Nogomet

Dinamovo raskrižje i kako je Essien požalio što ne igra za Hajduk

Bernard Jurišić, Borna Rupnik • ponedjeljak, 24.09.2012.
Dinamovo raskrižje i kako je Essien požalio što ne igra za Hajduk
Foto: Bruno Karadža

Dinamo je uvjerljivo poražen na Kantridi, a Hajduk je gotovo jednako uvjerljivo pobijedio Slaven Belupo u dvije najzanimljivije utakmice devetog kola MAXtv Prve lige...

Rijeka skrenula Dinamo na raskrižje 0:0 protiv Osijeka i 0:3 protiv Rijeke, uz 0:2 protiv Porta u međuvremenu. A Dinamo čekaju još Hajduk, imenjak iz Kijeva pa Slaven Belupo. Zvoni li u Maksimiru na uzbunu?

Domaći kiks protiv gostiju pod čvrstom rukom Stanka Mršića opravdan je razmišljanjima o Portu, a poraz od rutinski uspješnih Portugalaca objektivnom snagom prvog ovosezonskog maksimirskog gosta u Ligi prvaka. Oba bi ta rezultata bila znatno mirnije arhivirana da Dinamo na Kantridi nije posrnuo uz 3:0 na semaforu, rezultat kojim se Rijeka može ponositi, a koji Dinamu "podebljava" nešto slabiji dojam iz ranijih okršaja.

Često se u nogometu govori kako se o pojedinim igračima, trenerima i momčadi više može saznati nakon jednog poraza nego nakon nekoliko pobjeda pa će tako velik dio istine o uspješnosti Ante Čačića na klupi Modrih otkriti upravo ovaj niz utakmica, koji za Dinamo nije dobro počeo.

No, Dinamo nije naglo prebrisao sve dobro što je do sada napravio. Unatoč samo jednom prvenstvenom bodu u zadnjih 180 minuta, Dinamo još uvijek vodi na prvenstvenoj ljestvici i eventualnom pobjedom u velikom derbiju protiv Hajduka brzo će vratiti željeni mir radi koncentracije na Europu, a nastupi u Ligi prvaka ionako su "drugi svijet" za prvaka Hrvatske, teško usporedivi s okolnostima na domaćim borilištima.

Dinamova igra u Rijeci nije bila loša kako to rezultat sugerira, ali je apostrofirala problem realizacije koji se pojavio u zadnjih deset dana. Utoliko Čačić ne treba paničariti, ali mora biti svjestan da bi upravo realizacija protiv Hajduka, Dynama i Slaven Belupa mogla biti ključna te da eventualni solidan dojam bez lopti u suparničkoj, a ponekom u vlastitoj mreži, neće biti zadovoljavajući ishod. Dobra vijest za Dinamo u ovakvim okolnostima jest i gostovanje kod Vrsara u Kupu, gdje se Modrima nudi prilika da se što prije vrate pobjedničkim navikama i tako poprave raspoloženje prije okršaja sa Splićanima.

Čačić za tu akciju računa na napadačke adute Ivana Krstanovića i Antu Rukavinu, dok će Fatos Beqiraj i Duje Čop golgetersku formu tražiti kroz malo odmora. Upravo će izbor napadača za iduće utakmice biti jedna od najvažnijih trenerovih odluka, a njihov dosadašnji učinak - Čop pet, Rukavina četiri, Beqiraj tri i Krstanović uz ozljedu bez pogotka - pokazuje da će Čačić morati imati itekako dobar "nos".

Pred njim se tako našao vrlo zanimljiv izazov. Iako je i sam više puta naglasio kako želi da Dinamo pobjeđuje pružajući gledljivu i publici atraktivnu igru, posebno na hrvatskim travnjacima, u naredne tri utakmice mora razmišljati prvenstveno o rezultatu, koji bi na kraju krajeva mogao utjecati i na njegovu sudbinu na klupi. Pričama o nizu nepobjedivosti došao je kraj, što pak može "skinuti" i određeni dio pritiska te pružiti novu dozu motiva. Dinamo je upozoren da možda neće već tijekom jeseni prošetati do željene situacije u prvoligaškom društvu i da mora maksimalno "gurati" na oba kolosijeka, u trenucima kada su na rasporedu neki od najtežih trenutaka polusezone.

Osijek, Porto i Rijeka pomalo su neplanirano doveli Čačićev Dinamo na veliko raskrižje, a Modri sada moraju pokazati kako će preko Hajduka, Dynama i Slavena isplanirati povratak na zacrtani put. Eh, da je Essienu igrati za Hajduk

Za razliku od Koprivnice, koja je splitskom klubu često bivala neugodna, ugostiti Slaven Belupa na Poljudu Hajdukovcima je uvijek drago. Učinak koprivničkog kluba u Splitu gotovo je nestvaran, s obzirom na činjenicu da su se prošlih godina pobjedama na "poljudskoj ljepotici" znali osladiti brojni prvoligaški "liliputanci". Ne i Slaven, koji je još jednom pao na Poljudu "bez ispaljenog metka"...

Trener Mišo Krstičević najavio je da će povratak u Poljud na njegove igrače djelovati "terapeutski". Gotovo mjesec dana prošlo je od zadnje domaće utakmice protiv Osijeka, pa su se Hajdukovi igrači zaželjeli "navijačke ljubavi" koja ih od početka sezone prati na njihovom stadionu. I nisu ih gledatelji razočarali, usprkos 10 od 12 prosutih bodova u posljednje četiri utakmice, na Poljud ih je došlo podržati više od 8.000 navijača.

Vidjeli su solidan Hajduk, koji je u završnici prvog poluvremena preko inspiriranog Franka Andrijaševića praktično "prelomio" utakmicu. Pobjeda protiv Slavena dignut će raspoloženje uoči velikog derbija, kao i saznanje da je vratar Goran Blažević u sjajnoj formi i od početka sezone jedan od najboljih igrača Bilih. Ivan Vuković je protiv Slavena ubilježio dvije asistencije i još jednom pokazao da je puno korisniji kao "druga" špica, "paker", nego kao klasični, prvi napadač od kojeg se očekuju isključivo pogoci.

Ipak, glavna je priča dana bio Andrijašević. Ljutili su se navijači na njega kad je u 90. minuti zaradio "glupi" žuti karton, ali kasnije je stiglo "objašnjenje". Svejedno bi propustio veliki derbi u Maksimiru u narednom kolu, jer je za narednu subotu zakazao - vjenčanje. Može se 21-godišnjeg mladoženju razumjeti, rezervacija od prije godinu dana, dvorana, uzvanici, troškovi... - sve je to lijepo. Ali je još jedan pokazatelj koliko Hajduk nije ozbiljan klub, kad mu zbog ovakve stvari u Maksimiru neće igrati jedan od ključnih igrača. Nije derbi za 29. rujna zakazan jučer, kao ni Andrijaševićevo vjenčanje. Ali tko je ljetos u trenutku ždrijeba uopće pretpostavljao da će Andrijašević postati tako važan? Franko ih je svih "zeznuo" svojim dobrim igrama.

I kao za vraga, Ganac Michael Essien baš je danas trebao poljubiti svoju mladu pred oltarom, jer je čovjek računao da gdje god igrao - u ponedjeljak sigurno neće biti utakmice. Ali, jučer je netko prerezao kablove na stadionu Rayo Vallecana i utakmicu s njegovim Realom prebacio za danas. Možda neki ljubomorni bivši dečko Essienove buduće? Moguće, jer Jose Mourinho, za razliku od Miše Krstičevića, nije prihvatio objašnjenje "skupa dvorana, uzvanici, pozivnice, davno ugovoreno..." i nije pustio svog ljubimca još iz dana u Chelseaju da se oženi. Iako Essien za Real ni približno nije važan koliko Andrijašević za Hajduk, Ganac će danas biti na svom radnom mjestu, a mlada i uzvanici, koji su prema informacijama u Madrid već pristigli iz Gane, Engleske, Italije, Francuske, pa čak i iz Kine - će pričekati neki drugi termin.

No, Primera je Primera, a HNL je HNL. Franku puno sreće u bračnom životu, a Hajduk će morati bez njega na noge "ranjenom" Dinamu. U ofenzivnom dijelu sigurno će nedostajati, jer se Andrijašević prometnuo u najopasnijeg Hajdukovog igrača iz "drugog plana". A Michael Essien? Mogao je barem na jedan dan požaliti što ne igra za Hajduk.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.09.2012. u 10:59
    ipakchelsea ponukan tvojim komentarom, malo proguglah i naiđoh na ovo: pri tvorbi oblika imenice kabel često se griješi. Nominativ množine imenice kabel glasi kabeli jer se u hrvatskome standardnom jeziku glasovna promjena nepostojano e provodi samo u kajkavskim prezimenima i toponimima. Pogrješno... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.09.2012. u 21:14
    bilizg@ baš to mene proganja i jer mozda se radi nepostojanom e (kao kod remetinec-remetinca), a od kablova(kanti) i kablova( žica-vodića) je razlika u naglasku pa je mozda i ispravno da je netko prerezao "kablove"
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.09.2012. u 08:48
    Čitam na svim portalima, pa tako i ovdje da je netko prerezao KABLOVE prije utakmice Rayo V. - Real M. Meni s pak čini da je netko prerezao KABELE što je množina riječi kabel. Kablovi je množina riječi kabao (pada kao iz kabla).
    Obrisan korisnik
  • Luminarc25.09.2012. u 13:37
    A cekaj, pa poslije Dinama Hajduk igra doma s Cibalijom, ak uzmemo kao razlog da se zeli ocistit od kartona - kaj nije onda pametnije da karton pokupi protiv Dinama pa utakmicu poslije pauzira? Ja bi prije falio protiv Cibalije nego protiv Dinama. E sad, ak je posrijedi drugi razlog, to je druga... [više na forumu]
    Luminarc
  • interreg25.09.2012. u 11:21
    Zagorac, stvar je jasna, nakon sto pauzira protiv Dinama kartoni su na nuli tako da u slijedecoj utakmici koju igra nije vise u situaciji da dobije treci.
    interreg