Juriš

Onda kad smo nabijali komplekse Realu i Barceloni...

Bernard Jurišić • srijeda, 02.05.2012.
Onda kad smo nabijali komplekse Realu i Barceloni...

Sjediti u Maccabijevoj Nokia Areni i čekati početak finalne utakmice ABA lige pred više od 10.000 raspjevanih navijača žute i dvjestotinjak crvene momčadi budi u čovjeku dvije vrste emocija. Zadovoljstvo što se jedna hrvatska momčad uspjela izboriti za igranje u takvom ambijentu, takvoj dvorani i u takvoj utakmici, makar to bilo i u ligi koja ne nudi borbu za europski tron. S druge strane i sjetu što se danas moramo zadovoljavati i takvim "mrvicama" dok nam u sjećanju još titraju vremena u kojima su klubovi koji danas haraju Euroligom sa strahom ulazili u zrakoplov za Zagreb ili Split...

Cedevita je najbolja momčad regije, iako ne i regionalne lige. Pisao sam već u izvještaju s finalne utakmice kako je Maccabi ipak neki drugi svijet i košarkaški i zemljopisno. Preko njega se u finalu u Tel Avvu jednostavno nije moglo. Ne samo Cedevita, ne bi mogli ni mnogo ugledniji i bogatiji klubovi. Nisu slučajno samo Panathinaikos i Barcelona ove sezone osvajali Nokia Arenu.

Cedevita je napravila maksimalno što se moglo i vikend u Tel Avivu zapravo im je bio nagrada za sve ono što su minulih sezona napravili i "pečatirana priznanica" za ulazak u društvo "velikih igrača". Dogodine će se Cedevita igrati s europskom košarkaškom elitom i s obzirom na viđeno, s obzirom na to kako taj klub funkcionira i izgleda, siguran sam da će tamo napraviti daleko bolji, ozbiljniji posao nego što ga je ove sezone napravio Zagreb. Što, doduše, i nije neki izazov, ali dobro.

Cedevitu sad čeka najteže, ali i najslađe ljeto dosad. Čeka je posao sklapanja konkurentne euroligaške momčadi, što ova današnja, realno - nije. Svjesni su toga i u menadžmentu najmlađeg zagrebačkog Euroligaša, pa su se već počele vrtjeti kombinacije s Markom Popovićem, Markom Tomasom, Simonom, Markotom, Sutonom... Amerikance da i ne spominjemo. U euroligašku momčad svatko želi doći.

Kakvu god momčad sastavili, što god ovog ljeta napravili u jedno sam već danas potpuno siguran. Dvorana u kojoj će Cedevita igrati Euroligu sigurno neće biti onako sablasno prazna kao što je to bila Arena kad je u njoj igrao Zagreb. Štoviše - nudim okladu da će se za Cedevitine utakmice u Euroligi po Zagrebu tražiti karta više. Ne vjerujete? Vidjet ćemo.

U Cedeviti znaju što žele i znaju kako to ostvariti. Već u Tel Avivu su pokazali da to više nije ona Cedevita od prošle ili pretprošle sezone i da taj entuzijazam koji i dalje isijava i iz "šefa svih šefova" Emila Tedeschija i prvog čovjeka kluba Mladena Vebera i sportskog direktora Mateja Mamića i svih onih koji su uključeni u tu svježu košarkašku priču - neće dozvoliti da se ponove pogreške koje je u svojoj euroligaškoj avanturi radio Zagreb.

Dok smo u vrućem Tel Avivu čekali finale, zadovoljni činjenicom da je pobjedom protiv Partizana napokon jedan hrvatski klub došao na najviše mjesto u "regionalnoj podjeli" (Maccabi je tu ipak "izvan konkurencije" i tko zna kad će se i hoće li se opet nekad u nju vratiti), sjećanja su neminovno lutala na neka stara, dobra vremena. Vremena u kojima smo malo drugačije "razgovarali" s Maccabijima, Barcelonama i sličnima.

Današnjim klincima, koji kad ih pitate za koga navijaju, kažu "za Real/Barcelonu" prije negoli za Hajduk, Dinamo, Split ili Cibonu, teško je objasniti kakvi su odnosi snaga u europskoj košarci bili prije nekih dvadesetak godina. Ali nama koji smo to doživjeli, koji znamo koliko smo poraza i kompleksa nabijali tim Realima i Barcelonama u vremenima kad se do pobjeda moglo i talentom, ne samo novcem, jasno je zašto danas poput naših djedova i baka uzdišemo za "starim, dobrim vremenima koja se više nikad neće vratiti".

Kako je lijepo biti svjedok vremena u kojem se Dražen Petrović sam poigravao s Realom, zabijao im 36 poena u finalu, izluđivao njihovog predsjednika, trenera, igrače, navijače. Kad je Cibona nezaustavljivo marširala europskom košarkom, a Realov direktor Lorenzo Sanz pred Dražena stavio prazan papir s olovkom na kojemu će sam ispisati cifru za dolazak među "kraljeve". Čitava Europa klanjala se Ciboni, čitava Europa osim - madridskog Reala koji je samo zbrajao poraze i trofeje koji su im zbog Dražena i društva izmicali iz vitrina.

A što tek reći o Barceloni? Znam da ću sa sljedeća tri paragrafa navući bijes svih onih koji padaju u nesvijest čim se spomene "grande Barca", ali u košarkaškoj Europi do prije 10 godina nije postojao gubitničkiji i kroničnim izostankom ozbiljnih trofeja iskompleksiraniji košarkaški klub od Barcelone. Toliko su novca sipali, toliko puta pokušavali, toliko se puta "napaljivali", a onda pucali kao kokice pod visokom temperaturom, uglavnom rušeni od "naroda i narodnosti" iz bivše države.

Na prijelazu iz osamdesetih u devedesete konačno su uspjeli sklopiti momčad koja je bila dovoljna za biti ispred Reala, ali nisu računali da će ih u Europi dočekati - Jugoplastika. Kako li su se samo momčadi Aita Garcije odbijale od splitskih Žutih u svim ključnim utakmicama. Navijači Jugoplastike do danas lica Sanepifanija, Jimeneza, Solozabala, Norrisa i ostalih pamte samo u razočaravajućoj, tužnoj grimasi. Za vesele nije bilo prigode.

Pet puta gubila je Barcelona finalne utakmice za prvaka Europe, polufinalne i četvrtfinalne je teško i izbrojati. Poraz na poraz, kompleks na kompleks, a onda su se dosjetili. Kad već ne mogu osvojiti "njihovu" ligu, osnovat će svoju. Smjestiti je u Barcelonu, jasno svima pokazati tko je tu gazda i potrošiti koliko god treba. I na silu ako ne ide "mirno", poput "pljačkanja" moskovskog CSKA u polufinalu tog njihovog "inicijacijskog" Final Foura u Barceloni 2003, u kojem su konačno uspjeli "dotjerati" tu europsku titulu u svoje vitrine. Jungebranda i Lamonica uvijek ima dovoljno.

Otkako su četiri kluba, Barcelona, Maccabi, Panathinaikos i CSKA svojim "svemirskim" budžetima privatizirali Euroligu, svima drugima je i preostalo tek to - prisjećati se nekih drugih vremena u kojima su karte bivale drugačije raspodijeljene i u kojima se talentom moglo protiv novca.

Vremena su se promijenila, novih Dražena i Tonija više nemamo, niti se imamo čemu velikom nadati barem u bliskoj košarkaškoj budućnosti. No, bez obzira na činjenicu da je novac doista izmijenio sliku europskog i svjetskog sporta, barem u košarci ne trebamo nikoga kriviti za to gdje smo danas. Sami smo krivi. I onda je Real mogao kupiti Sabonisa, Barcelona Norrisa, Maccabi Mageeja, i onda su ih štitili suci i davali im sve "dvojbene lopte", i onda je jedan njihov igrač koštao koliko svi naši zajedno.

Ali onda su im s druge strane stajali neki mršavi, ali prčeviti hrvatski klinci, smijali im se u lice, uzimali im trofeje i nabijali im komplekse. Onda smo imali trenere koji su imali viziju i košarku gledali pet godina ispred svih ostalih. Imali smo vjeru u sebe, svoje znanje, svoje mogućnosti, vjeru da možemo i želju da hoćemo. Imali smo sustav koji je funkcionirao. Sustav u kojemu je ishodište svega bila - košarka. Sustav u kojemu se ni jedan sudac, predsjednik, trener ili činovnik nije mogao izdignuti iznad same igre.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10811.05.2012. u 14:34
    uff opet doooobar clanak. a volim ono: "trofeje koji su im zbog Dražena i društva izmicali iz vitrina". To ono kao "Drazen pokrao Real". Ili ono sa "mršavim, ali prčevitim hrvatskim klincima" - jao pa to su bas oni i bili, pogle Kukoca kad je bio mlad. Ali lukavi, brzi... [više na forumu]
    narada108
  • Obrisan korisnik04.05.2012. u 23:45
    dobro je da je cedevita popunila prazninu koja je nastala zbog krize nasih velikih klubova (velikih po rezultatima, publici i tradiciji) - ipak, tesko je ovo usporedjivat s onim nekad - kosarka je u vrijeme jugoplastike i cibone i njihovih europkih skalpova bila nesta sasvim drugo - nije bilo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • javasluk03.05.2012. u 20:54
    Dobro OK, ali svaki klub je po prirodi stvari  igračka, i to nečija, sad ovisi kakav je taj čija je to igračka, pa ako su ti likovi iritantni, jgb.....
    javasluk
  • Obrisan korisnik03.05.2012. u 20:29
    Nije u pitanju nikakav bojkot već je taj klub igračka par pojedinaca bez imalo publike, navijača i interesa javnosti.
    Obrisan korisnik
  • javasluk03.05.2012. u 20:19
    Pa neka napuni, nemam ja ništa protiv, a btw o kk zagrebu znam isuviše malo da bi bilo što rekao, čak nisam niti upućen o čemu se radi! I u svakom slučaju itekako poštujem ako  ljudi imaju čvrst stav, pa ako nešto ne žele gledat odnosno ako ima razloga... [više na forumu]
    javasluk