Nogomet

Ne igraj se s Dinamom

Hrvoje Vuković • ponedjeljak, 09.11.2009.
Ne igraj se s Dinamom
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Puno je Šibenik tražio na kišnom Maksimiru, puno je i dobio. Ipak, standing ovation 14. kola HNL-a ide utakmici u Gradskom vrtu, gdje su Osijek i Zagreb zaslužni za osam golova; Cibalia ponovno vodi potjeru za Dinamom, a Karlovac ne može bez prvih 11...

Mnogi su na silu proteklih dana gurali apokalipsu u Dinamovu svlačionicu, izbacivali Krunoslava Jurčića iz iste, a s druge strane igrači se kunu da je atmosfera čista idila te da se drže za ruke od silne ljubavi. Previše je šamara primio zagrebački klub u posljednjih mjesec dana da bi ga kvartovski šankovi i novinari ostavili bez kritike, a nakupljene probleme i frustracije dinamovci su istresli na leđa nespremnom Šibeniku koji je jednostavno sjeo na volej u krivom trenutku.

Dinamo nije igrao dobro, i dovoljno je teško kada ti netko to nabija na nos, ali kad je novinarska tinta poludjela do kraja i prekrižila Jurčića na svoju ruku, rezultat je bio - iživljavanje na drugoplasiranoj momčadi prvenstva. Karačić se dao navući, odlučio je po prvi put u 18. šibenskom pokušaju na Maksimiru izvući barem bod, napasti prvaka, ali se već u šestoj minuti ugrizao za jezik i do kraja se uglavnom primao za glavu. Dinamo je po tko zna koji put u drugom poluvremenu odradio lakše razgibavanje, koje ga je pak toliko puta koštalo boljeg rezultata u Europi. Unatoč čistih 5:0, negativni komentari od Zagreba do Ajaxa napravili su svoje, i Jurčić je napustio pressicu nakon dva pitanja. Zoran Mamić još ga je pogurnuo kroz vrata u stilu "Ajmo, mali", dobro da ga nije potapšao po glavi i potpuno mu dotukao autoritet, koji mu ionako bespotrebno drma samim time što sjedi na istoj klupi kao i on.

A Hajduk k'o Hajduk, jedan korak naprijed, dva nazad, i tako iz utakmice u utakmicu, iz sezone u sezonu. Padnu protiv Šibenika i Karlovca, pljusnu Dinamo, i sad se izgube u Čakovcu. Ne ide više ni na ime niti na silu. Međimurje je tek kod 0:1 shvatilo da se protiv Splićana može igrati, vrlo brzo su im prodali par akcija i zabili, vjerojatno iz zaleđa, za konačnih 1:1, čime su ostali na dva boda zaostatka za Hajdukom.

Reja je nakon Dinama tražio novi uzlet, lov na Europu, a i protivnik je bio po mjeri, ali jednostavno ne ide. Špice ne zabijaju, vezni ne kombiniraju, obrana vodi svoju politiku. Taktika, uprava, igrači, teren, tlak zraka, svatko će izabrati svog krivca, ali ovaj Hajduk trenutno preživljava u HNL-u i veseli se svakom bodu. Gori napad od njih imaju samo Karlovac i Zadar, i to za jedan gol, a kakva su vremena došla, Međimurcima je i remi bio malo.

Osječka mladost odigrala je možda i utakmicu sezone protiv Davora Vugrinca i njegovih deset prijatelja. "Vuga" je praktički sam vraćao Zagreb među žive u Gradskom vrtu, ali tužan je dan za nogometaša kada postigne hat-trick, i to u vremenu da ne stigneš ni do zahoda, a iza leđa njegovi ispadnu "ovce" čak pet puta. Bez kalkulacija i fige u džepu, i jedni i drugi potvrdili su da im je u glavama samo juriš na tri boda, a rezultat toga - odlična utakmica, hrpa prilika, veliki povratak, pa potom pad - HNL kakav bi trebao biti.

S Elvisom Scorijom otišli su s Verude i zli duhovi. Slučajno ili ne, Istra je u prvoj utakmici pod novim/starim trenerom Valdijem Šumbercom konačno krenula kao da je puštena s lanca, i to joj se isplatilo protiv dragog im Karlovca, koji u šarenom sastavu nije odigrao gotovo ništa, a nakon što im se poznati defanzivni pristup srušio primljenim golom iz dvojbenog penala u 18. minuti, pogubili su se po terenu. Velika pobjeda Istre, i to prva još tamo od šestog kola, za neke nove i bolje vjetrove u Puli.

Rijeka je ponovno napunila i gaće i mrežu izvan Kantride. Dobronamjerni Riječani ovoga su puta ruku spasa pružili Interu i s tri primljena gola izvukli žute s dna. Nakon tragikomičnog gola koji im je donio Istrin skalp, Zaprešićani su ovaj put u 70 minuta protiv desetorice gostiju dosta lako ubili neizvjesnost i približili se klubu s Kantride na samo dva boda zaostatka.

Baš kao i Osijek, krasnu uvertiru za veliki slavonski obračun u sljedećem kolu napravila je Cibalia u Kranjčevićevoj ulici. Sesvetska Croatia igrala se do desete minute, potom primila dva gola u sljedećih deset i na kraju s 0:3 počastila Vinkovčane. Bila je to igra na jedan gol, i lijepa slika kako se od HNL slučaja u samo jednom prijelaznom roku može postati HNL čudo.

Slaven Belupo nekako se na mala vrata ušuljao u sam vrh. Svi su pričali u superlativima o Karlovcu, Šibeniku, Osijeku, Cibaliji, a Koprivničanci su sa četiri uzastopne pobjede došli na šest bodova od Dinama. Ključnim se pokazao odlazak Milivoja Bračuna čiju filozofiju igrači nisu mogli probaviti, a Zlatko Dalić vratio je nogomet i ovog vikenda riješio Lokomotivu sa 1:0, iako su ih domaćini mogli propisno osramotiti, a na kraju i ostati bez pobjede u zadnjih deset minuta.

I Zadar i Varteks nagurali su do 15 bodova do ovog kola, a u direktnom dvoboju za bijeg u mirne vode bolji su bili Zadrani. I jedni i drugi teško mogu spojiti dvije dobre u nizu, a domaćini su sa 2:0 ovom pobjedom stigli na pola puta i nešto lakše dišu od Varaždinaca, koji sada nemaju mirne snove na 13. poziciji. Dva kola unatrag, strahovali su od Croatije i Zagreba, ali nakon sretne pobjede protiv Istre i neočekivano uvjerljive protiv Rijeke (3:0) ovog vikenda, zaprešićki klub popeo se sa 13. na 11. mjesto. U naredna tri kola imaju nešto lakši raspored (Lokomotiva, Varteks, Zagreb), pa bi u izravnim obračunima mogli na dulje vrijeme pobjeći iz opasne zone. Spustili su se samo za jednu poziciju, ali prosuli su bodove gdje nisu smjeli - u Puli. Istina, Istra je konačno odigrala mušku utakmicu, nadigrala Karlovčane i pokazala da može, ali drugi uzastopni poraz polako gura Karlovac prema sredini ljestvice. Najviše od svega brine igra, koje na Verudi nije bilo - a Dinamo dolazi... Veliku konkurenciju u ovom kolu imao je Malijac, ali pošto je slabašnu i nedorečenu Istru nakon dva i pol mjeseca doveo do prve pobjede, i to protiv jednog od najugodnijih iznenađenja prvenstva, Karlovca, titula igrača kola, zahvaljujući izborenom jedanaestercu i drugom pogotku, ide u njegove ruke. uspio je u svega šest minuta dobiti dva žuta kartona i tako ostaviti Rijeku s igračem manje punih 70 minuta. Da stvar bude gora, prvi žuti dobio je zbog bespotrebnog prigovora, a drugi je zaradio zbog oštrog starta na Guliću na sredini terena. Nakon njegovog isključenja, Rijeka je primila sva tri pogotka i otišla kući bez bodova. Nakon što je prvo krasnim udarcem prodrmao stativu, Cavrić je desetak minuta kasnije primio jednu loptu na vrhu 16-erca i sjajno pogodio suprotni gornji kut Mancea, čime je doveo Inter u vodstvo protiv Rijeke. "Kruno, ništa ne odgovaraj; dobijemo 5:0 i onda te ovaj pita o programu rada. Kruno, molim te, otiđi s pressice" Iako nije pomogao svojoj momčadi da dođe do bodova, Davor Vugrinec još je jednom pokazao kakav je majstor, postigavši hat-trick protiv Osijeka za samo šest minuta, što je ujedno i rekord HNL-a.

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.11.2009. u 11:33
    Karlovac je prošle godine u 2.HNL imao katastrofalan skor protiv direktnih konkurenata Istre, Međimurja, Lokomotive, Slavonca, a u konkurente bi ubrojio i Pomorac i HD. Ulaskom u 1. HNL to se nije promjenilo, što se vidi i iz rezultata protiv Lokosa, Sesveta, Istre i Međimurja. TO je definitivno... [više na forumu]
    Obrisan korisnik