Nogomet

Trenutak za stanku i psihologa

Vedran Babić, Borna Rupnik • utorak, 04.10.2011.
Trenutak za stanku i psihologa
Foto: FaH

Za razliku od prošlotjednih preokreta, raspoloženje u Dinamu i Hajduku nakon desetog kola više nije slično. Iako se i jednima i drugima mogu naći zamjerke, vodeća momčad lige svoje je "prekrila" onim najvažnijim - bodovima.

Trenutak za stanku

Još jedan dan u uredu, mogli su pomisliti u taboru Dinama nakon što su i protiv Šibenika, iako u nastavku nisu briljirali, s terena otišli s nova tri boda u džepu. A reprezentativna stanka, čini se, stiže točno u pravo vrijeme...

Iako je rani pogodak Sammira dao naslutiti da se Šibeniku sprema puno neugodnija večer na Maksimiru, što je priznao i sam gostujući trener Tomić, Dinamo je ovoga puta ipak pokazao dio očekivanog i često spominjanog "pražnjenja poslije Europe".

No, nije samo problematična bila motivacija: Calello nije ni nastupio zbog ozljede na zagrijavanju, Sammir je bio prisiljen napustiti igru, a i Kovačić se požalio na ozljedu. Ipak, ne djeluje kao da se radi o ozbiljnijim problemima, no Jurčić je upozorio da se radi o plaćanju cijene visokog ritma utakmica, o čemu će svakako biti nužno voditi računa u nastavku jeseni.

Osim toga, Dinamo je u posljednjih pola sata, kada je Šibenik smanjio nakon pogreške Vrsaljka, morao izdržati u "pokrpanoj" formaciji te nije bilo prilike za mirno privođenje susreta kraju. Zbog takvog raspleta, odnosno nedostatka uobičajene uvjerljivosti, kao i spomenutih ozljeda, dvotjedna stanka stigla je Dinamu u vrlo dobar trenutak.

Upravo bi Vrsaljkov povratak u prava izdanja, premda se 19-godišnjaku mogu tolerirati oscilacije, mogao biti veliki dobitak za Dinamo u nastavku sezone. Isključenje u Malmöu i pripadajuća suspenzija kao da su ga izbacili "iz takta", a među posljedicama je i pogreška protiv Šibenika. Srećom po Dinamo, ostala je bez opipljivijih posljedica od počasnog gola gostiju. Dinamu treba samopouzdani, ambiciozni Vrsaljko, kako u Ligi prvaka, tako i u domaćem prvenstvu.

S druge strane, Dinamu se nema što puno ni prigovoriti. Često se hvale momčadi koje pobjeđuju i u svojim slabijim izdanjima, a kako je Hajduk ponovno kiksao, Zagrepčani još sigurnije kroče prema potencijalnom novom bijegu daleko od konkurencije.

Za kraj vrijedi istaknuti i još jednu kvalitetnu završnicu Fatosa Beqiraja, koji se ponovno upisao u strijelce. Da je bio "nekoliko stotinki brži", kako sam kaže, protiv Lyona, njegov bi učinak izgledao još impresivnije, no i golgeterska forma iz hrvatskog prvenstva zaslužuje poštovanje. Izbio je na vrh ljestvice Dinamovih strijelaca, makar sezonu nije počeo kao prvi Jurčićev izbor. Njega, pak, u stanci očekuju pripreme za moguću minutažu protiv Engleza i Švicaraca, ukoliko se nametne novom izborniku crnogorske selekcije. Četiri rijeke, dva lica Hajduka

Ni u svom trećem pokušaju Hajduk nije slavio na gostovanju u Karlovcu. Iako je u prvom poluvremenu dominirao, zabio vodeći pogodak i potom stvorio još nekoliko izglednih prilika za povećanje vodstva, u drugom se dijelu raspao i odigrao možda i najlošijih 45 minuta otkako je trener Krasimir Balakov. Je li prvenstvo za "Bile" ovim kiksom definitivno izgubljeno?

Čak i oni najzagriženiji i najoptimističniji navijači Hajduka na ovo pitanje odgovorit će vam potvrdno s obzirom na nedodirljivost Dinama i Hajdukovu sve učestaliju naviku da na gostovanjima prosipa bodove. Nakon Zadra i Parka mladeži, "Bili" su bez punog plijena ostali i u Karlovcu, koji je posljednjih dana bio ozbiljno uzdrman nakon štrajka igrača.

"Bili" su startali sjajno. Odmah su krenuli u napad, pritisnuli suparnika i počeli stvarati šanse. Ahmad je poslije 15 minuta igre zabio za prednost Hajduka, a do kraja poluvremena ona je mogla biti i povećana. Lendrić je uzdrmao gredu i uz to u par navrata bio u dobrim prilikama, a pokušavali su još Tomasov i ponovno Ahmad, no rezultat se nije mijenjao. To je, dakle, bilo poluvrijeme kakvo je Balakov priželjkivao, barem što se igre tiče - dominantno, kontrolirano i s puno šansi.

I onda, Hajduk kao da je nestao. Kao da je iz svlačionice izašao neki drugi Hajduk, neka momčad koju ni vlastiti trener, kako je i sam Balakov rekao poslije utakmice, ne prepoznaje. Iz pogreške Milićevića Karlovac je izjednačio i to kao da je "ubilo" goste. Imali su do kraja utakmice još pokoju šansu, no sve u svemu bilo je to vrlo loše drugo poluvrijeme i, još više od toga, bio je to neshvatljivi pad momčadi koja je u prvom dijelu apsolutno dominirala i nadigravala svog suparnika. Zagonetka je to koji ni najugledniji svjetski psiholozi vjerojatno ne bi odgonetnuli.

Što dalje? Dinamo je već pobjegao na sedam bodova, a Hajduku sada puno veći problem predstavlja činjenica da je bodovno poravnat s gradskim rivalom Splitom. Realnija se sada čini borba za drugo mjesto nego za prvo, no ono što Hajdukove navijače može umiriti je činjenica da predsjednik Maleš ni ne pomišlja na trenersku smjenu. Ne samo zbog toga što je Balakov postao miljenik splitske publike, nego i zato što učestale trenerske smjene zaista ne mogu donijeti dugoročni uspjeh.

Balakov nije mađioničar. U Hajduku se od njegova dolaska generalno dobro radi, no neke boljke poput "nestajanja" s terena očito je teško izliječiti. Balakov, njegov stožer i svi igrači i dalje trebaju nastaviti raditi iz dana u dan, za svakog se protivnika pripremiti što je bolje moguće, u svakoj utakmici ići na pobjedu i dati sve od sebe. Pa onda - što bude...

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.10.2011. u 12:44
    dobro je pročitati komentar nakon vremenskog razmaka. sada kada je dinamo izgubio a hajduk pobjedio .neka ostane ovaj rupnik jer ga još šaban ne plaća i realno rezonira.dečki imaju potencijala. neka se bave samo novinarstvom i bit će rado čitani.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.10.2011. u 23:16
    kako je mamić dao otkaz vahi,tako bi i maleš trebao dati otkaz balakovu...mora štititi interese financijskog napretka hajduka kroz afirmaciju i prodaju mladih majstora...očito se balakov ponaša kao i vaha...ne sluša interese svoga gazde...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.10.2011. u 15:21
    U petak u Kranjčevićevoj na tekmi Zagreba koju inače pohode mame,tate i prijatelji ,našla se krema hrv.nogometa ,a Mamić i Maleš se nisu šamarali nego u 4 oka otišli na razgovor.O čemu?I onda se dogodi čudo.Žao mi je Agića,Mumleka i ostalih kojima se sudi a ovi nesmetano udaraju dalje.I sad se kao... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.10.2011. u 20:52
    @eva1811 volio bi da likovi kao ti takve postove stavljaju dan prije utakmice da i mi nesto zaradimo, malo je dosadno citati te pametne komentare dan poslije
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.10.2011. u 15:36
    Nije teško odgonetnuti,pao je dogovor,danas i Hajduk i Karlovac imaju za plaće.Kladionica je spas,a Hajduk ne može biti prvi kako god okreneš.Tako da malo suradnje nikom nije donijelo loše,osim kladioničarima.Čuj, 1-1 ma daj
    Obrisan korisnik