Nogomet

Slaven Bilić je nadmudrio Hiddinka i Trapattonija, zašto ne bi mogao i Prandellija?

Iz Warke:Bernard Jurišić • utorak, 12.06.2012.
Slaven Bilić je nadmudrio Hiddinka i Trapattonija, zašto ne bi mogao i Prandellija?
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Irska je pala, Hrvatska je po četvrti put veliko natjecanje otvorila pobjedom. U dosadašnja tri puta to je automatski značilo i prolaz dalje, no ovog puta imamo još puno posla ispred sebe. Italija i Španjolska visok su izazov, no izdanje koje je momčad Slavena Bilića prikazala u nedjelju nudi vjeru da možemo sa svima...

Mario Mandžukić bio je junak hrvatske pobjede protiv Irske, iako su mu mnogi u najavama pretpostavljali Eduarda da Silvu kao bolju opciju za napadački tandem s Nikicom Jelavićem. Nekoliko sati kasnije "Mandžo" junak nacije, izmišljaju se epiteti kojim bi ga se pohvalilo i iskazalo koliko je velik.

To je Hrvatska.

Kao što je Mandžukić danas junak, a još jučer ujutro bio "sumnjiv", tako je i Slaven Bilić nakon Irske doživio veliku satisfakciju. Bilo je vidljivo da je, osim u nekim kratkim periodima igre, Hrvatska Irskoj bila potpuno dominantna i na taktičkom i na tehničkom planu. Igrači su jedan za drugim izlazeći iz svlačionice govorili kako su znali točno što trebaju raditi i kako su do u zadnji detalj znali što smiju, a što ne smiju dopustiti Ircima.

Slaven Bilić taktički je nadmašio Giovannija Trapattonija. Baš kao što je prije pola godine nadmašio Guusa Hiddinka. A spomenuta dvojica baš i nisu nekakvi bezveznjaci, slažete se?

Slika 1 od 1.
Foto: Kristijan Komarica

Ako se i ne slažete - teško ćete naći ozbiljan kontraargument. Hrvatska je doista izgledala kao momčad koja zna što treba napraviti i na koji način. Hrvatska igra je bila zrela, taktika gotovo savršena, Irci su naše redove probili tek jednom i to iz prekida. Koji, budimo jasni, nije trebao ni postojati. Pa stoga svima onima koji nariču nad irskom sudbinom zbog, navodno, dvojbenog pogotka Jelavića preporučujem da se ostave ćorava posla.

Rezultat i dojam potvrdili su ispravnima sve Bilićeve odluke. Strinić je na lijevom beku bio sasvim solidan, Srna na desnom i više od toga. Kapetan je potpuno je isključio iz igre jednog od najopasnijih Iraca Aidena McGeadyja i stigao asistirati za prvi Mandžukićev pogodak.

O odluci da Mandžukića pretpostavi Eduardu već je sve napisano, a njome se uopće ne umanjuje Duduova vrijednost, koja će sigurno dobiti svoj prostor u narednim utakmicama. Riječ je o tome da je Bilić ispravno predvidio što mu je najbolje napraviti za taktički uspjeh protiv Iraca.

I za to zaslužuje barem onoliko pohvala koliko pogrda dobije kad, primjerice, izgubi u Tbilisiju ili remizira u Oslu. Slažete se?

Ako se i ne slažete - uživajte u hrvatskom trijumfu. S Bilićevim potpisom.

Irsku smo, dakle, arhivirali, pred nama je Italija. Reprezentacija koju su u važnim utakmicama dobivali Tomislav Ivić i Mirko Jozić. Dobio ih je već i Slaven Bilić, doduše u prijateljskoj utakmici na otvaranju svog izborničkog mandata. Bilić je jedan od rijetkih svjetskih izbornika koji u svom životopisu ima ubilježene pobjede protiv Italije, Engleske i Njemačke. Ipak, Italiju ćemo mu do kraja "priznati" tek ako je nadmaši i u Poznanu.

Bilić je u posljednjih nekoliko mjeseci nadmudrio Hiddinka i Trapattonija. Zašto ne vjerovati da može i Prandellija?

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • renimus13.06.2012. u 06:37
    Stvarno mi nisu jasni hvalospjevi na racun utakmice protiv Irske. Odigrali smo solidno, daleko od nasih potencijala protiv jedne realno gledajuci poprilicno lose Irske. Biliceva izjava da bolje od ovoga ne moze me zabrinjava jer mislim da je u pojedinim segmentima nase igre bilo puno prostora za... [više na forumu]
    renimus
  • basketas12.06.2012. u 23:33
    Ovo nema aposlutno nikakve veze. Vazna je baza igraca. Recimo Split u kosarci je dugo vremena imao jednu od najvecih baza igraca u Europi, a grad ima koliko mozda 300.000 stanovnika. Normalno je da neki od 10.000 ne moze parirat gradu od milion ali drzava od 4m bez jebem ti onoj od 30-40-50 i to je... [više na forumu]
    basketas
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 19:53
    po meni glup clanak,mislim trener je vrlo bitan ali nemozes poredit ekipu turske i irske sa italijom,po toj logici bi murinjo sa hrvatskom uzo ep bez problema
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 19:46
    Po uefinom petogodišnjem rejtingu domaćih liga, Švedska i Irska(debelo) su iza 1.HNL. Gledajući po ukupnoj vrijednosti igrača u domaćoj ligi Švedska, Irska i Češka - također iza nas. Liga nam je slaba ali nije baš da su 'svi ispred nas' po tom pitanju.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.06.2012. u 16:09
    Ne bih se baš složio, Cicina hrvatska je s obzirom na kadar bilježila sasvim solidne rezultate. Zaboravljamo da smo propustili SP , prije se je i za puno manje propuste dobivao otkaz. Zaboravljamo da smo jedva uhvatili vlak za EP i to u vrlo jednostavnoj skupini. Zaboravljamo dva brutalna... [više na forumu]
    Obrisan korisnik