmom mjestu.

Zagreb već tjednima piše grčku tragediju. HNL-ov Pedro i u sedmom je kolu skupio ravno nula bodova, iako su ovaj put u Kranjčevićevoj protiv Cibalije lako mogli i do sva tri, ali kad te neće... Vinkovčani su bunkerom i pogreškom Pejića pet minuta prije kraja prokrčili sebi put do druge pozicije, dok su Pjesnike bacili u očaj. Start dostojan harakirija vjerojatno je do ludila doveo i trenera Zagreba Luku Pavlovića, koji više nije vidio izlaz iz neshvatljive krize te je i on od ovog kola još jedno bivše trenersko ime u HNL-u.

Uz dužno poštovanje drugoplasiranoj Cibaliji, hit sezone i dalje je Karlovac - uz Dinamo jedina neporažena momčad prvenstva koja s vinkovačkim sastavom dijeli drugu poziciju po broju bodova. Rijeka je na Kantridu zakoračila sa 14 uzastopnih domaćih pobjeda i tim je veći uspjeh Karlovčana koji su sa 1:1 sasvim zasluženo prekinuli njihov niz. Domaćini, pojačani povratnikom Đalovićem od prve minute te Nastjom Čehom (od 67.), i dalje ne uspijevaju sakriti nedostatak braće Sharbini, što su gosti vrlo lako mogli kazniti i uz malo više preciznosti kreirati kompletno iznenađenje na Kantridi.

Lokomotiva je i protiv Šibenika povrdila da nije više ona kvartovska ekipa s početka prvenstva. Zagrepčani su na posuđenom Maksimiru odigrali odličnu utakmicu i zaslužili nanijeti drugi poraz blijedim gostima, koji su ipak iščupali bod i sačuvali praznu mrežu. Samo u dvije minute ludila Lokomotiva je tri puta pogađala okvir gola, ali lopta je imala druge namjere te su se domaćini morali zadovoljiti s bodom i vrlo dobrom igrom, s kojom sigurno mogu pobjeći u sigurnu zonu.

Iako je skupila dva boda više od Zagreba, Croatia Sesvete i dalje je prvi kandidat za drugu ligu. Zadrani su jedva dočekali gosta po mjeri i po prvi put u posljednja četiri kola upisali sva tri boda. Domaćini su potpuno nadigrali Sesvećane, zabili im po jedan pogodak na početku i na kraju i bez stresa došli do devete pozicije. Osječka mladost odigrala je protiv Istre 1961 vjerojatno i najbolju utakmicu do sada te se trećom uzastopnom pobjedom popela u gornji dio tablice. Puno se više očekivalo od Istrana, koji ne pokazuju gotovo ništa od onog što su najavljivali prije početka sezone i još traže pravu formu.

I Slaven Belupo izvukao se u ovom kolu iz rezultatske krize, a sve se prelomilo na leđima vrlo dobrog Međimurja. Čakovečki sastav dobro se držao, čak i poveo sa 1:2, ali dominantnim domaćinima isplatila se opsada protivničkog gola, koju su zasluženo pretvorili u 3:2 i tako naznačili povratak prošlosezonskim navikama. U prva četiri kola Osječani su skupili samo dva boda i mnogi su neiskusnoj momčadi predviđali grčevitu borbu za opstanak. Ipak, klinci iz Gradskog vrta krenuli su s fantastičnom serijom i jedina su ekipa koja je u posljednja tri kola skupila devet bodova. U zadnjem nastupu deklasirali su Istru sa 3:0 i popeli se na vrlo dobro šesto mjesto, gdje ih gotovo nitko nije vidio prije početka sezone. Za razliku od Osijeka, Inter je u prvim kolima doživio procvat i čak na jedan dan gledao ostatak HNL-a s najviše pozicije. No, kraj ljeta strmoglavio je žute u surovu realnost i iako se poraz od Dinama teško može nazvati kiksom, zaprešićka momčad propala je na zabrinjavajuću 11. poziciju, upisavši treći uzastopni poraz u prvenstvu. bio je rastrčan i željan igre; većina opasnijih Slavenovih situacija protiv Međimurja išla je preko njega na desnom boku. Pokazao je da momčadi daje prijeko potrebni dodatni naboj, impulzivnost i sigurnost. Sudjelovao je u sva tri pogotka svoje momčadi, a i sam je postigao jedan, onaj pobjednički, 15 minuta prije kraja iz jedanaesterca. do tada jedan od najraspoloženijih Zagrebaša, u 85. minuti teško je pogriješio. Izgubljena lopta na vlastitoj polovici bijele je koštala rezultata, ali i trenera Pavlovića. Iako Pejić nije jedini krivac za pogodak, pred Barabanom su naime bila još trojica Pjesnika, pogreška je to koju neće brzo zaboraviti. Baš kao niti pogođenu gredu na početku susreta. Osam minuta prije kraja, mladi Zadrov branič izveo je slobodnjak sa samog ruba 16-erca i prekrasnim udarcem pogodio gornji suprotni kut vratara Radoša i tako potvrdio (2:0) pobjedu nad Croatijom Sesvete. "Moram reći da koliko god sam sretan zbog pobjede toliko mi je žao Luke Pavlovića. Znam kakva je ovo situacija za jednog trenera." Rijetko se kada viđa količina nesreće koju su Lokomotivini igrači navukli na sebe u samo dvije minute, kada su protiv Šibenika čak tri puta pogađali okvir gola, i na kraju ostali bez zaslužena tri boda.

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 2954:23+3163
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 2932:39-733
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!