Nogomet

Oni su veliki, ali su mali

Hrvoje Vuković • ponedjeljak, 12.04.2010.
Oni su veliki, ali su mali
Foto: Bruno Karadža

Provuklo se tijekom vikenda 24. kolo HNL-a, pa i uzvrati polufinala Kupa koji dan prije, a Mamići, Svaguše, suci, penali, ulica opet su odvukli ligu od nogometa. Mala zemlja za veliku ligu. I velike ljude, koji su mali, ali su dovoljno veliki da ne budu normalni...

"Mamiću, ti nisi Dinamo", urla sjever. Pridružile bi se možda i ostale tribine, ali tamo već odavno stanuju samo ptičji izmet i jeka. Jer, Mamić je - Dinamo. Barem u većini glava onih koji bi možda i htjeli potrošiti subotu kraj maksimirske aut linije, ali...ne žele puniti Mamićev džep, čak ni kada je ulaz besplatan. A to je samo jedan od razloga, za ostale nije ni mjesto ni vrijeme. Možda vrijeme. Ljudi su poistovjetili Mamića i Dinamo.

Pa kad Zdravko potegne o sucima, falsificira povijest i govori o 100-godišnjem klubu, dodjeljuje sam sebi nagrade, skuplja javne ispade za stručno promatranje; s vremenom postaje gadljivo, i uporni se uhvate u razmišljanju, dokad više? Novi biser - slučaj Mandžukić. Kao i masu puta do sada, zamijenio je šank i mikrofon, dodao nepotrebnu crtu derbiju, a za svoje mjesto pod suncem izborio se i Joško Svaguša eskapadama u svečanoj loži. Mediji jedva dočekali. Za sljedeći derbi Mamić/Svaguša-Uživo, tekstualni prijenos. Stavite se na transfer listu, i čekajte ponude Lyona, Werdera, Rapida...

I u pravu je Branko Karačić, trener Šibenčana, kada negoduje kako se nogomet ne igra zbog Dinama i Hajduka. Zaslužili su Varteks i Šibenik više od minutu i 20 sažetka, pa nek' se zavrti Zemlja u suprotnom smjeru. Šibenik za povijest, makar je ulica izrežirala naredna četiri prvenstva i Eurosong.

I konačno HNL. Hajduk spašava što se spasiti može, a Kup i drugo mjesto bili bi kakva takva utjeha, iako već peti naslov zaredom plovi prema Zagrebu. Mala utjeha je čista i zaslužena pobjeda nad Dinamom, a da sudac Burilo nije podlegao pritisku i napunio gaće već kod prvog zvižduka na Poljudu te svirao apsolutno svaki kontakt bez ikakvog osjećaja za igru, možda bi vidjeli i kakav potez više. Euforiju iz Kupa Poklepović je nekako htio podvaliti i protiv Cibalije, ali slabo je to izgledalo u prvom dijelu, a Vinkovčani su bez problema držali "nulu" koja im je i bila glavni cilj.

U nastavku sličan scenarij, a kada je Kresinger pogodio za 0:1, ponovno se zakotrljala priča o Hajdukovim amplitudama. No, gosti su izdržali svega par minuta, Hajdukova mladost ekspresno je izjednačila i šokirala goste, koji su četiri minute prije kraja ostali i bez boda, iako su 20-ak minuta prije držali sva tri.

U Dinamu se često žale kako im nedostaje pravih utakmica gdje moraju ići na glavu za pobjedu, a onda u dva takva susreta protiv Hajduka stvore jednu šansu i kukaju kako nisu mogli igrati nogomet. Zatim se Jurčić kune kako sam, bez ikakvog pritiska slaže momčad, a Mamić mu sruši teoriju i izlane kako mu je zaprijetio da neće ići u Split, ako Mandžukić zaigra u prvoj.

Iako se 11-erac protiv Rijeke u prošlom kolu činio prelako dosuđen, dodatna snimka Udruge prvoligaša pokazala je kako se radi o čistom penalu. Za razliku od ovog protiv Lokomotive, kojeg vjerojatno ni Mandžukić ne bi svirao. S takvim kriterijem, bila je barem jedna daleko sumnjivija situacija, a cjelokupan dojam ponovno je bio loš - kao i Dinamo. Milijun nepotrebno sviranih prekršaja, trganje igre, blijedi Modri i nova tri boda za naslov prvaka.

Promjena trenera donijela je Međimurju rezultatsku katastrofu. I to od Rijeke, koja je u gostima pobijedila samo Croatiju Sesvete. Imali su domaćini mrtvu šansu na startu, ali nakon toga sve je krenulo u jednom smjeru. Rijekinom. 1:5, uz hat-trick Gerca, konačno malo veselja za Armadu izvan Kantride. Novopečeni trener Čakovčana, Tomislav Ivković nije sigurno ovako zamišljao svoj ulet na HNL scenu, a s obzirom na temperament predsjednika Turopoljca, mogao bi na sljedećoj novinarskoj konferenciji uzeti mikrofon i zapjevati - Srećko Bogdan!.

A nova trenerska žrtva pronađena je ovog vikenda u Kranjčevićevoj, gdje je Borimira Perkovića posla stajala Croatia Sesvete, njegov bivši klub iz kojeg je i došao na klupu Intera. Croatia je ove sezone upisala tri pobjede, a od toga čak dvije protiv Intera, što je bio znak za rastanak Perkovića i "žutih", koje će preuzeti Ilija Lončarević. Iako ih vjerojatno 3:1 i tri boda neće spasiti od druge lige, ovu utakmicu posebno će pamtiti Ante Pokrajčić. Hat-trick i to u dresu Croatije Sesvete zaslužuje i prijem kod predsjednika.

Šibenčani su nakon izborenog finala Kupa na najljepši mogući način čestitali Funcutima 27. rođendan i ismijali ulične priče o puštanju Zagrebu. Sam trener Karačić priznao je kako je htio odmoriti neke igrače, ali nije imao srca oduzeti im istrčavanje pred domaće navijače. Zagreb, bez Krstanovića i Abdurahimija nije mogao više od 3:1 poraza, čime je ostao u iznimno teškoj situaciji na dnu ljestvice, dok se Šibenik vratio na treće mjesto i uživa u vjerojatno najboljoj sezoni otkako je HNL-a.

S tri uzastopne pobjede Zadar je došao u Pulu učvstiti se u sredini ljestvice, no mlakim i gotovo nezainteresiranim pristupom nisu ni zaslužili ništa osim poraza. Istri je važan svaki bod, a za sva tri najzaslužniji je Asim Šehić, koji je nedavno imao bliski susret s navijačima, a u subotu je u pola sata koliko je dobio, namjestio prvi i postigao drugi pogodak, čime su se Istrani popeli na 13. poziciju.

Odličan prvi dio sezone kao da je prepao osječke mladiće koji su se novim porazom oprostili od europskih ambicija. Uz pokoji bljesak Osijek ovog proljeća igra loše i nedorečeno, pogotovo u napadu, a novi udarac primili su u Gradskom vrtu, gdje ih je s minimalnih 1:0 svladao Slaven Belupo, kojemu je to tek druga gostujuća pobjeda u sezoni. Varteks je rane iz Kupa pokušao zaliječiti u Karlovcu, gdje je imao i vodstvo nakon 45 minuta, no desetkovani domaćini ipak su došli do boda. Trener Karlovčana Igor Pamić već je izjavio kako ne zna kako će složiti momčad za utakmicu sa Zagrebom u srijedu. Na krilima pobjede nad Dinamom, Hajduk je i u prvenstvu obavio odličan posao. Splićani su preokrenuli vodstvo Cibalije i nanijeli Vinkovčanima tek treći ovosezonski poraz. S nova tri boda Hajduk se popeo na četvrtu poziciju i za drugoplasiranom Cibalijom sada zaostaje samo tri boda. Kada te dva puta u sezoni svlada klub sa samog dna tablice, ovu rubriku teško je izbjeći. Croatia je samo na Interu zaradila gotovo polovicu svih bodova, a zaprešićki klub propustio je veliku priliku maknuti se pobjedom protiv fenjeraša iz opasne zone. Rijekin napadač Vedran Gerc imao je tu nesreću da osim njega, do hat-tricka u ovom kolu dođe i Ante Pokrajčić - koji igra u Croatiji Sesvete. I zabio je hat-trick. U dresu Croatije. A veliki plus mu je i bomba s kojih 30-ak metara, prekrasan pogodak Chelseajevoj nadi Mateju Delaču. Zdravko Mamić na sebi svojstven način ukrasio je epitetima dinamovog napadača Marija Mandžukića, u kojeg se toliko kunuo u proteklih godinu dana. Bez obzira na Mandžine kvalitete i zalaganje, takvo javno pljuvanje izvršnog dopredsjednika kluba po vlastitom igraču dalo je jednu novu dimenziju psihološkom profilu Zdravka Mamića. Postoji puno civiliziranijih i unosnijih načina za rješavanje nepoželjnih igrača, ali to onda ne bi bio - Mamić. Iako rezultatski nevažan, pogodak Bojana Golubovića ne viđa se često, pa se zato i našao u ovoj rubrici. Pri rezultatu 5:0 za Rijeku, napadač Međimurja natrčao je na jednu odbijenu loptu i s kojih 20-ak metara iz voleja pogodio lijeve rašlje za utješni zgoditak Čakovčana. "Ova momčad nije zajedno igrala niti na treningu." Trener Karlovčana Igor Pamić otkrio je na kakav bizaran način je ozlijedio vratara Sunaru u poluvremenu utakmice protiv Varteksa: "Udario sam šakom po tabli u svlačionici, ona je pala na Sunarinu ruku i ozlijedila ga. To je jedina istina"

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!