Juriš

Hezonju i Marinellija "vrbuju" Španjolci i Slovenci jer im HKS želi naplatiti igranje za reprezentaciju

Piše:Bernard Jurišić • četvrtak, 26.09.2013.
Hezonju i Marinellija "vrbuju" Španjolci i Slovenci jer im HKS želi naplatiti igranje za reprezentaciju
Foto: fiba.basketball

U samo nekoliko dana razmaka u medijima su se pojavile informacije kako bi dvojica najnadarenijih hrvatskih 18-godišnjaka, Mario Hezonja i Paolo Marinelli, mogli obući dres neke druge reprezentacije. Takvu mogućnost demantirala su obojica, ali pozadina priče ipak postoji...

Mario Hezonja bi u budućnosti mogao igrati za Španjolsku, Paolo Marinelli za Sloveniju. Ovo je priča koju smo slušali posljednjih dana i koja je svim "košoljupcima" još jednom "zaledila krv u žilama" nakon lijepih stvari koje su se našoj košarci događale na Europskom prvenstvu u Sloveniji.

Dva 18-godišnjaka koja su zadnjih godina predvodila kadetsku i juniorsku reprezentaciju do brojnih odličja brzo su demantirala da žele igrati za bilo koju drugu reprezentaciju osim Hrvatske, što je umirilo navijače i javnost. Ali priča nije nimalo bezazlena i neozbiljna.

Da postoje određeni problemi između nekih igrača i Hrvatskog košarkaškog saveza već je neko vrijeme "javna tajna". A novi propis kojem se dosjetio HKS zasigurno će ih generirati još.

HKS je, naime, prije nekog vremena odlučio naplatiti svim hrvatskim reprezentativcima, od kadeta do seniora, nastupanje za reprezentaciju!? Svaki igrač koji nastupi na velikom natjecanju za neku od hrvatskih reprezentacija dužan je "otkupiti" svoje izlazne papire u trenutku kad odlazi u inozemstvo.

Cifre se povećavaju što je reprezentacija starija, a prema neslužbenim informacijama Hezonja i Marinelli su dobili uplatnicu na 60.000 kuna, koje moraju uplatiti HKS-u kako bi dobili izlazno pismo potrebno za registraciju u Barceloni i Union Olimpiji.

Iznos bi iz svog džepa trebali platiti sami igrači. Baš kao što bi sami trebali platiti i ozljede koje zarade u reprezentativnom dresu. HKS, naime, ne plaća rehabilitaciju. Pojednostavljeno - plati da bi igrao, snađi se sam ako se ozlijediš.

FIBA ne priznaje ovaj HKS-ov pravilnik i naložila je izdavanje potrebnih registracijskih dokumenata Hezonji i Marinelliju, ali krovna košarkaška organizacija nema utjecaja na kreiranje košarkaških zakona u "banana-državama". Stoga HKS-ov pravilnik i dalje vrijedi za hrvatske klubove i reprezentacije.

Prevedeno - Mario Hezonja i Paolo Marinelli ne mogu nastupiti ni za jedan hrvatski klub ili reprezentaciju dok ne podmire iznose koje im je HKS odredio za "otkup papira". Praktično gledajući, HKS ih je obojicu - suspendirao.

Tu su informaciju "probušili" neki španjolski novinari, koji su tražili objašnjenje zbog čega je Mario Hezonja u "ratu" s matičnim savezom. Uskoro su se počele "kuhati" različite teorije, među kojima se logično pojavila i ona o "španjolizaciji" jednog od najboljih mladih košarkaša Europe. Takav potencijal rado bi u svom dresu vidjela svaka svjetska reprezentacija. I ne bi od njega tražili da još za to i plaća.

S obzirom da je problem sličan - slična priča "zakotrljala" se i u Sloveniji s Marinellijem. Union Olimpija je zbog HKS-ovih potraživanja imala problema s registracijom Riječanina, što je Slovence nagnalo na suptilnu, ali jasnu poruku. "Ako te neće Hrvatska, mi te čekamo raširenih ruku."

Hezonjina ozljeda uoči ovog ljeta spasila je HKS neugode i objašnjavanja zbog čega 18-godišnjeg igrača Barcelone nema u reprezentativnim selekcijama.

Pridružite se Bernardu Jurišiću na Facebooku

Sve svoje komentare, ideje ili prijedloge autoru ove kolumne možete uputiti i preko Facebook stranice: facebook.com/bernard.jurisic2006

Bit će zanimljivo vidjeti što će se dogoditi narednog ljeta, kad bi Dubrovčanin opet trebao u reprezentativni pogon. I to u onu glavnu, seniorsku selekciju. Hoće li HKS ustrajati na suspenziji i zabraniti mu nastup u reprezentaciji ili će "suspendirati suspenziju" radi "mira u kući"?

Ako Hezonji i Marinelliju "oproste" traženo, kako će ubuduće ikoga "prisiliti" da plati? S druge strane, ako suspendiraju sve najbolje reprezentativce - tko će narednog ljeta krenuti po medalje na omladinskim prvenstvima i na pripreme za seniorsko Svjetsko prvenstvo?

Zanimljivo je, međutim, da u hrvatskoj košarci svi nešto plaćaju osim - sudaca. Klubovi plaćaju kotizacije, igrače, trenere, suce. Treneri plaćaju licence, seminare, kazne. Igrači plaćaju igranje za reprezentacije, navijači plaćaju ulaznice. Samo su suci uvijek u plusu.

Radost suđenja pod obručima...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.11.2013. u 19:02
    heja heja
    Obrisan korisnik
  • tecec06.10.2013. u 01:25
    Bilo bi super kad bi nam košarka bila u banani zbog novinara - to bi se stvarno moglo rješiti. Nažalost, kako stvari stoje, jedino nas Bog može rješit najvećeg zla HR košarke (skoro je i uspio)
    tecec
  • Obrisan korisnik05.10.2013. u 02:04
    Radic = Mamic, sta ovaj kreten nece jos izmislit, ovo je reket mafija
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.10.2013. u 13:50
    nevjerovatno, da igrači plaćaju igranje za reprezentaciju. U normalnoj državi ovo bi bilo protuzakonito.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.10.2013. u 14:02
    Samo nas "visa sila" moze spasiti od trenutacnog vodstva HKS-a. Danko Radic i njegov sudacki lobi drze hrvatsku kosarku kao taoca evidentnog kriminala koji traje vec 15ak godina, ako ne i dulje. Na stranu to sto je Aco Petrovic totalna truba od trenera, ali barem je imao muda... [više na forumu]
    Obrisan korisnik