Nogomet

Korak naprijed, korak natrag

Vedran Babić, Borna Rupnik • utorak, 12.03.2013.
Korak naprijed, korak natrag
Foto: Duje Bonačić

Dinamo i Hajduk ostali su u 23. kolu hrvatskog prvenstva pred svojim navijačima bez željenih pobjeda. Ni u trećem ovosezonskom pokušaju nisu svladali Osijek, odnosno Istru 1961...

Osijek ponovno spriječio korak naprijed

Premda je Dinamo deset kola prije kraja prvenstva opet povećao svoju prednost na vrhu poretka, s 11 na 12 bodova, poslije utakmice protiv Osijeka nije ostalo previše pozitivnih dojmova. Modrima se utakmice koje završe 0:0, bez previše stopostotnih prigoda, ne "opraštaju"...

Da su Ivan Krstanović ili Fatos Beqiraj svoje velike šanse s početka utakmice pretvorili u barem jedan pogodak, susret Dinama i Osijeka na Maksimiru po svemu sudeći bio bi samo još jedna crtica u suverenom pohodu Zagrepčana po potvrdu još jedne uzastopne titule. Izostankom realizacije u ta dva navrata, te uz tek još dvije prave prijetnje po još jednom vrlo sigurnog vratara Zvonimira Mikulića, Dinamo se vratio pitanju - zašto nije bilo učinkovitije igre i zašto nije slomljena zatvorenija formacija gostiju?

Nije ni prvi, a ni zadnji put da Dinamo na svom terenu neće pobijediti dobro organiziranog, žilavog i dovoljno motiviranog i aktivnog protivnika (za što velik dio zasluga ide Stanku Mršiću), pogotovo u situaciji kada je prvenstveno praktično već odlučeno. Međutim, Krunoslav Jurčić sigurno zna kako će mu se svaka takva utakmica dobro zapamtiti.

"Momčad nije bila potpuno raspoložena", priznao je Dinamov strateg poslije utakmice, makar nije želio izreći veće zamjerke na račun svojih igrača, ali u situaciji u kojoj se već sada žele pokazati barem konture sastava i igre s kojima će Dinamo biti spreman za nove i nemale europske izazove, prava na nedostatak raspoloženosti teško može biti.

Ostaje otvoreno i zašto Jurčić na teren s klupe za pričuve nije poslao Saida Husejinovića, igrača kojega je već pohvalio upravo u kontekstu sposobnosti razbijanja kvalitetno postavljenih suparničkih obrana. Za još malo neugodnih vijesti za Dinamo pobrinule se i neugodne ozljede Ivana Krstanovića i Arijana Ademija.

S druge strane, svakako raduje još jedna dobra partija mladog Tina Jedvaja, koji je s nekoliko odličnih - i odlučnih - intervencija vjerojatno dobio dodatni kredit i zaradio nastavak nastupa u prvoj momčadi Dinama. Malo je nedostajalo da naposljeku on Dinamu donese i pobjedu, no po drugi je puta ove sezone pogodio okvir gola. Kako je krenuo, uskoro će dočekati svoju "treću sreću". Korak naprijed, korak natrag

Nogometaši Istre 1961 još su jednom osvojili Poljud, već drugi put ove sezone. Na taj se način brzo narušilo dobro raspoloženje u Hajdukovoj svlačionici nakon pobjede u Vinkovcima. Uz to, trener Mišo Krstičević dobio je nove probleme s ozljedama svojih igrača...

Dvije odlične partije Hajduka na gostujućim terenima u nastavku prvenstva (Koprivnica i Vinkovci) ostale su nepotvrđene na utakmicama na Poljudu. Nakon Dinama puni je plijen na travnjaku Bilih uzela i Istra 1961. Bila je to treća utakmica Hajduka protiv Puljana ove sezone, ali prva u kojoj su Splićani postigli pogodak. Doduše, tek iz jedanaesterca.

Igor Pamić ponovno je nadmudrio Mišu Krstičevića. Iako, realno gledajući, Hajdukov je trener imao jako malo prostora za manevar u sastavljanju momčadi. Nedostajalo mu je nekoliko standardnih prvotimaca (Maloča, Milović, Maglica), a nakon što su se nakon pola sata igre ozlijedili i iz igre izašli Milić i Oremuš, bilo je jasno da će Bili teško do pobjede. Ubrzo je opravdano isključen Andrijašević, a to su hendikepi s kojima bi se i momčad s puno širim kadrom od Hajdukova teško nosila.

Krstičević je bio prisiljen igrati s Limom na stoperu, a Nižićem u veznom redu. Nakon isključenja Andrijaševića Nižić se vratio u obranu, a u sredini je igrao Plazonić. Splitska je publika s oduševljenjem pozdravila Kouassija, koji je ušao umjesto Oremuša. Mladi se Bjelokošćanin iskazao s nekoliko zapaženih driblinga i prodora te svakako zaslužio pljesak.

Gosti su bili čvrsti i koncentrirani u obrani, a domaćini uglavnom jalovi i bezopasni u napadu. Bivši Hajdukovac Hrvoje Milić doveo je goste u vodstvo i odlučio ne slaviti pogodak, što je vrlo pohvalno s obzirom na to da su ga se u Poljudu olako odrekli. Vuković je izjednačio s bijele točke nakon što su i gosti ostali s igračem manje, no devet minuta prije kraja lošu reakciju Nižića poslije kornera iskoristio je Budicin i pogodio glavom za veliku pobjedu.

Nakon koraka naprijed, Hajduk je tako ponovno napravio korak natrag u borbi za Europu. No, ako ništa, barem više neće igrati protiv Istre do kraja ove sezone...

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!