Nogomet

Počelo je... A gdje će završiti?

Piše:Tomislav Pacak • nedjelja, 11.12.2011.
Počelo je... A gdje će završiti?
Foto: Bruno Karadža

Hvala Bogu! Nema iskrenog ljubitelja u nogometu koji nije tako zavapio onog trenutka kada su procurile prve informacije o uhićenju visokih nogometnih djelatnika. Ne zato jer unaprijed osuđujem(o) one koji su tom prigodom uhićeni već zato jer je država putem USKOK-a konačno krenula čistiti stvari u hrvatskom nogometu. A nadamo se da neće stati ni samo na nogometu...

Uhićenje Željka Širića, dopredsjednika HNS-a i predsjednika Sudačke komisije, te Stjepana Djedovića, donedavnog povjernika za suđenje, a danas člana sudačkog tijela HNS-a, zbog sumnje u pokušaj namještnja utakmica prava je "bomba" koja je uzdrmala temelje Markovićevog HNS-a.

Ako su u aferi Offside padali nogometaši kao "male ribe", te kladioničarka mafija, pa su se čelnici HNS-a nekako mogli skloniti od odgovornosti (premda to nisu smjeli ni tada), ovo ne smiju i ne mogu preživjeti. Slavonski lobi sa Širićem i Djedovićem presnažna je potpora Markoviću da bi on smio imati obraza ostati na čelu HNS-a nakon ovakve afere.

Za povlačenje s mjesta HNS-a, Marković (ali i ostatak IO-a) ne trebaju ni čekati pravomoćne presude. Iz danas dostupnih informacija zaista će biti potrebno puno kreativnog rada odvjetničkim teamovima Širića i Djedovića da objasne ovu "podvalu" kako su nazvali akciju USKOK-a, no čak i uz dušno poštovanje prema presumpciji nevinosti koja je osnova demokratskog društva, ono što je nedvojbeno jest da su Širić i Djedović primili novac.

I samim time, sigurno je da je povjerenje – kojeg u javnosti ionako nije bilo već godinama – u ovaj sustav, u ove ljude, u ovakvu sudačku organizaciju – nepovratno izgubljeno. Bez tog povjerenja nogomet u Hrvatskoj nema ni smisla ni budućnosti, a vratiti se može samo kompletnim preustrojem HNS-a, što prvenstveno znači – nove ljude. Neovisno hoće li USKOK-ova optužnica biti dovoljno čvrsta, i neovisno koliko su Marković i ostali članovi IO-a bili (ne)upućeni u zbivanja, hrvatski nogomet je s dvije teške afere o namještanju utakmica (sada su to već i igrači i kladioničarska mafija i suci) apsolutno izgubio kredibilitet, a za to moraju odgovarati oni koji ga vode. I ako nisu znali, moraju odgovarati jer – nisu znali. I jer se pred njihovim očima to događalo.

Kakvu sada šansu ima hrvatski nogomet, prvoligaški i svaki drugi, s ovom vodećom garniturom? Kakvu šansu sada ima bilo koja utakmica, bilo koji klub, bilo koji sudac na kraju krajeva? Navijači i gledatelji koji su ostali vjerni hrvatskom nogometu sada su do kraja razočarani, danas više ne vjeruju niti jednom rezultatu postignutom za zelenim travnjacima i danas je sve podložno propitkivanju. A oni koji su od hrvatskog nogometa već odustali, danas samo imaju još jednu potvrdu da je nogometna mafija ukaljala nogomet do te mjere da u njemu više nema ničega čistoga.

To je toliko dubok problem da je zaista teško povjerovati da netko može imati toliki obraz da još uvijek glumi nevinost. No, Vlatko Marković odavno pokazuje da mu debljina obraza nema kraja.

Jedini mogući i prihvatljiv potez su – ostavke. A klubovi, skupštinari, županijski nogometni savezi, trebali bi dobro razmisliti kome će dati povjerenje u budućnosti, jer kao što se sada vidi – svi ovakvi lažni temelji imaju kratak, ili barem ograničen vijek trajanja. Niti za jedan klub u Hrvatskoj, niti za jednog nogometnog djelatnika u Hrvatskoj, ova situacija nije dobra. I ako ne razumiju da je pošten i sportski pristup jedini ispravan put za dalje, sami će biti krivi za propast domaćeg nogometa koji je ionako na aparatima.

Junak priče

Apsolutni heroj ove priče za sada je Hajdukov predsjednik Hrvoje Maleš. Potvrdi li se njegova uloga USKOK-ovog "agenta", potvrdi li se da je ovaj cijeli plan njegova ideja, Maleš će opravdano biti proglašen junakom hrvatskog nogometa. Ne Hajduka, već hrvatskog nogometa.

Pokazat će se da je Hajduk napravio fantastičan potez ne kada je dao Malešu vođenje Hajduka, već kada je imao javni natječaj i kada je izabrao čovjeka koji ne dolazi iz našeg nogometnog mulja, već iz neke druge, sređene sredine. Čovjeka koji, kada naiđe na ovakve stvari, nije spreman prihvatiti samo tako takav način funkcioniranja, već je spreman reći – moj Hajduk, moj klub neće tako funkcionirati. Štoviše, napravit ću sve, riskirajući, nemojmo se bojati to reći, čak i svoj život (jer velik je novac ovdje u pitanju), pa i sigurnost svoje obitelji, kako bi "dica mogla reći da je tata pošten"". Hrabrost, odlučnost i kreativnost Hrvoja Maleša bit će, ako se bilo što iz ovoga izrodi, ključni faktori čišćenja hrvatskog nogometa. A ovo je 1000. puta veći Malešov trijumf nego što je bio Dinamov u dovođenju Josipa Šimunića.

Počelo je, a gdje će završiti

Naravno, najvažnije je pitanje – što će se iz ovoga izroditi? Koliko će reći Širić i Djedović? Hoće li oni postati nogometni "Barišići", hoće li oni postati USKOK-ovi "pokajnici" koji će prokazati još veće ribe? Hoće li i koliko otkriti o zbivanjima posljednjih godina? I na kraju, treba vidjeti što sve USKOK ima protiv njih, koliko dokaza, koliko ti dokazi idu unatrag i koliko je osoba u cijelu priču upleteno?

HNS, s nekim novim vodstvom, mora učiniti sve da USKOK-u otvori sva vrata i sve ladice, i istjera iz svoje organizacije i najmanjeg "pijuna" u ovom namještanju utakmica, krunskom zlu svakog organiziranog sporta. A potom, HNS mora adekvatno kazniti svaki klub i svakog pojedinca koji se okoristio ovakvim "uslugama". Pod "adekvatno" mislimo na ono što se recimo dogodilo Juventusu u Italiji.

Hoće li "hobotnica" stići do Dinama i Zdravka Mamića koji je do sada vrlo čisto prolazio kroz sumnje i koji se ni ovdje još uvijek ne spominje? Ali Mamićev "utjecaj na suce" često se smatrao javnom tajnom, a u Hrvatskoj su se proteklih godina "javne tajne" počele pretvarati u USKOK-ove optužnice. Hoće li "hobotnica" stići i do bivših vodstava Hajduka jer se u Maleševim "eurima" spominju i "stari Hajdukovi dugovi"? Hoće li doći na red i drugi klubovi, jer Prva liga nisu samo Dinamo i Hajduk? Uostalom, ako se na ovakav način novac traži od najvećih klubova (Hajduka u ovom slučaju), u kakvoj su tek poziciji oni drugi? I zar nije logično pitanje – kako je moguće da se nitko od sucima nezadovoljnih čelnika klubova nije dosjetio istoga što i Maleš? Zato jer se nisu usudili? Zato jer nisu tako pametni? Zato jer su oni ili njihovi prethodnici imali putra na glavama? Jer, teško je za vjerovati da je Širićeva i Djedovićeva "ponuda usluga" vrijedila samo za Hajduk.

Kako god bilo, USKOK mora pomoći hrvatskom nogometu da se očisti. Kada završi ovaj cijeli proces, ne samo Širiću i Djedoviću već hrvatskom nogometu, moramo znati što je u nogometu čisto, koji su rezultati čisti, koje su titule čiste, koji su čelnici klubova čisti.

I koji nisu.

Od te čiste situacije prema naprijed mora krenuti vodstvo HNS-a. Neko potpuno novo vodstvo, za neki potpuno novi, pošteni nogomet, jer samo takav se isplati gledati. I samo takav uopće ima šansu kod gledatelja.

A kada riješe nogomet, ili DOK rješavaju nogomet, USKOK-ovi istražitelji dobro bi došli još nekim hrvatskim sportovima. Nije čak ni javna tajna već javna činjenica da hrvatskom košarkom "drmaju" suci, pa treba otkriti što sve to "drmanje" uključuje.

Ako je nešto dobro to jest da Hrvatska u USKOK-u zaista ima organ koji djeluje na prilično visokoj razini. Nije tajna da organiziranog kriminala i korupcije u nogometu (a jasno i u politici) ima jako puno i izvan Hrvatske, a valja priznati da se kod nas to klupko počelo odmotavati prije i brže nego u mnogim zemljama, pa i "naprednijima" od Hrvatske.

USKOK-u bravo, uz poruku – dovršite posao. Do kraja. Za hrvatski nogomet, i hrvatski sport.

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Hajduk 916:5+1121
2Rijeka 915:1+1419
3Dinamo 920:9+1119
4Varaždin 96:5+112
5Šibenik 96:13-711
6Istra 1961 96:15-911
7Osijek 99:12-310
8Gorica 99:15-68
9Lokomotiva 98:15-78
10Slaven Belupo 98:13-55

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.12.2011. u 20:13
    Pacak se susreo s realnošću ! juhu , dobro došao pacak, sad unazad pogledaj sve šta si pisao prije...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.12.2011. u 11:34
    Planid zašto lažeš?Hajduk je vodio 1:0 i imao penal u 91. minuti i koje sad veze ima to ponavljanje penala ako je bila zadnja minuta a mi smo svejedno vodili???Nemojte mi samo počimati izjednačavati krivnju Dinama i Hajduka, odnosno Dinama i ostalih klubova Hnl-a..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.12.2011. u 09:21
    Mislim da malo krivo shvacate neke pojmove iz cijele price.Fraza "posteno sudjenje" je samo sifra koja ustvari znaci sudjenje u neciju korist.To za sto je Siric trazio novce je upravo to, sudjenje u Hajdukovu korist. Slicni slucaj - samo s puno manje prasine - je bio prije 10-ak godina, kad je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.12.2011. u 09:19
    Nadam se da će ovo biti događaj koji će spriječiti dolazak Šukera na mjesto predsjednika saveza,a isto tako jedva čekam da Uskok pokuca na vrata Mamića,samo mislim da i taj Uskok ima krticu koja izdaje informacije van,kao i u slučaju Sanadera,pa je na kraju pitanje šta će svima njima uspjeti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.12.2011. u 08:51
    nema izbacivanja klubova jer su svi zasigurno plaćali koješta. treba izbaciti smeće iz hns-a i svih živih organizacija i nek si otvore kafiće u zatvoru. ostali nek igraju di su stali pa šta im bude. Malešu kapa do poda jer riskira život. ali netko je to morao napraviti, prije ili kasnije. Nadam se... [više na forumu]
    Obrisan korisnik