Nogomet

Osigurači bi mogli pregorjeti

Bernard Jurišić, Vedran Attias • ponedjeljak, 30.08.2010.
Osigurači bi mogli pregorjeti
Foto: Bruno Karadža

Hajduk je nakon europskog slavlja zapeo u gradskom derbiju u Parku mladeži, a Dinamo nije imao problema s Cibalijom. Sportnetovi kolumnisti i ovog tjedna zavirili su u modri i bili tabor...

Svi igraju sve bolje

Dinamo je definitivno napredovao u svakom pogledu otkako je klupu (i kompletne "uzde") preuzeo Vahid Halilhodžić, a dobri rezultati samo su logičan slijed i rezultat sveukupno kvalitetnog rada...

Modri su upisali i četvrtu pobjedu pod vodstvom novog trenera i tako dodatno poboljšali ionako dobru atmosferu i "kupili" mir uoči reprezentativne stanke. Što je donio Vahid Halilhodžić? Na to pitanje mogu odgovoriti zapravo samo igrači, no činjenica jest kako je donio očiglednu promjenu na bolje, u svim segmentima, pa su tako kao rezultat kvalitetnog rada i dobre atmosferu došli i rezultati na terenu; rezultati kakvi se očekuju od Dinama.

Tko je sve bolji od dolaska Halilhodžića? Odgovor je jednostavan - apsolutno svi. Bišćan je protiv Cibalije dodatno dignuo razinu svoje igre i u odlascima prema naprijed podsjetio na svoje velike dane i igre koje su ga odvele na Anfield, Cufre teško može biti bolji nego što je, no zato su mladi Vrsaljko i Ademi, a protiv Cibalije i Tomečak u sjajnoj formi i nikako ne igraju u "skladu sa svojim godinama." Iskusni lisac kao što je Vaha znao je iskoristiti sve kvalitete koje je u sebi godinama "šparao" Rukavina, a čak je i Morales igrom protiv Cibalije najavio svoj povratak u prošlosezonsku formu; naravno, onu iz prvog dijela sezone.

Lijevi/desni bočni Šime Vrsaljko iz utakmice u utakmicu dobiva nagradu s tribina za svoje sjajne igre, a nastavi li ovako - samo je pitanje kada će svoje ime s tribina čuti i Arijan Ademi. 19-godišnji zadnji vezni igra sjajno, bez kompliciranja i(li) gubljenja lopti, odlično se postavlja, a opet točno zna procijeniti kada je trenutak za povući odnosno krenuti prema naprijed. Što se tiče Sammira, Brazilac igra fantastično, redovito je najbolji igrač Dinama koji vuče sve konce igre i koliko je bitan za Dinamo dovoljno govori činjenica što su se svi gledatelji primili za glavu kada je izašao zbog ozljede; isti oni gledatelji koji bi prije šest mjeseci prodali za "kikiriki", no tako to ide u sportu.

Uoči reprezentativne stanke Modri su pojačali napad s dva igrača, Fatosom Bećirajem i Jakubom Sylvestreom i obranu s iskusnim Portugalcem Tonelom. U svakom slučaju, pred Modrima je desetak dana uoči najvećeg derbija na Poljudu i ispita u skupini Europske lige, no nastave li se Modri dizati ritmom koji je nametnuo Halilhodžić - navijači Dinama mogu mirno spavati. Osigurači bi mogli pregorjeti

Hajduk nije uspio na gotovo savršen način zaokružiti prvi ciklus koji će okončati reprezentativna pauza. U gradskom derbiju protiv Splita "bili" su igrali samo prvih 13 minuta dok nisu poveli, a nakon toga "životarili". Splitovci im nisu oprostili, a hoće li navijači?

Da je Hajduk pobijedio Split u prvom prvoligaškom gradskom derbiju nakon pola stoljeća, "bili" bi prvi prvenstveno/europski ciklus zaokružili gotovo na savršen način. Europska liga, prvo mjesto na ljestvici, četiri boda pred Dinamom i veliki derbi u rukama s kojim bi mogli svom najvećem rivalu pobjeći na velikih sedam bodova prednosti.

No, snaga je po prvi put ovog ljeta izdala "bile". Utakmica u Bukureštu, put i slavlje nakon toga, žestoki ritam koji je nagomilao lagani umor u mišićima - sve je to kumovalo blijedoj predstavi Hajduka u Parku mladeži. Udarna momčad izdržala je žestok ritam na koji nije baš navikla i negdje se ipak morala "ispuhati". Dogodilo se to u gradskom derbiju protiv iznimno motiviranog Splita, koji nije propustio prigodu ubilježiti još jedan dobar rezultat ove sezone.

Ipak, neće remi protiv Splita potamniti sve ono lijepo što su Hajdukovci učinili u posljednjih mjesec dana. Nakon uzvrata s Dinamom iz Bukurešta nanizala se serija odličnih rezultata, ali i predstava, u kojima su navijači napokon osjetili ponos zbog onoga što pokazuje njihova momčad na terenu, a ne samo zbog onoga što je splitski klub predstavljao u prošlosti.

Reprezentativna pauza za Hajdukovce je stigla u pravi čas. 12-13 igrača na koje Poklepović ozbiljno računa odradili su seriju teških utakmica u mjesec i pol dana, bez prigode za predah i bez mogućnosti "raspodjele snaga". Jezgra je pronađena, momčad je stabilna, no Split je pokazao da Hajduk neće moći gurati na tri fronta ove sezone s ovako malim fondom igrača. Poklepović će u jednom trenutku morati početi balansirati i kalkulirati, proširiti broj igrača kojima vjeruje i na koje ozbiljno računa, ukoliko ne želi da mu glavni osigurači u momčadi pregore prije najvećih okršaja tijekom jeseni.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.09.2010. u 01:39
    Ma za mene Špaco je legenda, Hajduku je trebao jedan takav, nadam se samo da će ga sreća pomaziti i da će Hajduk osvojiti taj naslov konačno... pa se sretan mogu baciti pod kotače :D
    Obrisan korisnik
  • Pezer06.09.2010. u 01:37
    HAhah netko je rekao Spaci ljubicic nije ni u mislima,pa covjek je bio prvotimac i ozljedio se i pitanje je kad ce se vratit,a Vaha sta je taj uradio dosad za DInamo u EL bi ih i ja uspio uvest,nisu nikog dobili jakog ove godine hajduk razbio dinamo i unirenu a dinamo izgubio od sherifa,dajte molim... [više na forumu]
    Pezer
  • Obrisan korisnik01.09.2010. u 21:22
    Bernard, sjedi 1 iz matematike. Kakvih 4 boda ispred Dinama? Da nije 3?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.08.2010. u 13:15
    staviti Dodoa u obranu, a Biščana u napad.  e da onda vidiš rezultata... :-)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.08.2010. u 01:40
    kada vaha napusti klub samo bi trebao pogledat komentare na sportnetu i odmah ce nac novog trenera mamici
    Obrisan korisnik