Nogomet

Krenuo proljetni stampedo

Hrvoje Vuković • ponedjeljak, 01.03.2010.
Krenuo proljetni stampedo
Foto: Duje Bonačić

Više od 80 dana HNL puk nije vidio ni sunca ni mjeseca, no ovog vikenda naše su najbolje momčadi, uz rekreativno nastrojene prijatelje iz Sesveta, promolile nos iz brloga i odigrale kompletno 18. kolo. Hajduk je tako peticom prebolio odlazak Reje, Dinamo je zabio jedan više Croatiji, a ogroman posao obavilo je i Međimurje u Puli...

Mir, idila, visibabe i ljubičice ne rastu više na hrvatskim travnjacima. HNL se vratio, a za neke bolje da nije. U natjecateljskoj pauzi najmanje se govorilo o pojačanjima, transferima, visinskim pripremama, a više od pola lige okretalo je svaku kunu dva puta i sa suzom u oku križalo stavku, po stavku iz HNS-ovog pravilnika o licenciranju prvoligaških klubova. Da u našem vrhovnom nogometnom tijelu ne sjede anđeli glavom, krilima i bradom, teško bi netko skupio više od dvije kvačice na popisu.

Ovako, u vrtlogu recesije, sa sponzorima u bijegu i dugovima pod vratom, nogometnim glavešinama je postalo jasno da njihov projekt Liga 16 svakim danom ima sve više dezertera, pa su ublažili pravila do te mjere da je praktički dovoljna livada i poljski zahod za elitno društvo. A i ako se nema za zahod... No, i to je bilo previše za kritičnu masu, pa su se u prvi plan vratile vatrogasne ideje o vraćanju na Ligu 12 ili kresanju na Ligu 10, što je tek pokrenulo kolektivnu paniku i paranoju, pogotovo onih ispod devetog mjesta. Na kraju, ćorak. Liga 16 plovi dalje.

Lokomotiva i Varteks otvorili su proljetni dio prvenstva, a upravo su Varaždinci bili među najglasnijim siromasima ove zime. Igrači nisu imali ni za benzin, pa su tražili i oslobođenje od dva treninga dnevno, da bi sačuvali koju kapljicu i usput trenirali s lokalnim klubovima. S novim trenerom Jagačićem i neisplaćenim dugovanjima od prošlog ljeta, Varteks je pokušao odigrati na inat i emocije, ali zagrebački je sastav gotovo na rutinu riješio goste i sa 2:0 nastavio sezonu iznad svih očekivanja.

Zagreb se probudio krajem jesenskog dijela, po prvi put popeo na 14. mjesto, a u Kranjčevićevu je stigla dugovima opterećena Rijeka, koja vani tri boda skuplja tri mjeseca. Tradicija bi se nastavila i ovaj put da je Skender zapeo u prometu ili šopingu. Ovako, vratar Zagreba propisno se osramotio tri minute prije kraja i izbio svojoj momčadi dva boda iz kase.

U subotnjem programu Dinamo i Croatia Sesvete odigrali su još jednu utakmicu koja ne koristi nikome. Peti trener Sesveta, Austrijanac Adi Pinter palio je svoju momčad izjavama da će u slučaju pobjede trčati do Marije Bistrice, ali s takvom momčadi ne možeš ni do dućana, a da ne primiš par komada. Gosti su izdržali 41 sekundu, nakon toga iživljavanje do kraja protiv ekipe koja ni iz tramvaja ne zna izaći, a kamoli iz svog šesnaesterca. "Milost, milost", povikali su oni slabijeg srca, a svoj vrhunac Sesvećani su imali u 25. minuti, kada su spustili zastor na vrlo dobru premijeru Brazilca Dodoa i poslali ga u toplice na mjesec dana. Ni konačnih 6:0 i barem još toliko zicera više ne mažu oči - Sesvete jedino vesele tuđu statistiku.

A ovog vikenda najviše je profitirala ona Marija Mandžukića, makar je i njemu jasno da više znači hat-trick na treningu nego Croatiji. Ipak, nakon kriminalno loših igara od prošlog listopada na ovamo, kada su se za njega više trgali mirovinski fondovi nego strani klubovi, tri su gola i više nego dobar znak za njega i Dinamo.

Igor Pamić nije lupao u prazno kada je gurao Karlovac ispred Osijeka već ovog vikenda. Ni jedni ni drugi nisu previše mijenjali krvnu sliku u zimskoj pauzi, Karlovčani su zadržali stopera Bunozu koji je već bio na odlasku i doveli mladog Andreu Ottochiana, dok je nešto lošije prošao Osijek koji je od standardnih igrača ostao bez Kneževića. U kaljuži stadiona Branko Čavlović bolje su se snašli domaćini, pritisnuli Slavonce i golom Vukmana s njima najdražih 1:0 preskočili ih na tablici i smjestili se na četvrto mjesto.

Još jedan hit prvenstva nastavio je puhati za vrat Dinamu. Cibalia također nije mijenjala prvih 11, i to se pokazalo pravim potezom protiv Intera, koji je pak ove zime u vagonima dovozio i odvozio nova imena. Europska bajka nastavljena je sa 2:0 protiv još neuigranih žutih, koji su sjeli na Bosut u pravom trenutku. U Šibeniku su nakon silnih peripetija i sapunica uspjeli zadržati Ermina Zeca, ali ne i prošlogodišnju formu. Protiv starih rivala Zadrana, u susretu gdje pobjeda ipak vrijedi malo više od tri boda, Šibenčani su bili apsolutni favoriti svugdje, osim na terenu. Zadrani su odigrali zatvoreno, poveli, potom si zabili i autogol, čak bili i bliže pobjedi, no na kraju je završilo remijem. Puno posla očekuje Šibenik želi li nastaviti sezonu iz snova, dok Zadrani imaju brige na drugom kraju tablice.

I od Istre se puno očekivalo u drugom dijelu sezone, ali tako je to kad ambicije kroji ulica, a ne travnjak. Dobili su Istrani ruskog vlasnika, doveli i par imena poput Mathiasa Chaga, no upravo je Dinamov veznjak na posudbi bio i tragičar utakmice s Međimurjem, kada je već nakon 20 minuta zaradio dva žuta. Domaćini su upravo Čakovčane vidjeli kao idealnu priliku za bijeg prema sigurnoj zoni, a na kraju, gostima prva tri boda izvan Čakovca, domaćinima novi trener - Zoran Vulić

U posljednjoj utakmici kola Hajduk je s tisuću upitnika istrčao na Poljud protiv Slaven Belupa. Odlazak Reje, povratak Špace, loše igre na pripremama, depresivne izjave iz stožera i na kraju - petarda. Zabio se Slaven svom vrataru Rodiću u krilo, nekako preživio prvi dio, no u drugom im je "izbij, nabij" taktika došla na naplatu. Pet puta. Hajduk razigran, opasan, gotovo neprepoznatljiv u odnosu na ostatak sezone, dokazao je da ozbiljno cilja barem na jedan trofej ove sezone. Poklepović, a i Reja napravili su dobar posao. Jedini minus u perfektnoj izvedbi bio je Senijad Ibričić koji je odigrao daleko ispod ugleda koji uživa u klubu, ali zato su povukli gotovo svi ostali i uz dva eurogola podsjetili na pravi Hajduk. je u najboljoj utakmici sezone dohvatio i četvrtu uzastopnu pobjedu i probio se na peto mjesto.S lakih 5:0 ispraćen je Slaven Belupo, čime su se Splićani potpuno uključili u borbu barem za drugo mjesto, i ujedno nabili samopouzdanjem. Odlazak Reje zasad je preboljen bez problema, u Splitu se nadaju nastavku idealnog niza. Nisu se pomaknuli s 15. mjesta, ali utakmica protiv Međimurja bila je idealna prilika Istranima da preko leđa jednog od izravnih konkurenata pobjegne iz crvene zone. Na kraju, Čakovčani su osvojili svoja prva tri boda na gostovanjima ove sezone, i gurnuli Istru u još veće probleme, koji bi vrlo brzo mogli postati - drugoligaški. Nije baš za prvu stranicu životopisa, ali svaki hat-trick nešto vrijedi, pa makar i protiv Croatije Sesvete. Mandžukić je ovaj put raščistio glavu, koncentrirao se samo na utakmicu i zasluženo ponio naslov igrača utakmice, a i kola. Zagrebov je vratar, u 86. minuti, uz pomoć stoperskog para, katastrofalnom reakcijom Rijeci poklonio priliku za izjednačenje čime su bijeli ostali bez dva vrijedna boda i željenog ulaska u proljetni dio sezone koji bi im pomogao da se odmaknu iz opasne zone. Pogrešna prosudba iz 18. kola Skenderu nije prva kojom je utjecao na ishod susreta, iako u dresu Pjesnika ima tek osam nastupa. Dugo su Splićani pokušavali probiti Slaven, a zatim je na red došao Srđan Andrić. Kapetan Hajduka dobio je povratnu loptu na nešto više od 25 metara i prekrasnim udarcem zakucao je u lijevi kut nemoćnog Rodića. Uostalom, pogledajte video. "Nedostajala su nam tri igrača, ali idući će tjedan to već drugačije izgledati." Iako nije znao što mu je s obitelji i najbližima nakon potresa u Čileu, Pedro Morales odlučio je odigrati utakmicu protiv slabašnih Sesveta. Nije to bio nastup za pamćenje, no i sam taj čin zaslužio je pljesak. Nakon utakmice, Morales je odmah krenuo za Čile, gdje je nasreću saznao kako nitko od njegovih nije stradao.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.03.2010. u 23:02
    ajmo karlovac
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.03.2010. u 17:37
    po meni se malo previše vrijeđa dečke iz sesveta.. nisu oni krivi što je takav glupi sistem natjjecanja koji pušta nespremnu i nedovoljno jaku ekipu u prvu ligu.. oni svaku utakmicu daju sve od sebe,iako nemaju kvalitete za ozbiljniji otpor,a mislim da vrijeđanje i ruganje nikome ništa pozitivno ne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.03.2010. u 17:23
    hrvoje - dobro napisano! svaka konstatacija je na svome mjestu!
    Obrisan korisnik
  • jugoplastika01.03.2010. u 14:13
    baš dobar članak. svaka čast
    jugoplastika