Nogomet

Halilovićevi rekordi, Vukovićeva mirnoća i Maločina borba

Bernard Jurišić, Borna Rupnik • ponedjeljak, 08.10.2012.
Halilovićevi rekordi, Vukovićeva mirnoća i Maločina borba
Foto: Davor Sajko

Hajduk i Dinamo uvjerljivo su odradili svoje obveze protiv Cibalije i Slaven Belupa u 11. kolu MAXtv Prve lige i s ukupno osam pogodaka razveselili svoje navijače...

Kako je 16-godišnjak zasjenio potvrdu Dinamove dominacije Nakon poraza na Kantridi, Dinamo je vrlo uvjerljivo reagirao u domaćem prvenstvu te oku ugodnoj pobjedi u derbiju nad Hajdukom dodao i efikasnu predstavu u Koprivnici. Time je stvorena željena "tampon-zona", a čak je i prednost od sedam bodova na tablici pala u sjenu jednog 16-godišnjaka...

Kao da nije dovoljno što je Dinamo nakon samo 11 kola ostavio Slaven Belupo na sedam, a ostalo društvo s vrha da se međusobno zabavlja na čak osam bodova zaostatka, te u zadnjih 180 minuta hrvatskog prvenstva potvrdio da i najozbiljniju konkurenciju može gotovo rutinski "otpraviti" s travnjaka, Modri su u Koprivnici ponudili nove rekorde i priču za centar pažnje.

Njihov autor je Alen Halilović, koji je protiv Hajduka sa 16 godina i 105 dana postao najmlađi debitant u ligi, a već protiv Slaven Belupa stigao je do pogotka te postao i najmlađi strijelac i maksimirskog kluba i domaće prvoligaške karavane. Da priča bude potpunija, pogodak je postigao efektnim, pomalo drskim prebacivanjem vratara Pelina, sličnim potezom koji je povukao u derbiju sa Splićanima, prije nego što je poništen pogodak Krstanovića.

Halilović je tako u samo tjedan dana napravio vrlo važan i vrijedan korak u svojoj karijeri, probio je dvije barijere i uklonio dio tereta sa svojih leđa, no njegovi nastupi istovremeno će mu stvoriti dodatni pritisak. Očekivanja rastu, a javnost i mediji (pre)često znaju utjecati na misli i život talentiranih nogometaša, stoga je na Dinamu da svoj nogometni biser čuva "kao oko u glavi" od svega što ne podrazumijeva red, rad i disciplinu.

"Pokazao je što zna te je iskoristio dobivenu priliku. Nadam se da će svoj talent oplemeniti daljnjim radom", upozorava trener Ante Čačić, svjestan da s Halilovićevom minutažom treba mudro i pažljivo.

Činjenica da je Dinamo dominirao i uvjerljivo slavio u dvoboju protiv čvrste, organizirane i dobro vođene drugoplasirane momčadi prvenstva, i to odmarajući neke ključne igrače poput Sammira, Tonela i Čopa, djeluje itekako sugestivno, a Čačiću s pravom donosi zadovoljstvo, kao i poželjnu dozu prostora za koncentraciju na ono što Modri, kako su pokazali u Kijevu, još uče - kako se nositi s europskom elitom u Ligi prvaka. Vukovićeva mirnoća i Maločina borba

Uvjerljivom pobjedom protiv Cibalije Hajduk je završio prvi od tri kruga MAXtv Prve lige. S obzirom na sastav momčadi treće mjesto nakon 11 kola ne zvuči loše, iako je "bljesak" u Milanu na trenutak Hajdukovce učinio vjerovati da se možda može i više već ove sezone. Listopad je mjesec u kojem se Bili neće micati iz Splita...

Ivan Vuković pokazao se kao miran i siguran realizator najstrožih kazni koje su mu osigurali braniči Vršajević i Stojanović, ali i neoprezni igrači Cibalije. Nakon dva pogotka s bijele točke, prva dva penala koje je Hajduk izveo u ovom prvenstvu, opustili su se Splićani i do kraja Vinkovčanima ukrcali još dva pogotka iz igre. Mijo Caktaš bio je "arhitekt" oba. Najprije lijepim volejem s 18 metara, potom i asistencijom na Milićevu glavu za konačnih 4:0.

Loši i bezidejni Vinkovčani moći će bar malo žaliti zbog dva nesmotrena starta svojih igrača, jer do drugog pogotka s bijele točke ni Splićani nisu izgledali nimao impresivno. U prvom dijelu gotovo da i nije bilo ozbiljnije prijetnje gostujućim vratima, no nakon 2:0 Splićani su potpuno zagospodarili terenom.

Navijače su Bili posebno iritirali kornerima, kojih je pred Cibalijinim vratima bilo puno. No, umjesto jednostavnog i uglavnom najopasnijeg ubacivanja pred peterac, Hajdukovci su uporno pokušavali "prodati" nekakvu uigranu kombinaciju s kratkim dodavanjem Caktaša do Oremuša, iz kojeg bi se potom izrodilo samo živciranje tribina i hvatanje za glavu zbog još jednog propuštenog ubačaj pred vinkovačkog vratara. A kad su Hajdukovci konačno odlučili odustati od "kemijanja", stigao je i pogodak Milića, na ubačaj iz kuta Mije Caktaša.

Hajduk je pobjedom otvorio seriju "domaćih" (Istra 1961, Zadar i Split u kupu na Poljudu, Park mladeži u prvenstvu) utakmica u listopadu i na početku studenog, koja bi Bile mogla još više učvrstiti u vrhu ljestvice. Nakon utakmice doznalo se za agoniju Hajdukovog kapetana Marija Maloče, čiji je otac uoči utakmice doživio srčani udar i borio se za život dok se Maloča borio za bodove. Srećom, priča je završila sretno, a Maloča je još jednom pokazao da je s pravom preuzeo kapetansku vrpcu nakon što je Ante Vukušić preselio u Pescaru.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • maniacx09.10.2012. u 12:42
    ma sta god ljestvica sugerirala...ipak Dinamo i hajduk pripadaju u klasu više ispred ostalih...
    maniacx
  • Obrisan korisnik09.10.2012. u 09:24
    Neka mu je sretno u karijeri-gol je bio u stilu velikih majstora
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.10.2012. u 07:48
    Prije utakmice Hajduka razmišljam je li ove godine iti jedan penal sviran za Hajduk, kad ono dva na utakmici. Mora se priznati da su obadva bila školski primjer prekršaja za penal. Kada se pogleda rezultat od 4:0, reklo bi se da je Hajduk odigrao vrhunski, a ono "samo hajdukovac može gledati".Ne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.10.2012. u 23:59
    sanmarko...mislin da ce alen bit puno bolji od modrica....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.10.2012. u 23:55
    Ovaj ce mali Alen rame uz rame jednog dana uz Modrica da zaigra u svetom dresu!
    Obrisan korisnik