Nogomet

Tko je ono poseban?

Dario Dodić • četvrtak, 18.03.2010.
Tko je ono poseban?
Foto: EPA

Trener Intera još je jednom dokazao zašto ga zovu The Special One, no što onda reći o malom argentinskom čarobnjaku?

Jose Mourinho ne gubi na Stamford Bridgeu. Ne samo da ne gubi već uglavnom pobjeđuje. Malo tko je očekivao da će ovakva konstatacija vrijediti nakon dvoboja Chelseaja i Intera koji posljednjih tjedana baš i nije u formi. Unatoč pobjedi Intera u prvom ogledu stekao se dojam da je na terenu bila bolja momčad iz Londona. U uzvratu je ipak pobijedio - Mourinho. Sjajna taktika portugalskog stručnjaka natjerala je njegov nekadašnji klub u očaj.

No, The Special One uistinu jest poseban. Težak karakter i ogroman ego ne nailaze na pozitivne reakcije u Italiji, ali Portugalac je obavio posao. Favorite iz Londona taktikom je pospremio u džep, dokazavši da Stamford Bridge zaista jest njegov dom i da savršeno poznaje igrače koje je donedavno vodio. Sedam puta je gledao snimku prve utakmice, tražio načine, rupe i prilike, iako je mnogima i jedno gledanje bilo previše. Na kraju dana Mourinho je pobjednik, a svi oni koji ga ne žele na čizmi morat će pričekati sljedeću prigodu.

Od uzvratne je utakmice napravio uspavanku, 90 minuta taktičkog prepucavanja i vrlo malo igre; nogomet koji nikoga nije inspirirao, ali nogomet koji donosi rezultate, jedino mjerilo uspjeha. Neke su utakmice osmine finala Lige prvaka ipak pokazale da ima svjetla na kraju tunela. Štoviše, upravo to Barcelonino i Unitedovo svjetlo žari i pali svojim prvenstvima, ali i Europom, a čini se kako se i u Arsenalu napokon te kockice umjetnosti uklapaju u slagalicu rezultata.

Postoji način. Postoji način da ljepotom, petom i driblingom dođete do rezultata, što je sinoć zorno prikazala Barcelona. To je ono što inspirira, ono što privlači klince i motivira ih da od jutra do mraka naganjaju loptu. Nikomu (ili barem većini) nije san postati nogometni Marco Materazzi; kao što je Mourinho sedam puta pogledao prvi dvoboj s Chelseajem, tako najmlađima treba sedam puta pokazati dvoboje Uniteda i Milana te rapsodiju Barcelone, uz intenzivno premotavanje unatrag i detaljnu analizu svakog tunela, duplog pasa i rabone.

Od svih sjajnih lica ovotjednih uzvrata jedno je lice i jedna lijeva noga iznad svih. Leo Messi je poseban, jer njegova ljevica nekako drugačije dodiruje loptu; kao kada vas šibicari na placu prevare za sto kuna prebacujući lopticu iz jedne kutijice u drugu, tako Messi vrti loptu. Braniči su uvjereni da znaju gdje je lopta, znaju i što će se dogoditi...a gdje je lopta? Prošla kroz noge, već je kod Inieste, ma eno je u mreži.

Kako se boriti protiv toga? Teško, treneri i igrači se nadaju povoljnijem ždrijebu, braniči mole nogometne bogove da u duelu s njima Argentinac pogriješi. Nema dvojbe, i on je čovjek, i on griješi, ali kada igrate protiv Barcelone mnogo se molitvi treba izmoliti jer opasnost vreba iz 20 nogu, 10 glava, a problematični su i pokoje rame i prsa. Dok ne nalete ponovno na Mourinha, čovjeka koji i utakmicu Barcelone može učiniti dosadnom. Ne ponovilo se.

Japanac Honda bio je pravo malo čudo u nizozemskoj Eredivisie, no dobre igre u Venlu zaista nisu bile garancija da će biti odličan i na najvišoj razini. Ipak, Moskovljani su pokazali da imaju dobar nos za akvizicije, upravo je Honda jedan od najzaslužnijih što je ruski klub ostvario prolaz dalje protiv favorizirane Seville. U prvom je susretu bio među najboljim pojedincima na terenu, a u uzvratu je asistencijom i sjajnim golom iz slobodnog udarca pogurao CSKA prema četvrtfinalu.

Malobrojni su vjerovali da Olympiacos ima šansu u gostima kod Bordeauxa nadoknaditi deficit iz prve utakmice, ali Grci su uz malo sreće mogli dogurati i do sljedeće europske stepenice. Na putu su im se našli Chamakh i Gourcuff. Potonji je kirurški precizno izvedenim slobodnjakom bacio u trans domaće navijače, a tek poneki milimetar dijelio ga je od identičnog pogotka pri samom kraju prvog poluvremena - dva gola s iste pozicije spriječila je vratnica koja se vjerojatno još uvijek trese.

Domaća zadaća: Prebrojite koliko puta u isječku s dvoboja Barcelone i Stuttgarta komentator izgovori prezime argentinskog čarobnjaka.

Statistika 1: CSKA je samo jednom gostovao u Španjolskoj, no vjerovali ili ne u tom su dvoboju nadigrali Barcelonu s 3:2 i ukupnim rezultatom 4:3 prošli dalje u Kupu prvaka.

Statistika 2: Chelsea je do utakmice s Interom bio neporažen u 21 domaćoj utakmici Lige prvaka. Od te 21 utakmice slavili su u čak 15 susreta.

Statistika 3: 42 puta je Inter u Uefinim natjecanjima slavio kod kuće u prvoj utakmici, a nakon pobjede kod kuće ukupnu su pobjedu slavili impresivnih 38 puta.

Statistika 4: 12 su puta igrači Bordeauxa slavili u prvoj utakmici u gostima i svaki puta su prošli dalje.

Statistika 5: Prije ogleda osmine finala Lige prvaka Mourinho i Ancelotti susreli su se samo jednom u europskim natjecanjima - Portugalac se osvetio za utakmicu Uefa Superkupa iz 2003. kada je talijanski strateg s Milanom došao do 1:0 pobjede nad Portom.

Izjava tjedna: Drago Ćosić - "Messi sve može, što god želi, otkud želi i kojom god nogom pucao"

Kemija: Peticu iz kemije zaslužili su igrači Barcelone. Način na koji komuniciraju na terenu zaista je sjajan. Iz svakog poteza može se iščitati da uživaju igrajući zajedno.

Umjetnost: Prvi gol Messija pravo je malo remek-djelo, iako je na sjajan način odličnu predstavu okrunio i drugim golom.

Potez: Gourcuff je u dva navrata pokazao zašto upravo on izvodi slobodnjake. Prvi put se lopta od vratnice odbila u gol, a malo je nedostajalo da i drugi pokušaj završi na istom mjestu.

Školski: Messi -> Yaya Toure -> Pedro, mat u tri školski izvedena poteza.

Đak tjedna: bez dvojbe Leo Messi. Da se ne ponavljam, evo što je o Messiju rekao trener Stuttgarta Christian Gross: "Kad vidite koliko Messi ima godina onda su njegove izvedbe na terenu nevjerojatne. Mislim da ga se može uspoređivati s Maradonom"

Razrednik tjedna: Jose Mourinho - dovode ga radi rezultata i Portugalac to u svakoj sredini i omogućuje. Sjajnom je taktikom izbacio favorizirani Chelsea, vidjet ćemo što ga čeka u četvrtfinalu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • danchy18.03.2010. u 18:22
    da je chelsea zabio, ali nije. i to je jedino što je bitno. iako mourinha ne mogu podnijeti svaki ljubitelj nogometa i svaki onaj tko išta zna o nogometu mora mu skinuti kapu, jer je ono bilo taktičko savršenstvo
    danchy
  • Caracalla18.03.2010. u 15:38
    koliko sam ja gledao utakmicu, chelsea je imala nekoliko izglednih prilika i da je jedna usla inter ne bi zabio u tri dana i jose bi opet kukao i plakao da je talijanska liga za onu stvar kao sto ce uraditi kad ispadne u iducoj rundi.
    Caracalla
  • Lomax18.03.2010. u 15:22
    niko kao mesi iz barse
    Lomax