Nogomet

Svakog gosta, dva gola dosta

Hrvoje Vuković • ponedjeljak, 22.03.2010.
Svakog gosta, dva gola dosta
Foto: Kristijan Komarica

Po prvi put u sezoni otkotrljalo se kompletno kolo HNL-a bez hat-tricka barem jedne momčadi. Najbliži tome bili su Lokomotiva i Zadar koji su Hajduku, odnosno Međimurju zabili po dva pogotka, dok su svi ostali zaglavili na jedinici ili nuli. Dinamo je u Koprivnici napravio mjesta za novi trofej u vitrini, dok je Šibenik bacio Rijeku u donji dio tablice...

Baš kao ni prošlo, ni 21. prvenstveno kolo nije se ubilo od efikasnosti. Sve skupa 12 golova, miroljubivo razdijeljenih; domaći - gosti 6:6. Na pokojem travnjaku još je uvijek bilo previše svježih rana od zimskih radosti, pa niti ne čudi udrij-nabij taktika, koja je spasila dosta bodova barem na papiru slabijim ekipama. U Zaprešiću niti odličan teren nije pomogao Interu i Karlovcu. Bila je to blijeda utakmica, koju će na kraju pamtiti samo statistika. Žuti, vrlo blizu opasne zone, nisu jurišali po pobjedu protiv Karlovčana, koji već tradicionalno izvan svog stadiona maštaju o bodovima u jednini. Na kraju, Karlovac je golom Vukmana u 83. minuti dohvatio i sva tri, a Inter je dokazao da bez četiri vezna igrača nema ni igru ni rješenja za ovakve utakmice, gdje bi se trebao nametnuti defanzivnom protivniku i čak zabiti nešto u njihovu mrežu.

Zagreb je nakon bankrotiranog Varteksa, u Kranjčevićevoj dočekao još jednu ekipu iz donjeg doma - Istru 1961. Gosti iz Pule imali su samo bod više od pretposljednjih Pjesnika, a na tom su razmaku ostali i nakon 90 minuta u Zagrebu. Istra je u metropolu došla s dvije pobjede zaredom te je i prije utakmice bilo jasno da neće roniti suze ako ugrabe bod. Apetiti su im naglo porasli kada je Chago, dinamovac na posudbi, pogodio za 0:1, no nakon što su se povukli u krilo vrataru Lisjaku ipak su primili gol za konačnih 1:1. Baš kao i u Zaprešiću, i u Kranjčevićevoj se nije vidjelo previše nogometa, puno premalo za prvu ligu.

A još jedna uspavanka smjestila se u Gradski vrt, gdje je Croatia Sesvete po prvi put nakon drugog kola sačuvala praznu mrežu. Osječka mladost nije se snašla na teškom terenu i po četvrti put u proljetnom dijelu sezone ostala bez pobjede. Osijek je u 360 minuta zabio jedan jedini pogodak, i jasno je kako je realizacija još uvijek drugog napada lige (36 golova) zapala u krizu. Imali su domaćini i jedanaesterac, ali Vida ni to nije pospremio u mrežu, pa Sesvećani presretni putuju kućama, s bodom koji im neće previše pomoći u borbi za opstanak.

Balon hajdučkog optimizma u prošlom je kolu opasno nagrizla Rijeka, a ovog ga je vikenda dotukla Lokomotiva. Poklepović niti nakon puno bolje igre protiv Riječana nije problem tražio u Fortuni i promašenim prilikama, a na sličan se način ponio i ovaj put, kada je mogao posvetiti barem rečenicu, dvije glavnom sucu, koji je dosudio u najmanju ruku sumnjivi 11-erac za Lokomotivu. No, i sam splitski trener priznao je kako je bez obzira na sve Hajduk morao odigrati bolje, a ne kao i masu puta ove sezone, ostaviti toliko spominjani dišpet u svlačionici.

Dinamovi klinci u Lokomotivinim dresovima i Goran Rubil u Hajdukovom, nanijeli su Splićanima šesti poraz ove sezone i sada ih ponovno dijeli samo bod. Hajduk je još jednom na teži način naučio da ne može do rezultata uz pola snage kao nekad (i jednu špicu) te da za svaki bod moraju pojesti i travu i loptu i stative i što god im Špaco naredi. Priliku za popravak imat će već ove srijede, kada se vraćaju na Maksimir po spas sezone i povoljan rezultat u polufinalu Hrvatskog Kupa protiv Dinama.

Za razliku od splitskog kluba, Dinamo se i uz blijedu igru vratio s hrpom bodova iz Koprivnice. Bljesak Slepičke i kraj priče. Slaven je složio par šansi, vjerojatno i zaslužio bod, ali 'ko te pita za dojam. Dosta nervozna i gruba utakmica, s malo pravih prilika, uklopila se u dojam cijelog kola. Ovom pobjedom Dinamo je otišao na plus osam Cibaliji i sprema se za proslavu petog uzastopnog naslova, dok je Slaven zaglavio u sredini, na pristojnom odstojanju od opasne zone, a opet bez realnih šansi za Europu. Od svih prisutnih na stadionu, najzadovoljniji je bio Krunoslav Jurčić koji baš ovakvim 1:0 utakmicama želi izgraditi europski Dinamo, ali uz ovako raspoložen napad i vezni red trebat će mu sva sreća ovoga svijeta i još malo više od toga. Osim s bodovima, Dinamo se u Zagreb vratio i s ozlijeđenim Cufreom koji gotovo sigurno neće biti spreman za prvu utakmicu Kupa.

Bunkerijada Cibalije u Varaždinu mogla se maksimalno isplatiti Vinkovčanima, koji su se i ovaj put u gostima odlučili za taktiku "duga na Kresingera". Iako su s druge strane imali Varteks na konopcima, gosti su se zakopali na svojih 16 i prepustili domaćinima i loptu i igru. A Varteks, s tri poraza u isto toliko utakmica, odigrao je najbolju utakmicu polusezone, imao dvije unutarnje stative, dominaciju i više prilika, no isto tako mogli su ostati i bez boda, da je gostima svirana najstroža kazna nad Kresingerom. S obzirom na kriterij pri penalu za Varteks, i ovo je sudac Matoc morao svirati, a ne dati povoda treneru Mršiću za nove monologe o urotama, svemircima, masonima...

Po HNL statistikama, nakon Dinama, Šibenik je najnepoželjniji gost na Kantridi, a svoj su ugled opravdali i ovaj put. Obje momčadi skupile su po tri uzastopna remija, a iznimno slabo prvo poluvrijeme Riječana i odličan slobodnjak Alispahića koštali su ih prvog poraza u proljetnom dijelu. Šibenčani su ovom pobjedom ostali u igri i za drugo mjesto i napunili se samopouzdanjem uoči polufinala Kupa protiv Varteksa, dok Rijeci teče jedna od sezona za zaborav. Međimurje je još jednom opravdalo titulu najgoreg gosta lige. Skupili su manje bodova (3) i od Sesveta, a ništa bolje nisu se proveli ni u Zadru, kojemu je ovo prva pobjeda nakon tri poraza i tri remija. Čakovčani su ovim porazom ostali ozbiljan kandidat za drugu ligu, ali niti Zadar na desetom mjestu još nema mirne snove. je došla do još jednog vrijednog skalpa ove sezone. Hajduk je uvijek poseban protivnik, a pobjeda protiv Splićana, pa čak i uz autogol i sumnjivi penal, jako puno znači zagrebačkim klincima, što se moglo vidjeti i po njihovom veselju nakon utakmice. S ova tri boda, Lokomotiva se popela na šesto mjesto, i ponovno je na bod od petoplasiranog Hajduka. je imao polusezonu iz snova, ali u drugom dijelu ne mogu se sastati ni s loptom ni rezultatima. U goste im je došla polu-amaterska momčad Sesveta, protiv koje tri boda nisu smjela doći u pitanje. Ipak, domaćini nisu uspjeli zabiti ni pogodak, promašili su penal i time ugrozili europske ambicije koje su mukotrpno gradili kroz prvi dio sezone. iako ga još muče elementarne stvari poput hvatanja lopte, Antolović je u Varaždinu obranio sve što je trebao, pa i puno više od toga. Bez njega na golu, Cibalia bi gotovo sigurno ostala i bez tog jednog osvojenog boda. imao je priliku protiv slabašnih Sesveta donijeti Osječanima toliko potrebna tri boda, ali vrlo slab udarac s bijele točke u završnici utakmice obranio mu je vratar Banović i sačuvao bod gostima. postigao je prekrasan vodeći pogodak za Cibaliju protiv Varteksa. Kresinger je proslijedio loptu za Grgića na desnoj strani, a ovaj s kojih 25 metara lijevom nogom pogađa rašlje za 0:1. "Ni prvi karton nije bio prekršaj, a kamoli drugi. Uopće nismo igrali agresivno i nije mi jasno o čemu se radi, osim da nas svaki karton košta 4000 kuna. Da je kriterij dodjeljivanja kartona bio jednak za nas i za Varteks, Brezovec bi dobio 45 kartona" Goran Rubil jednostavno nije imao konkurenciju. Doslovno je skinuo loptu s noge Havojiću i s ruba 16-erca zakucao je u donji desni kut vlastitog gola kraj nemoćnog Subašića. Možda i najljepši autogol na HNL prostorima. Sharbini gledaj i uči.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.03.2010. u 11:28
    Ma Vuković je odličan...samo nastavi tako.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.03.2010. u 15:33
    Ovaj novinar je bio na svim tekmama pa zna sve ovako dobro prokomentirati ili..?! Strasno kakve gluposti prica
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.03.2010. u 09:01
    u kolko se to sati predaje tekst? svaka čast...
    Obrisan korisnik