Nogomet

Rukavina je dobar potez

Tomislav Pacak • utorak, 27.07.2010.
Rukavina je dobar potez
Foto: gnkdinamo.hr

U samo jednom danu vidjeli smo najbolje i najgore od Zdravka Mamića - nakon prostačkog, primitivnog i po svemu neprimjerenog ispada na novinara (i novinare), izvršni dopredsjednik je finiširao sebi svojstveni dobar nogometni posao...

Mamić je i na "slavnoj" (zbog drugih razloga) press konferenciji napomenuo kako je on već toga dana obavio 15 poslova važnih za klub i usput priznao da se "operacija Rukavina privodi kraju".

Poslijepodnevni sati donijeli su i potvrdu te vijesti, Dinamo je zaista uspio osigurati usluge dojučerašnjeg napadača Panathinaikosa.

Drugi Mamić

Dok je "poslovni Mamić" dogovorao po svemu sudeći jedan od najvećih dolaznih transfera u HNL, njegov alter ego je pred brojnim kamerama imao svoj vjerojatno najprimitivniji ispad.

Prostačenje je umanjenica za sve što je Mamić izgovorio novinaru jednog dnevnog lista, a u nekoliko je navrata počastio i sve okupljene novinare konstatacijama da smo mi svi glupi, a on jedini pametan.

Nadam se da ne moram ni govoriti kako smatram da je takav jezik, takav način i takav stil za svaku osudu. Da zaboravimo i sve što je bilo prije, samo zbog tog monologa Mamić bi u normalnoj državi morao dati ostavku. Ne znam kako gospodinu Damiru Vrbanoviću nije neugodno sjediti pola metra od Mamića i slušati takve prostote, ne znam kako gospodin Mirko Barišić nijemo promatra takvo blaćenje Dinamovog gospodskog imidža kojeg je Mamić davno uništio, ne znam kako skupštinari i članovi IO-a nemaju muda i obraza reći Zdravku Mamiću kako takvo ponašanje nije dopustivo...

Međutim, na moju veliku žalost, treba reći i da je puno toga što Mamić govori - istina. Da, uz prostačenje ima tu i puno pretjerivanja ("Dinamo je najbolja firma u zemlji, Dinamo ima najviše novca na računu, samo u Dinamu se nisu smanjivale plaće" itd.), ima puno lažne demagogije ("dao bih lijevu ruku i desnu nogu za Ligu prvaka"), ima i laži, ali ima i ružne istine.

Mamićevo seciranje medija u toliko je točaka točno da je to zapravo neugodno slušati.

I iako je način potpuno pogrešan, iako je za svaku osudu, ima nešto bolno iskreno i točno u Mamićevom "kako da se ja borim s vašim lažima"?

Apsolutno je istina da se skandali i afere oko Dinama plasiraju i lansiraju, a često i izmišljaju, dan-dva uoči neke bitne utakmice. Slučajnost? Malo morgen.

Apsolutno je istina da se Dinamo prati na potpuno drugačiji, neobjektivan i senzacionalistički način. Da je Dinamo najkritiziraniji klub u zemlji, iako je daleko od najneuspješnijeg. Da se za pobjedu od 5:1 nad Koprom hvale igrači i trener, a da se za poraz krivi Mamić, "iako on ni ne brani ni ne dribla ni ne puca".

Mamić se može tako ponašati jer ne odgovara nikomu.

No, isto vrijedi i za medije.

Taj je posao još jednom potvrdio Mamićeve sposobnosti pregovaranja, iako ne treba sumnjati da je svoj dio posla obavio i Velimir Zajec s obzirom na poznanstva i veze u atenskom klubu. Iako je prije 10-ak dana i sam Rukavina odbacio mogućnost povratka u Dinamo, Mamić je "slomio" i njega i Grke te je bivšem mladom reprezentativcu odjenuo modri dres.

To nije prvi puta da je Mamić "lomio" Rukavinu - maksimirski stručnjaci su ga htjeli i kada je odlazio iz Šibenika, ali i kada je igrao u dresu Hajduka; oba puta prepreka je bio Rukijev menadžer Šošo, ali ovoga puta Mamić je i s njim stigao do dogovora. Miljenko Rak je i prije tri godine tvrdio Mamiću kako su Rukavinini fizički potencijali nevjerojatni, a uostalom, i sam Rukavina je odigrao dvije velike partije u dresu Šibenika protiv Dinama.

Rukavina je vjerojatno najbolji "supstitut" za Marija Mandžukića kojeg je Dinamo mogao kupiti. Slični su igrači, velikih fizičkih mogućnosti, iznimne brzine (posebno Rukavina), jako dobre tehnike i ne posebno izraženih golgeterskih osjetila (posebno Rukavina). Mandžo je prgaviji, čvršći, odlučniji, ima bolji udarac, Rukavina ima bolju viziju i osjećaj za prostor.

Ne treba, dakako, zaboraviti ni da Mandžukić košta devet milijuna, a Rukavina tri (tako je barem procijenjen), te da postoje razlozi za takvu razliku u vrijednosti.

No, bez obzir na te razlike, Rukavina se čini najboljim mogućim izborom, jer jasno je da Dinamo ne može u HNL dovesti španere najveće klase. Rukavina je ipak različito pojačanje od većine dosadašnjih - niti je neiskusan, niti je star, niti je stranac, niti će imati problema s prilagodbom i jezikom, niti je nepoznanica. Rukavina je igrač u najboljim godinama, s iskustvom igranja u puno jačoj ligi i puno jačem klubu i igrač koji zna da mu je Dinamo posljednja, ali ujedno i najbolja šansa da postane - igračina. Reprezentativac.

Glupo je govoriti o njemu kao potencijalu, igrači s 24 godine su uvelike definirani i Rukavina kao igrač je to što je. No, isto kao što je činjenica da on neće nužno napredovati puno kao igrač, činjenica je da Rukavina u proteklih nekoliko godina nije imao pravi kontinuitet. Kako će u Dinamu sigurno biti prvi izbor u napadu, kako će u Dinamu sigurno imati dosta prilika jer Badelj, Sammir i Morales su za HNL pojmove vrhunski kreatori, kako će u HNL-u njegova brzina biti još očitija - lako je za pretpostaviti da kroz pogotke u HNL-u može steći samopouzdanje koje je za napadača izrazito važno.

Rukavina nije igrač za 30 golova po sezoni poput Eduarda, ali je igrač koji može za Dinamo biti razlika, i u HNL-u i u europskim ogledima. S 15-ak golova i 10-ak asistencija u sezoni, brojne prodore i okomitu igru koju omogućuje, Rukavina bi se pokazao kao opravdana investicija.

Netko će s razlogom pitati - ali nije li on u Panathinaikosu zabio pet golova u dvije sezone? No, Pao je puno jači klub od Dinama, i to što su Cisse ili Govou ispred njega ne znači da je slab igrač, već samo da su ovi bolji. Nedavni prijateljski sraz Wolfsburga (za koji je igrao Mandžukić) i Panathinaikosa pokazao je da je Rukavina itekako ozbiljan igrač (a ne "potencijal") jer, nakon što je ušao s klupe, bio je najbolji čovjek na terenu (i strijelac). To pokazuje da on danas zna i može igrati na tom nivou, a Dinamo upravo tom nivou teži.

Netko će se požaliti - Rukavina nije pravi strijelac.

Istina, ali valjda je svakome jasno da je pravog strijelca sve teže naći. U HNL-u ih očigledno nema, jer Vugrinec je za HNL pojmove vrhunski golgeter, iako je on zapravo polušpica. A kupiti ili otkriti takvog je sve samo ne lako, jer isto žele stotine klubova po Europi, i bogatijih i s boljim skautskim službama.

Kramarić bi prema svojim dosezima u mlađim kategorijama trebao biti taj strijelac, ali taj prijelaz nikada nije lak. I Domagoj Abramović se nazabijao golova poput Kramarića, ali među seniorima nije išlo. Kramarić će dobiti obilje prilika neovisno o Rukavini, na njemu će biti da dokaže može li redovito zabijati i među "velikim dečkima".

Slabašan je argument da "Dinamo već ima Sivonjića i Dodu" kao slične igrače Rukavini - pa što? Ako je Rukavina bolji, ako će zbog njega ekipa biti bolja (a sve upućuje da bi morao biti bolji od njih dvojice) - nije li logično pokušati dati kvalitetu više momčadi, posebno tamo gdje svi tvrde da je najdeficitarnija, u napadu? Da Evra ponudi svoje usluge Dinamu, sigurno ne bi netko rekao "ne hvala, već imamo Ibaneza".

Mamić je dovođenjem Rukavine pokazao da je spreman otvoriti blagajnu kada mu se ukaže dobra prilika. Problem koji treba shvatiti jest da Dinamu takve prilike rijetko dolaze, jer igrači vrijedni više od milijun-dva eura uglavnom izbjegavaju ligu poput HNL-a.

Mamićev najveći adut igračima poput Rukavine jest što nedavna povijest pokazuje da se s dobrim igrama u Dinamu relativno lako može doći do pravog transfera, da je Dinamo u okvirima Prve HNL jedini izlog koji konstantno promatraju europski kupci.

Naravno da Rukavina može ispasti i neuspjeh. No, Mamiću se ne može prigovoriti da kao zamjenu za Mandžukića nije doveo najbliže njemu što je mogao naći na tržištu.

A valjda je jasno da Marija Mandžukića više ništa nije moglo zadržati u Dinamu, barem ne Marija Mandžukića od kojeg bi Dinamo imao koristi...

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.07.2010. u 17:42
    Slažem s tekstom i većinom komentara: Rukavina je dobar posao odnosno najbolje što se moglo dobiti. Priče o tome kako nama treba centarfor od sigurnih 20 golova nisu realne iz prostog razloga jer takvi igrači imaju kvalitetu i cijenu da se mogu prodati u ozbiljne zapadne klubove i njih Dinamo ne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • franjo1728.07.2010. u 12:07
    ...pročitao sam jednu izjavu da nam treba jak i čvrst igrač koji će trpati golove... KRIVO... treba nam igrač koji će trpat golove... snaga i čvrstoća nisu bitne... jel Dudu jak, jel Šuker bio jak ili brz??? nisu... treba nam igrač koji zabija otpatke, koji se nalazi uvijek na pravom mjestu, itd... [više na forumu]
    franjo17
  • Obrisan korisnik28.07.2010. u 11:39
    Evo upravo sam shvatio,da sam kod onoga o selekciji igrača,zaboravio navesti da je Mamić taj koji radi selekciju. Pa se slobodno može reči da je on krivac ako ona nije dobra,a pošto to utječe izravno igru i rezultate,onda je logično da je Mamić, bez obzira što ne zabija i ne igra,izravni krivac za... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.07.2010. u 10:11
    (nebitno za dinamo, ali bitno za mene) uglavnom, maknuo sam se sa onih gnjusnih portalal Sportskih jer je količina žutila stvarno više neizdrživa. Sad o dinamu, niš spremam se za najgore, nadam se najboljem. Pozdrav od mene stvarno najboljem Hr. Sportalu i nadam se puno "zdravijoj"... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.07.2010. u 09:57
    Dinamu ne treba sidrun jer jednog takvog već ima u Slelpički. I Rukavina će zabit između 15-20 golova, a to što nije zabijao u PAO-u je druga stvar. Jednostavno su ispred njega bile zvijezde koje imaju veliko ime u euro nogometu (cisse i govou), i morate priznat da je dosta teško se probiti u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik