Nogomet

Razmaženi Tić i tatek Kramarić

Bernard Jurišić • srijeda, 28.07.2010.
Razmaženi Tić i tatek Kramarić
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Hrvatski nogomet opet ima generaciju iz koje će se dati izvući ponešto "štofa" za "fino odijelo" u budućnosti. Juniorska reprezentacija zapela je u polufinalu Europskog prvenstva U-19 u Francuskoj, ali je osigurala nastup na Svjetskom prvenstvu U-20 i još važnije - privukla pažnju svih nas da ih pratimo i čekamo. Osim nogometnih kvaliteta, pažnju su privukla i dva "niska udarca" po izborniku Ivici Grnji...

Kad klinac od 19 godina gunđa što nije u prvih 11 ili nakon 60 prosječnih minuta izlazi s terena ljutit i odbija pružiti ruku svom izborniku i treneru koji bi mu bez problema mogao biti i djed, znate da nešto nije u redu s današnjim svijetom. Mario Tičinović zaglumio je frajera prilikom izlaska s terena u polufinalu protiv Francuza, a na njegovu nesreću kamera kao da je nešto predosjećala i sve je fino zabilježila.

Nervozni Tić dao je još malo "municije" svima onima koji su ga proglasili razmaženom zvjezdicom čije ponašanje nije doraslo njegovim nogometnim mogućnostima. Odbijanje produženja ugovora s Hajdukom i nepoštivanja pravila ponašanja u državnom dresu zacijelo Tičinovića neće učiniti nimalo popularnijim kod ljubitelja nogometa.

No, dok se 19-godišnjaku neke stvari mogu i progledati kroz prste i proglasiti sazrijevanjem dok ne prođe potpunu preobrazbu iz dječaka u muškarca, za oca njegovog suigrača Andreja Kramarića ni jedno opravdanje ne vrijedi. Tatek se jako naljutio nakon što je njegov sin ispao iz prvih 11 nakon prvog kola Europskog prvenstva i odmah je svoju gorčinu morao "sasuti u lice" i izborniku Grnji i novinarima.

Stariji Kramarić u izostavljanju njegovog sina iz početne jedanaestorice vidio je "dalmatinski menadžerski lobi", sasuo gomilu uvreda na adresu izbornika i sinovljevih suigrača i javnosti se otkrio kao još jedan od onih roditelja koji ne dozvoljavaju ni teoretsku mogućnost da je možda neko drugo dijete talentiranije, sposobnije ili spremnije od njihovog.

I razmaženi Tić i tatek Kramarić dužni su izborniku Grnji i cijeloj reprezentaciji javnu ispriku zbog svojeg ponašanja. No, bilo je u ovoj akciji puno ljepših priča i puno važnijih stvari.

Ako na stranu stavimo ove dvije "sitnice", kao sukus onoga što smo gledali u zadnjih desetak dana možemo biti itekako zadovoljni onim što su hrvatski juniori pokazali Europi. Najvažnije od svega je to što su naši 18 i 19-godišnjaci skrenuli pažnju na sebe i natjerali sve nas da ih još više primjećujemo i još zainteresiranije pratimo njihov napredak.

Europsko prvenstvo je široj javnosti ukazalo na činjenicu da u češkom Liberecu raste potencijalni stoper A reprezentacije Renato Kelić, kapetan i vođa ove generacije koji bi nam trebao pojačati konkurenciju na kritičnom mjestu u obrani. Saznali smo i da bi Hajduk morao više pažnje posvetiti razvoju Franka Andrijaševića, koji ima kapacitet pluća svog oca Stipe i mogao bi se razviti u zanimljiv materijal.

Saznali smo i da je Zvonko Pamić uistinu veliki potencijal u veznom redu, no teško je procijeniti kako će se kretati njegov razvoj u Freiburgu i je li prerano otišao "trbuhom za kruhom", kao i Filip Ozobić.

Isto tako Hajduk i Dinamo trebaju odgovoriti na pitanje jesu li spremni "istrpjeti" Tičinovića, Vukušića, Jonjića, Vrsaljka, Ademija, Kramarića ili ih usmjeriti na pravu adresu gdje će igrati i razvijati se dok ne budu spremni preuzeti konce "bilih" i "modrih".

Uz čestitku za dobar posao izborniku Grnji i njegovom stožeru, treba konstatirati zadovoljstvo zbog činjenice da ćemo ovu generaciju tek vidjeti na pravim ispitima u budućnosti. Od Svjetskog prvenstva na kojeg su se kvalificirali ulaskom u polufinale u Francuskoj, do novog kvalifikacijskog ciklusa U-21 reprezentacija koji je pred njima. Bit će dovoljno vremena i ispita u kojima ćemo moći vidjeti rastu li u ovoj generaciji novi Šukeri, Bobani, Srne, Modrići...

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 37:3+49
2Hrvatska 34:3+16
3Poljska 34:6-23
4Škotska 34:7-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 37:3+49
2Hrvatska 34:3+16
3Poljska 34:6-23
4Škotska 34:7-30

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Zvrx02.08.2010. u 15:19
    Jedino ispravno je više ne zvati u repku ni Tičinovića ni Kramarićevog oca. I Tičinović i Kramarićev otac nisu zaslužili da budu u repki i da je ovako sramote.
    Zvrx
  • Mihalj02.08.2010. u 12:27
    tičinović si brije da je ne znam ronaldo. a tata kramarić će sam uništit sineka tako, a mali mu mora još puno žganaca jesti da bude dobar igrač
    Mihalj
  • Obrisan korisnik29.07.2010. u 07:39
    Nista cudno, momak je bija nabijen emocijama, tija je jos igrat, mozda je osjeca da ga ide. Sta sa, tria covika 2 tjedna po novinama razvlacit. Isprica se svima danas. Nes ti sa velike stvari. Treci smo, to je najbitnije.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.07.2010. u 00:13
    malo se neka spuste na zemlju
    Obrisan korisnik
  • ivos28.07.2010. u 16:57
    Nisam ni napisao da je Kramarić kriv za svog "tateka" ali da je bio sebičan kada je ušao je bio je
    ivos