Nogomet

Krvava titula

Hrvoje Vuković • ponedjeljak, 03.05.2010.
Krvava titula
Foto: Dejan Popek

Dugo u noć, u prvomajsku plavu noć, policijske sirene proslavljale su Dinamov najtužniji naslov. Na terenu veselje zbog službenog fotografa, na tribinama zvižduci, baklje, stolice i pendreci. Nogomet je te večeri bio daleko; u Čakovcu, Karlovcu, Osijeku, Koprivnici...

Dinamo i Hajduk na Maksimiru su ponudili malo nogometa i dosta materijala za sedam dana Otvorenog. Nikad mirnija atmosfera između vratnica i nikad više divljaštva na maksimirskim tribinama i oko njega otkako je HNL-a. Teško je reći koju protiv policije, a da te ne proglase huliganom, no zbog svih nevinih i pretučenih, ostaje iskrena žal što organi reda i mira i ovaj put nisu postupili prema vlastitim uputama. Uz malo takta i osjećaja dojam je da su se mučne scene mogle izbjeći, a huligane se moglo i trebalo izdvojiti na izlazu iz stadiona.

Sama igra ponovno stane u jedan red. Blijeda kopija prošlog (lošeg) ogleda u polufinalu Kupa. Hajduk se čuva za finale sa Šibenikom, Dinamu dovoljan bod i na kraju dobiješ tri udarca po golu. Puno premalo, pa da se igralo i za sladoled. Trula atmosfera učinila je svoje i u jednom od najžalosnijih derbija nije uživao ama baš nitko, osim možda Cibalije, koja je najviše profitirala nulom u Zagrebu.

A iako ni ove godine neće vidjeti niti jedan trofej, vinkovački klub mogao bi se najviše radovati na kraju sezone. Nije se Stanko Mršić bez razloga pribojavao Čakovca i napaljenog Međimurja, kojemu je ova utakmica bila možda i posljednja šansa za spas prvoligaškog statusa, pošto u sljedećem kolu gostuju kod Hajduka. I sam Mršić priznao je da njegova momčad možda i nije zaslužila pobjedu (0:2), no uz malo sreće i raspoloženog vratara Antolovića Vinkovčani su razveselili Ultrase i pobjegli za dva boda Splićanima. Odluka o drugom mjestu vjerojatno će pasti u posljednjem kolu, kada u slavonskom derbiju Cibalia gostuje kod Osijeka, no prije toga moraju osvojiti već upisane bodove protiv Croatije na Bosutu. S druge strane, bijesni domaći trener Ivković već se pomirio s Drugom ligom, podcrtao amaterizaciju kao jedini izlaz iz krize i dodao kako su ih bodova ponovno koštale nevjerojatne greške u obrani.

Nakon što su Šibenčani zbog neisplaćenih dugovanja prvo odbili putovati u Karlovac, pa potom ipak pristali, Zec i društvo potrudili su se da barem prijeđenu kilometražu i naplate. Iako ih u srijedu očekuje možda najvažnija utakmica sezone, uzvrat finala Kupa protiv Hajduka, momčad Šibenika odigrala je odličnu utakmicu i sa 2:0 uz prekrasan pogodak Alispahića preskočila izravnog konkurenta za Europu.

U "5 do 12" bijeg iz opasne zone osigurao je Zagreb, "gostujućom" pobjedom nad Croatijom Sesvete, koja je u Kranjčevićevoj bila domaćin samo na papiru. Sesvećani su pokleknuli već u 12. minuti, na kraju su ispraćeni s rutinskih 4:1, a Zagrebu sada predstoji borba za goli život kod kuće protiv Osijeka i u gostima kod Zadra. Veliki posao napravila je i Istra u susretu protiv Inter Zaprešića. Puljani su protiv jednog od brojnih suparnika za opstanak u prvoligaškom društvu pokazali puno više, zabili dva gola, preskočili ih na ljestvici i zauzeli deseto mjesto, no sa samo bodom više od zaprešićkog kluba koji je trenutno 14.

Osijek je u Gradskom vrtu još jednom potvrdio kako nije spreman za Europu. Varteks je odigrao nešto povučenije i bazirao svoju taktiku na kontranapadima, a iz jednog takvog gosti su i poveli. Domaćin se boljom igrom u drugom dijelu vratio iz jedanaesterca, a čelnici obje momčadi složili su se kako je podjela bodova vjerojatno i najrealniji ishod. Osijek je i nakon ovog kola ostao na dva boda zaostatka za četvrtom pozicijom, a Varteks je ostao u opasnoj zoni.

Sa četiri uzastopna poraza Zadar je također ugrozio prvoligaški status, pa su bodovi protiv neopterećene, bezbrižne i praktički juniorske Lokomotive bili iznimno poželjni. No, važnost utakmice sasjekla je kreaciju igre, konačnih 1:1 ishod je dvaju jedanaesteraca, a domaćini su na kraju mogli ostati i bez tog boda koji ih je ipak zadržao iznad zone ispadanja. Slaven Belupo izgubio je sve osim teoretske šanse za izlazak u Europu. Imala je koprivnička momčad vodstvo od 1:0 protiv ne pretjerano motivirane Rijeke, no gosti su ipak 15 minuta prije kraja preko Križmana osvojili bod i tako zacementirali obje momčadi u sredini ljestvice. Uz sve financijske probleme i predstojeće finale Kupa, malo je tko davao nekakve šanse Šibeniku na gostovanju kod vrlo solidnog Karlovca. I baš zbog toga ta su tri boda protiv izravnog konkurenta za četvrtu poziciju tim vrijednija. Karlovac je preskočen sa 2:0, a Šibenčani su preuzeli četvrtu poziciju sa 47 bodova i imaju realne izglede za plasman u Europu. Ukoliko tri kluba iz Druge lige dobiju prvoligaške licence, Međimurje će gotovo sigurno preseliti u niži rang. Imali su Čakovčani veliku priliku skinuti Cibaliju u svom dvorištu, ali promašene prilike i amaterske greške u obrani gurnule su ih na rub ponora. Ostali su na 15. poziciji, a 14. Inter bježi im četiri boda dva kola prije kraja. donio je Istri važna tri boda u borbi za opstanak i gurnuo Istru na desetu poziciju. Prvi pogodak Šehić je postigao iz jedanaesterca, da bi potom nakon odličnog prodora Chaga riješio pitanje pobjednika za konačnih 2:0. Mogao je Ivan Lajtman vratiti Karlovac u igru protiv Šibenika, no veznjak domaćina promašio je jedanaesterac pri vodstvu Šibenčana od 1:0. Nakon toga Šibenik je bolju igru okrunio još jednim pogotkom i preskočio Karlovčane na prvenstvenoj ljestvici. Pogodak kola bez konkurencije je djelo Mehmeda Alispahića. Nakon kombiniranja po desnoj strani Bulat je ubacio u sredinu, gdje Alispahić škaricama dovodi Šibenčane u vodstvo. ”Moglo bi se tako dogoditi i Dinamu, da ne bude prvak, da ne igra europske utakmice i ne pobjeđuje u Europi nikoga – onda će tek svi shvatiti koliko je ovo lijepo. Koliko god im se sada činilo da ovo ništa ne valja. Ovo su lijepi trenuci. Ljudi moraju shvatiti da je naslov prvaka Hrvatske jedini naslov prvaka koji Dinamo može osvojiti i nešto čemu stremimo na početku svake sezone." Dušan Kecman u tri dana ne bi ponovio ono što je uspjelo nepoznatom navijaču Dinama koji je sa sjeverne tribine i kojih 40-ak metara udaljenosti uspio bakljom pogoditi točno u kantu s vodom na atletskoj stazi. Za taj potez zaradio je veliki pljesak i okupljenih vatrogasaca kojima je barem minimalno olakšao posao.

SuperSport HNL

1Rijeka 3059:20+3968
2Dinamo 3056:24+3266
3Hajduk 3040:20+2055
4Osijek 3051:39+1245
5Lokomotiva 3041:31+1044
6Gorica 3029:37-835
7Varaždin 3033:41-833
8Slaven Belupo 3036:55-1930
9Istra 1961 3025:49-2428
10Rudeš 3013:67-547

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • beaver20.07.2010. u 07:19
    +
    beaver
  • Obrisan korisnik03.05.2010. u 21:52
    -
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.05.2010. u 21:06
    +
    Obrisan korisnik