Nogomet

Slavonci trljaju ruke

Hrvoje Vuković • ponedjeljak, 05.10.2009.
Slavonci trljaju ruke
Foto: Martina Japundžić

Osijek i Cibalia i u 10. su kolu HNL-a prikupili hrpu bodova za zimu, direktno preko leđa Intera odnosno Šibenika. Dinamo ne može izgubiti ni bod, Hajduk pamti samo rezultat protiv Istre, Lokomotiva hara Međimurjem, a i Rijeka je nekoga pobijedila na strani...

Cibalia gleda na tablicu i ne vjeruje. Nakon trećine prvenstva, teško da je slučajno. Vinkovci imaju prvog - iza Dinama. Dovoljno za oprost sramote u Kupu. Krenuli su u Šibenik po bod, vratili se sa sva tri. Znaju da nisu Barcelona i tako igraju; pametno i zatvoreno u gostima, pa što bude. Ovaj put bio je - Željko Malčić. Postigao je oba gola i doveo svoju momčad do 20. boda. Uz to, obrana im nije primila gol 500 minuta, još tamo od 5. kola, a sveukupno su loptu iz mreže vadili tri puta - najmanje u ligi.

U zadnje vrijeme Inter igra koliko mu protivnik dopusti - a to je u slučaju Osijeka nakon 15. minute bilo, malo ili nikako. Bila je špica turističke sezone kada su žuti zadnji put napustili teren zadovoljni (2:2 u gostima protiv Hajduka), ali ovaj su put odlično počeli, čak i vodili dva puta, da bi na kraju sve prosuli i zakucali glavu još dublje u pijesak HNL-a. Osječani su se vratili starim navikama nakon poraza od Slavena i već se sramežljivo guraju u sam vrh.

Dinamo je opet bio - Dinamo. Demonstracija moći u Temišvaru odrazila se na HNL, pa su i ovaj put modri u Maksimiru tražili tri boda s pola gasa. No, niti koktel sastav ni blijeda igra nisu bili dovoljni za iznenađenje. Varteks je u prošlosti znao dobrano očerupati Maksimir, ali ovaj put gotovo su sami gurali plave dečke u šanse, a kada su shvatili da bi ipak mogli i više od časnog poraza protiv ovakvog Dinama, bilo je kasno.

A glavni rival uoči sezone, splitski Hajduk, ponovno je igrao u svim duginim bojama. Na Kantridi ih je službeno ugostila Istra 1961 koja se jedva izvukla na poluvremenu s 0:1. U drugom dijelu druga slika. Splićani ostaju bez snage, koncentracije ili nečeg trećeg, i Istrani maltretiraju jadnog Subašića, koji je u par navrata sjajnim intervencijama spasio goste i sačuvao puni plijen.

Posebna priča je i Lokomotiva. Otkad su se navikli na prvoligaški nogomet, čini se kako im se svidjelo ovdje i planiraju se zadržati neko vrijeme. Međimurje nikako da podmiri dugovanja prema igračima, a to se odrazilo i na utakmicu, koju je pogotkom kola otvorio Sopić bombom s 25 metara. 0:3 dovoljno govori o odnosu snaga na terenu.

Karlovac je prva momčad koja nije uspjela zabiti gol Zagrebu. Dobro, ni gosti nisu zabili Karlovcu, ali to i nije neka vijest, pošto im se takav slučaj omaknuo tek četiri puta ove sezone. Prvi, povijesni bod za Zagreb i nagovještaj... drugog boda? Kako igraju, teško. Ali sportski je nadati se. Domaćini su pokazali da se teško snalaze kada ih se pusti da vode igru, pa i njih ovaj bod veseli.

I Rijeka je šokirala svijet i okolicu. Pobijedili su nekoga, a nisu ni primirisali Kantridi. Taj netko je Croatia Sesvete, klub koji Sesvete nije vidio već tri godine. Simpatična družina dopustila je Riječanima da u Kranjčevićevoj po prvi puta u sezoni dođu do tri gostujuća boda, iako su unijeli malo stresa u utakmicu kada su poveli nakon 20 minuta. No, prekrasnim pogotkom sve je riješio Fernandez i zadržao Rijeku na petoj poziciji.

Zadar i Slaven nisu se ubili od ljepote na Stanovima. Sama utakmica pokupila je standardne pridjeve: čvrsta, borbena, prava prvenstvena, tvrda, borba na sredini terena, oprezan start itd. Na kraju, statistika kaže 1:0 za domaće, dovoljno za bijeg iz donjeg dijela i egal sa Slavenom na 14 bodova. Dugo već Cibalia nije izgledala ovako ozbiljno. Sastavili su fenomenalnu obranu koja u prosjeku prima gol svaku treću utakmicu, a protiv Šibenika u gostima pomogao je i napad, dva puta, čime su se popeli na drugo mjesto. Prema dotad prikazanom, trebala je to biti neizvjesna borba za svaki bod, no čini se kako su neisplaćena dugovanja ostavila traga na igračima Međimurja koji su potpuno deklasirani od strane Lokomotive sa 3:0, čime su se srozali na 11. mjesto. Odigrali su k'o da su kruha gladni i upropastili lijepu šansu ugurati se u Top 5 pred svojom publikom. Stoper Osijeka pokazao je protiv Intera zašto nosi traku oko ruke. Nakon što je obavio posao u obrani (nije kriv niti za jedan gol gostiju), stigao je i pomoći preko centra. Zabio je dva gola, imao još jedan vrlo dobar udarac glavom i definitivno se prometnuo u prvo ime susreta, ali i cijelog kola. jedan od najiskusnijih igrača domaćih teško je pogriješio niti minutu nakon što je ušao u igru. Gosti su imali korner, lopta je na drugoj stativi išla prema Husiću koji je bio leđima okrenut prema golu, bez mogućnosti da ugrozi Blaževića, ali Duro ga je vukao za dres, srušio na teren. Nije bilo dileme oko kaznenog udarca kojeg je u pogodak sigurno pretvorio Malčić i tako osigurao prednost Cibaliji. nadavao se lijepih pogodaka u karijeri, a još jedan za kolekciju postigao je protiv Međimurja, ovaj put u dresu Lokomotive. Vrsaljko je povukao s lijeve strane, dodao Sopiću, a ovaj s kojih 30 metara fenomenalnim udarcem neobranjivo pogađa lijeve rašlje, čime je doveo Lokomotivu u vodstvo. "Nismo ostavili srce na terenu i to me kao trenera zabrinjava jer možeš utakmicu izgubiti, međutim, danas nismo djelovali kao ekipa i to me boli kao trenera i kao čovjeka." Marijan Budimir ostat će zapisan u sportskim analima kao dobitnik raritetnog žutog kartona, jer na poluvremenu nije uzeo suhi dres sa svojim brojem 10, već s brojem 22, kojeg je već nosio Brazilac Dodo. Na njegovu nesreću, to su uočili suci, doduše tek nakon deset minuta te mu je sudac Krečak opravdano dao žuti karton. Da stvar bude gora, to mu je bio drugi žuti, čime je ostavio Inter s desetoricom u polju i tako presudio svojoj momčadi koja je već gubila u tim trenucima sa 3:2.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!