Nogomet

Važno je ne zvati se Ashley

Marin Vuković • ponedjeljak, 25.06.2012.
Važno je ne zvati se Ashley
Foto: EPA

Xavi je dodao loptu do Inieste, ovaj je prvim dodirom vratio Xaviju, a Xavi je odmah potom proslijedio do Inieste. Iniesta je primio loptu, profinjenim je potezom školovana veznjaka gurnuo ispred sebe u namjeri da napravi korak ili dva, no brzo se predomislio i vratio je do Xavija, koji se pod pritiskom protivnika brzo snašao i vratio je do Inieste.

U djeliću sekunde potrebnom da lopta od Xavija pronađe put do Inieste, dvojica su čarobnjaka već imali plan. Čim se lopta vrati u posjed Inieste, on neće oklijevati niti trena. Vješt dodir vanjskim dijelom kopačke poslao je loptu natrag prema Xaviju, čiju koncentraciju nije mogla narušiti niti prijeteća prisutnost francuskih veznjaka.

Sitna varka tijelom, korak lijevo, protivnik lijevo, lopta desno. U noge Iniesti. Ovaj se solidno snašao, prvim dodirom kompenzirao neravninu na travnjaku, ukrotio okrugli predmet i vratio ga Xaviju. Xavi je loptu dodao do Inieste, ovaj odmah vratio do Xavija, a Xavi smirenim, rutinskim dodirom još jednom uposlio Iniestu.

Čim se Iniesta dokopao lopte, instinkt je nalagao povrat do Xavija, no francuska su tijela zapriječila put i valjalo je smisliti plan B. Okret na peti, lopta do Busquetsa, potom do Xavija i odmah natrag do Inieste. Korak ili dva naprijed, još nekoliko natrag, Iniesta dodaje Xaviju, a Xavi odmah gura do Inieste.

Zamijetivši ponešto travnate površine na kojoj nije bilo francuskih igrača, Iniesta je povukao loptu, dokopao se šesnaesterca i podigao pogled ka francuskim vratima. Namjestio je loptu hineći udarac, a potom nasamario svoje čuvare i vratio je Xaviju. Xavi je dodao do Inieste, Iniesta odmah vratio Xaviju, a Xavi proslijedio do Inieste.

Donbass Areni zastao je dah kada se lopta odbila od Iniestina gležnja i zaprijetila bijegom u francuski posjed, no brzi je popravni ispit odrađen s peticom, a posjed nad loptom vraćen čvrstim stiskom španjolske, Iniestine čizme. Iniesta je potom dodao Xaviju, a Xavi spremno dočekao loptu i odmah je vratio do Inieste.

Iniesta je dodao Xaviju.

Xavi je dodao Iniesti.

Europacijent je zaspao poput male bebe.

Kada sam se nekoliko sati kasnije, u gluho doba noći, uspio oteti iz zagrljaja sna, svi najveći svjetski mediji, uključujući i Sportnet, već su odavno izvijestili o prolasku Španjolske u polufinale Europskog prvenstva, što je dalo naslutiti da su osim Europacijenta zaspali i Francuzi. Oba je pogotka, tvrdili su isti mediji, postigao Xabi Alonso, ostavivši me da do jutra tražim odgovor na pitanje kako, kada je Xavi dodavao Iniesti, a Iniesta vraćao Xaviju.

Osim kada su se nakratko morali sjetiti i Busquetsa.

Važno je ne zvati se Ashley

Kako su nekoć davno istaknuli iznimno nadareni izdanci britanskoga humora, baš nitko ne očekuje španjolsku inkviziciju, no nema čovjeka na planetu koji ne očekuje da će Xavi dodati Iniesti, a Iniesta vratiti loptu Xaviju i svejedno nitko, baš nitko tom jedinstvenom sedativu i lijeku protiv nesanice ne uspijeva pronaći protuotrova.

Baš iz toga razloga u engleskom se kampu proteklih dana moglo pronaći mnoštvo nasmiješenih lica. Činjenica da su prvim mjestom u skupini izbjegli Španjolsku i za protivnika odabrali Italiju, Englezima je davala nadu da usprkos vrlo limitiranoj momčadi, koja protiv nijednoga prethodnog protivnika nije diktirala tempo ili uspijevala zadržati loptu, može razbiti to prokletstvo četvrtfinala.

Kako se pokazalo, za rastavljanje engleskoga stroja bio je dovoljan samo jedan Andrea Pirlo, umjesto pet ili šest koliko ih u svom posjedu imaju Španjolci. Inferiorni u svakom pogledu, Englezi su se uspjeli dovući do jedanaesteraca, a pobjednik je tada mogao biti samo jedan. Kao nacija koja je iznudila milijune nepostojećih jedanaesteraca, a mnoge od njih u domaćem prvenstvu, ako baš hoćete, i kupila, Italija je bila kod kuće.

I dok je Joe Hart na vratima Engleske skakutao, mahao rukama i kreveljio se u smjeru talijanskih izvođača penala, Andrea Pirlo izveo je ovo…

… a Ashley Young i Ashley Cole ovo…

… dokazavši još jednom da jedanaesterci možda jesu lutrija, ali su lutrija na kojoj Engleska nikada neće osvojiti jackpot. Pouka dana? Važno je ne zvati se Ashley.

Eurosuper

Michel Platini osobnim će porazom smatrati plasman Portugala u polufinale Europskog prvenstva, odnosno činjenicu da se među četiri najbolje nogometne sile Europe nije našla Francuska ili neka druga, gospodarski jača nacija veće kupovne moći. Glavni krivac za to je Cristiano Ronaldo, prokletnik koji se usudio roditi kao Portugalac, pa sada svoje malo manje kvalitetne sunarodnjake uspješno vodi sve bliže europskom tronu, s kojega će vlastoručno morati skinuti aktualne prvake.

Eurosuper Ronaldo je uspješno prebrodio početni šok uzrokovan spoznajom da češki napad još uvijek predvodi Milan Baroš i potom postigao jedini pogodak na utakmici, što znači da će iz prvoga reda imati priliku gledati kako Iniesta dodaje Xaviju, a Xavi vraća loptu Iniesti, prizor toliko mu poznat iz španjolskoga prvenstva.

Ovaj put, ipak, bit će mu nešto lakše. Jer dok Barcelona iz takve igre stvori i do 22 prilike po utakmici, Španjolskoj pođe za rukom zamutiti maksimalno – dvije.

Međutim, prava titula Eurosupera opet pripada Nijemcima, koji su u četvrtfinalnom ogledu s Grcima poslali zastrašujuću poruku. Naime, u četvrtfinalnoj utakmici odmorili su pola reprezentacije s kojom su došli do četvrtfinala i svejedno s lakoćom pobijedili, naznačivši time da su na Euro dovukli dvije reprezentacije sposobne otići do kraja.

Grci su dali sve od sebe protiv reprezentacije koju u šezdesetak godina nikada nisu uspjeli pobijediti i hrabro su od prve minute krenuli po jedanaesterce. Uspjeli su taktički nadmudriti i Joachima Löwa, koji je uoči susreta najavljivao kako će Grčka iza lopte stati s devetoricom igrača, a zapravo je stala sa svih jedanaest, no niti to nije bilo dovoljno za trijumf nad državom kojoj će 400 milijardi duga otplaćivati do kraja svijeta.

Pred Joachimom Löwom sada je teška odluka kojoj će od dviju vrsnih njemačkih reprezentacija njih dozvoliti da istrči na travnjak i podigne europski trofej, a pitate li Michela Platinija, on bi možda objema dopustio plasman u finale. Jer ako u finalu Xavi doda Iniesti, a Iniesta vrati Xaviju, pitanje je tko će budan dočekati dodjelu pehara.

Euroćorak

Na prvu loptu lako je Englezima dodijeliti titulu euroćorka jer su u četvrtoj utakmici na Europskom prvenstvu pokazali da pogreške iz prve tri ne mogu ispraviti iz jednostavnog razloga što ne raspolažu kadrom koji bi to bio u stanju učiniti.

Statistika pokazuje da Engleska ne zna držati loptu u posjedu, a kako su to naglasili baš svi otočki analitičari – bez posjeda lopte nema ni pogodaka, bez pogodaka nema ni pobjeda, a bez pobjeda nema ni titula. Pitajte Xavija i Iniestu.

Engleski lavovi zato poput pokislih mačića putuju natrag u domovinu, s naslovnica dnevnih medija prate ih naslovi poput "Ne opet", a Ashley Young i Ashley Cole našli su svoje mjesto pored Jamieja Carraghera, Stuarta Pearcea, Paula Incea, Franka Lamparda, Stevena Gerrarda, Garetha Southgatea i drugih, u kući slavnih engleskih nogometaša koji su promašili te proklete jedanaesterce.

Young i Cole, ako ništa drugo, mogu se pohvaliti nečim posebnim. Dio su prvoga engleskog poraza na jedanaesterce koji su se izvodili – desno od televizijske kamere.

Euroćorak su ispalili i Francuzi, koji su pokušali imitirati Hrvatsku i poneki put spriječiti da Xavi doda Iniesti, a Iniesta vrati loptu Xaviju, no njihov je pokušaj završio potpunim neuspjehom i utakmicom na kojoj se zapravo nisu ni pojavili. Bilo je tužno gledati igrače poput Karima Benzeme kako otužno koračaju travnjakom i slegnutih ramena promatraju kako Iniesta sigurno vraća netom primljenu loptu od Xavija.

Francuzi ipak iz Europskoga prvenstva mogu izvući i ponešto dobrih vijesti. Premda su se i ovoga puta uspjeli međusobno posvađati, nisu doživjeli potpuni raspad sistema, a priliku da presijeku poneko dodavanje Xavija prema Iniesti imat će već u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Na ono sljedeće Europsko već su se ionako kvalificirali.

Sudačka nadoknada

Ako se o Englezima može reći nešto pozitivno, tada je to neosporna činjenica da iz svake nogometne havarije uspijevaju izvući i poprilične količine humora. Svima nam je poznat autor originalne inačice serijala "The Office", poznati britanski komičar i glumac Ricky Gervais, koji se putem Twittera nekoliko dana dobro zabavljao s bivšim engleskim reprezentativcem, a sada voditeljem BBC-ja Garyjem Linekerom.

Gervais je putem Twittera izazvao Linekera da nakon utakmice između Portugala i Češke u emisiji uživo iskoristi izlizanu frazu o "utakmici s dva različita poluvremena", što je ovaj i učinio te mu preko Twittera i odgovorio: "Istrpjet ću uvrede zbog korištenja toga klišea, ali samo zato što se radi o tebi.".

Gervais je bio toliko oduševljen tim postupkom da je uplatio 1000 funti na račun bolnice Great Ormond Street, no nije se na tome i zaustavio. Uoči utakmice s Italijom, ponovno se uhvatio Twittera i Linekeru uputio novi izazov: Jedva čekam susret s Italijom da Lineker iskoristi frazu 'Rooney je promašio za dlaku'", zbijajući između ostaloga i očitu šalu s Rooneyjevom novom frizurom.

Lineker je i ovoga puta ispunio zadatak, u razgovoru s Alanom Hansenom, Alanom Shearerom i Leejem Dixonom u studiju uoči utakmice, bivši engleski golgeter uspio je uglaviti rečenicu: "Rooney je jednoga zabio, a jednoga promašio za dlaku", natjeravši Shearera da se ugrize za jezik kako ne bi prasnuo u smijeh.

Ricky Gervais i ovoga je puta "odriješio kesu" i uplatio nešto novca u dobrotvorne svrhe te zahvalio Linekeru uz komentar: "Sada ću te pustiti na miru, prije nego ja bankrotiram, a ti ostaneš bez posla."

A kad smo već kod britanske komedije, vrijedi uvrstiti i simpatičnu kolekciju tzv. "one-linera" koje su na BBC-ju kao iz rukava istresali njihovi stand-up komičari. Ima tu nekoliko pravih bisera, a za vas koji niste vješti s engleskim jezikom, javite mi se na mail, nudim jeftine usluge simultanog prijevoda.

Gdje Mario Balotelli kroči nogom, tu nastaje priča. Kontroverzni talijanski napadač pokazao je koliko ozbiljno shvaća pripreme za četvrtfinalni ogled s Englezima, kada je na treningu suigračima pokazao kako se valja ponašati u blizini korner zastavice.

Kada se ne zabavlja s korner zastavicom, Balotelli to čini sa suigračima. Ovoga puta imao je i suučesnika u Antoniju di Nataleu, a zajedničkim snagama "skuhali" su psinu svomu kolegi iz napada Antoniju Cassanu.

Ne računajući jedanaesterce iz sraza Engleske i Italije, u sve četiri četvrtfinalne utakmice Europskog prvenstva postignuto je devet pogodaka. Obdaren analitičkim umom i jedinstvenim darom percepcije, od tih sam devet izabrao pet najboljih, samo kako bismo se mogli kvalitetnije narugati četirima koji nisu uspjeli pronaći svoje mjesto među njima.

Srdačan pozdrav do sljedećeg, ujedno i posljednjeg Europacijenta. Sastanak zakazujem nakon europskog finala, u kojemu će Xavi dodati Iniesti, a Iniesta, po dobrom starom običaju, gurnuti loptu Xaviju.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.06.2012. u 11:06
    @jesus444 ti slobodno odi čitat Židaka ili Samovojsku, niko ti ne brani, ja bez njegovog humora (britanskog) ne mogu... Ma Marin je car. Već vidim kako u idućem (nažalost zadnjem Europacijentu) piše o diletantu Baloteliju koji se drznuo poremetit finale po Želji Platinija i izbacio Njemce... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • The Phantom26.06.2012. u 18:44
    Kralj si,šta je.
    The Phantom
  • Obrisan korisnik26.06.2012. u 16:31
    Marinovi tekstovi su medju najboljima na Sportnetu, ako ne i najbolji. Vidi se da ih inace ne citas, jer bi inace znao da  on uglavnom niti ne pretendira na nekakve slozene i suptilne strucne analize, nego uglavnom na sarkasticne komentare, koji su po mom misljenju izvanredni.  Ako ti ne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • soecc26.06.2012. u 12:46
    Bravo Marine, točno si pogodio moje razmišljanje. Mislio sam da ne postoji dosadniji nogomet od Barceloninog, ali ovaj španjolski je tri puta gori... Dao bog da ispadnu...
    soecc
  • Obrisan korisnik26.06.2012. u 11:48
    normalan čovjek bi napisao ne slažem se sa ovim tekstom. a ti si napisao ovo  
    Obrisan korisnik