Juriš

Nezaboravna europska ljeta hrvatskih klubova

Bernard Jurišić • srijeda, 17.07.2013.
Nezaboravna europska ljeta hrvatskih klubova
Foto: Duje Bonačić

Europsku sezonu hrvatskih klubova u utorak je otvorio Dinamo u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a Hajduk, Rijeka i Lokomotiva će u četvrtak krenuti sa svojim europskim snovima i nadanjima. Tijekom 20 godina hrvatske samostalnosti europski dvoboji donijeli su puno nezaboravnih utakmica i događaja našim klubovima, a u nastavku ćemo se prisjetiti onih najemotivnijih...

Dinamo - Partizan 0:1, 5:0 i Dinamo - Celtic 0:1, 3:0

Dinamo se tada zvao Croatia, a Zdravko Mamić se zvao Zlatko Canjuga. Puno se paralela može povući između tadašnjeg i sadašnjeg Dinamovog trenutka, ali dvije utakmice koje su tada odigrali Modri do danas nisu zasjenjene u srcima navijača zagrebačkog kluba.

Okršaj s Partizanom u sezoni 1997/98 možda je i najznamenitiji nastup nekog hrvatskog kluba u Europi od samostalnosti, iako na koncu nije rezultirao prolaskom hrvatskog predstavnika u Ligu prvaka. Ipak, "petarda" koju su Marić, Viduka, Cvitanović i ostali nakrcali u mrežu Partizana dogodila se u vrijeme kad su utakmice između hrvatskih i srbijanskih klubova bile rijetke i iznimno rizične. Zajedno s 40.000 navijača u Maksimiru slavila je i cijela država, bio je to možda i jedini trenutak kad je cijela država bila ujedinjena u navijačkoj podršci jednom hrvatskom klubu.

Kolo kasnije Newcastle je ostavio Croatiju pred vratima Lige prvaka pogotkom Ketsbaije u 119. minuti, ali narednog ljeta Modri su konačno dosanjali svoj san. Momčad se pojačala "kapitalcem" Robertom Prosinečkim, koji je nakon poraza u Glasgowu u prvoj utakmici "razbio" Celtic u uzvratu. Marić je izjednačio ukupan omjer u 22. minuti, a Prosinečki s bijele točke u 45. i "točkom na i" u 68. minuti po prvi put uveo zagrebački klub u Ligu prvaka, gdje su ih čekali Ajax, Olympiakos i Porto.

Hajduk - Legia 1:0, 4:0 i Hajduk - Unirea 4:1, 1:1

Hajduka je ždrijeb "pomazio" u za jedinu prepreku na putu do Lige prvaka 1994/95 postavio poljsku prepreku. Prenisu za Hajdukovu tadašnju snagu i momčad u kojoj su "generali" bili Aljoša Asanović, Igor Štimac i Tonči Gabrić, a "vojnici" Nenad Pralija, Milan Rapaić, Stipe Andrijašević, Ivica Mornar i ostali. Već u Varšavi Rapaić je jedinim pogotkom donio prednost Hajduku, a u uzvratu je "poljudsko grotlo" naprosto "usisalo" poljsku momčad. Četiri pogotka u drugom dijelu (dva Asanović, po jedan Rapaić i Erceg) trasirali su Splićanima put u zvjezdano društvo, a Bili su dogurali sve do četvrtfinala, gdje ih je izbacila najbolja europska momčad tog vremena - amsterdamski Ajax.

Dugo je nakon tog uspjeha Hajduk mučio europske muke i nije se uspijevao dulje zadržati u Europi. A onda je 2010/11 stiglo iznenađenje koje praktično nitko nije očekivao. Blijeda prva utakmica i poraz od Dinama iz Bukurešta 1:3 nije najavljivao kakva jesen Bile čeka. No, slijedilo je ukupnih 7:1 u dvije utakmice protiv rumunjskih momčadi na Poljudu i plasman u Europsku ligu. Nakon 3:0 s Dinamom i prolaza u 4. pretkolo, Unirea je na Poljudu povela u 35. minuti, a onda doživjela pravu kanonadu - Ibričić, Ibričić, Brkljača, Čop i velika prednost za uzvrat. Opet se igralo u Bukureštu, Unirea je već u drugoj minuti povela, od 66. igrala s igračem više (isključen Brkljača). Bilo je nervoze, ali izdržali su Splićani. Vukušić u završnici pogodio za 1:1 i Hajduk je nakon dugo vremena osigurao europsku jesen.

Rijeka - Celta 0:0, 0:1 i Rijeka - Genclerbirligi 0:1, 2:1

Riječani nisu baš imali puno razloga za veselje tijekom ljetnih europskih izazova, samo su dvaput u zadnja dva desetljeća slavili prolaz u naredno kolo - 2000/01 protiv malteške Vallette i 2009/10 protiv luksemburškog Differdangea. Ali su zato u dva navrata na svom stadionu ispadali u šokantnim završnicama.

2000/01 nakon spomenutog prolaza preko Vallette, u 1. kolu kola Uefe čekala ih je španjolska Celta. U Vigu su Riječani sačuvali "nulu", isti je rezultat bio i u 90 minuta uzvrata na Kantridi, ali je Goran Đorović u drugom produžetku, u ukupno 112. minuti, pogotkom ipak odveo Celtu dalje. Još tragičnija sudbina Rijeku je zadesila u 2. pretkolu Kupa Uefe 2004/05. Iz Ankare su donijeli minimalan deficit (0:1), a s dva pogotka Tomislava Ercega u 13. i 53. minuti otvorili si put dalje. No, u sudačkoj nadoknadi Ugur Boral je ugurao loptu u riječku mrežu i 7.000 domaćih navijača poslao kućama s tugom u srcima.

Varteks - Aston Villa 3:2, 0:1

Varaždinci su u nekoliko navrata imali vrlo uspješne europske nastupe, a 1998/99 dogurali su sve do četvrtfinala Kupa pobjednika kupova, gdje ih je zaustavila Mallorca. Ipak, jedan drugi trijumf ostao je zapisan kao najveći europski u povijesti nažalost ugašenog kluba.

U 1. kolu Kupa Uefe 2001/02 Varaždinci su dočekali slavnu englesku Aston Villu sa Schemichelom, Mellbergom, Alpayom, Hadjijem, Stoneom, Ginolom, Barryjem i Boškom Balabanom. Sjajnu, hrabru i beskompromisnu partiju momčad Branka Janžeka odigrala je u Birminghamu i triput pogađala mrežu Ville. Prednost od 3:2 čuvali su u svih 90 minuta varaždinskog uzvrata, a na samom kraju Mustafa Hadji pogodio je za nedovoljnih 0:1. Miljenko Mumlek, Veldin Karić, Saša Bjelanović, Danijel Hrman upisali su se u povijest. Činilo se da mogu i dalje, pobijedili su danski Brondby 3:1 u prvoj utakmici 2. kola, ali nakon nesretnog autogola Borovića već u drugoj minuti uzvrata potonuli su do kraja do 0:5 i završili europsku sezonu.

Osijek - Rapid Beč 2:1, 2:0

Najveći osječki europski pohod dogodio se u sezoni 2000/01. Nakon danskog Brondbyja u 2. kolu Kupa Uefe u Gradski vrt je stigao bečki Rapid. Nenad Bjelica je u trećoj minuti sučeve nadoknade iz jedanaesterca donio minimalnu prednost 2:1, ali uzvrat u Beču osječkim navijačima ponudio je najljepše europske uspomene u klupskoj povijesti. Opet je Bjelica u 14. minuti načeo, a Stjepan Jukić u posljednjoj dovršio feštu momčadi Stanka Mršića u austrijskoj prijestolnici.

Europska eurforija držala je Osijek još 179 minuta. Iz Osijeka se u Prag na noge Slaviji odnijela lijepa prednost od 2:0, do 89. minute uzvrata je još na semaforu svijetlilo prolaznih 1:3, ali u sudačkoj nadoknadi dvije greške rodile su dva pogodka češke momčadi i Osijek se morao pozdraviti sa snovima o europskom proljeću.

Zagreb - Tromsö 3:2, 2:4

U sezoni 1997/98 u kojoj je Croatia razbijala Partizan, a Hajduk 0:2 protiv Malmöa pretvarao u ukupnih 5:2, prilično solidna momčad Zagreba s Baturinom, Bulom, Lalićem, Vukasom doživjela je rijetko viđenu pljusku. Protiv nimalo impresivnog norveškog Tromsöa u Kranjčevićevoj su u 50 minuta napravili 3:0, pa završili s 3:2. Potom su u uzvratu do 74. minute vodili 2:1, da bi u 90. minuti primili gol za 2:3, a potom pet minuta prije kraja produžetaka i i četvrti za 2:4 i ispadanje koje se među Zagrebašima do danas prepričava.

Kamen Ingrad - Schalke 0:0, 0:1

Velika je svoje zvjezdane trenutke proživljavala u sezoni 2003/04. Prolaz protiv luksemburške Etzelle Kamen Ingradu je u 1. kolu Kupa Uefe doveo veliki njemački Schalke. I još ga stavio na velike muke. 167 minuta Galinović, Smoje, Vuica i društvo odolijevali su Schalkeovim napadačima, a onda je 13 minuta prije kraja uzvrata u Gelsenkirchenu Hanke ipak odveo Schalke dalje. A mala Velika dobila je priču za generacije koje dolaze i priču koja će se teško ikad više ponoviti.

Šibenik - Anorthosis 2:0, 0:3

Sličnu priču mogli su prepričavati i u Šibeniku u svom prvom i jedinom europskom nastupu u sezoni 2010/11. Nakon prolaska protiv malteške Slieme, u 2. prekolu Europske lige Šibenčane je dočekao ciparski Anorthosis, koji je dvije godine ranije igrao Ligu prvaka. S Cipra su Šibenčani donijeli 2:0, ali u uzvratu u Splitu veliku prednost nisu znali sačuvati. Anorthosis je već do 25. minute anulirao šibensku prednost, a u šestoj minuti prvog produžetka Okkas je pogotkom spriječio novi šibenski europski korak.

Slaven - Athletic Bilbao 1:3, 2:1

Pridružite se Bernardu Jurišiću na Facebooku

Sve svoje komentare, ideje ili prijedloge autoru ove kolumne možete uputiti i preko Facebook stranice: facebook.com/bernard.jurisic2006

Protiv finalista iz prethodne sezone prošlog ljeta Koprivničanima nitko nije davao velike šanse. Tako je i izgledalo nakon 3:1 za Baske u prvoj utakmici. No, Koprivničani su u uzvratu krenuli na "sve ili ništa" i do zadnjih trenutaka prijetili odvesti utakmicu u produžetke. U posljednjim minutama ih ni suci nisu "mazili", mogli su domaćini dobiti i jedanaesterac, ali ipak je spriječeno veliko iznenađenje. Paralelno Hajdukovom trijumfu na San Siru i Slaven je u svoje povijesne knjige zapisao veliku pobjedu koja mu ipak nije donijela prolaz u narednu rundu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.08.2013. u 16:05
    što je s Jurišem? Nikakve kolumne već preko 2 tjedna? Godišnji ili sezona kiselih krastavaca? Donedavno 2 odlične kolumne, i Packe i Juriš, tjedno, a sad nijedna!
    Obrisan korisnik
  • :))25.07.2013. u 15:44
    @ Lomax, Nas je zabio u prvoj utakmici, Bernard je u pravu za Boral-aIsto tako planid je u pravu sto se Zutog tice, igrao je protiv Newcastla 97/98
    :))
  • Buljko25.07.2013. u 11:03
    Dinamo, a ne Croatia.
    Buljko
  • johnny00819.07.2013. u 16:38
    a hajduk:roma? uff, i to je bilo za zivce pocupati
    johnny008
  • Lomax18.07.2013. u 15:44
    bio sam uvjeren da je gol za genclerbirligi u nadoknadi zabio Mehmet Nas, bar je tako pisalo na teletekstu.
    Lomax