Nogomet

Dinamovci oprez, Bodo je stroj za golove, koji želi 'samljeti' svakog protivnika

Sportnet • utorak, 16.08.2022.
Dinamovci oprez, Bodo je stroj za golove, koji želi 'samljeti' svakog protivnika
Foto: EPA

Dinamo će osmi ulazak u skupine Lige prvaka tražiti preko norveške senzacije Bodo/Glimta...

Jedan ili dva kluba?

Klub Glimt osnovan je 1916. godine, no 1948. je promijenio ime u Bodo-Glimt, jer postojao je još jedan klub istoga naziva. To je, pak, unosilo pomutnju jer su mnogi mislili da se radi o suparnicima, a ne jednom klubu pa je crtica zamijenjena kosom crtom te su postali Bodo/Glimt.

Bodo/Glimt je klub iz grada Bodo koji ima pedesetak tisuća stanovnika i 2020. je postao prvi klub sa sjevera Norveške koji je osvojio Eliteserien. Sve to su uspjeli napraviti uz jako malo ulaganja te uz odlaske najboljih igrača svake sezone.

Mediji ih uspoređuju s Leicesterom u Engleskoj i Montpellierom u Francuskoj zbog pravog malog čuda zbog osvajanja dva naslova zaredom ispred daleko bogatije konkurencije. Zbog napadačkog stila nogometa i najviše podsjećaju na Gasperinijevu Atalantu ili Ajax zadnjih godina.

Slika 1 od 1.

Bodo/Glimt je poznat kao jo-jo klub u Norveškoj, zbog čestog ispadanja iz prve lige te čestog povratka u istu. Najveće uspjehe predstavljala su dva Kupa Norveške 1975. i 1993. godine. Četiri puta su bili drugoplasirani u norveškom prvenstvu (1977., 1993., 2003. i 2019.).

Još jedan problem koji je kočio napredak kluba je njegov geografski položaj. Bodo/Glimt dolazi iz malog i zabačenog grada Bodoa na sjeveru Norveške. Zbog toga je bilo teško privoliti igrače na dolazak u grad, jer mnogi nisu željeli živjeti u tom mjestu, kojeg su južnjaci nazivali primitivnim.

Aasmund Bjorkan, bivši igrač Bodo/Glimta, u klub dolazi 2013. godine kao pomoćni trener, a 2016. godine izabran je za prvog trenera tima. Ispao je u drugu ligu, no uprava je odlučila da nastavi s radom. 2017. godine za asistenta dovodi Kjetila Knudsena. O njemu ćemo nešto kasnije, ali bitno je naglasiti da se te sezone klub vraća u prvu ligu, kao prvoplasirani, sa 16 bodova više od drugoplasiranog Starta.

Na kraju te sezone Bjorkan preuzima mjesto sportskog direktora, a trenersko mjesto zauzeo je dotadašnji pomoćnik Knudsen. Počelo se ulagati u skauting, promovirati mlade igrače iz svog omladinskog pogona i mijenjati način igre. Bodo/Glimt počinje igrati napadački nogomet, nisu se zatvarali kao ostale slabije momčadi, već su igrali napadački i protiv puno jačih klubova. Fokusirali su se na osvajanje terena dodavanjima po zemlji uz što brže odigravanje i okomite napade.

Takav nogomet pokazao se dominantnim u norveškoj ligi. 2020. godine na desnom krilu eksplodirao je sjajni Zinckernagel, koji je zabio 19 golova, a asistirao za 24. Lijevo je dominirao Hauge, koji je do odlaska u Milan imao učinak od 14 golova i deset asistencija. U špici je bio Junker, koji je postigao 27 golova u 25 utakmica te zabilježio 11 asistencija.

Nevjerojatnu sezonu su odlikovale ne samo individualne brojke igrača, već i timske brojke. Bodo/Glimt je srušio sve rekorde. Osvojili su najviše bodova u povijesti norveškog prvenstva (81). Prije toga je rekord držao Molde (71), postigli najviše golova u jednoj sezoni (103 gola). U 30 utakmica ostvarili su 26 pobjeda, tri "iksa" i samo jedan poraz, od Moldea na gostovanju (4:2).

TRENER: Kjetil Knutsen

Na početku karijere radio je u trećeligaškim klubovima, dobivao otkaze, kada su ga 2017. pozvali da bude pomoćnik Aasmundu Bjorkanu u tadašnjem drugoligašu Bodo/Glimtu. Knutsen je među svojim igračima izgradio osjećaj prijateljstva, osjećaj obitelji. Kako su mnogi igrači bili proizvod akademije, jer su dolazili iz te regije i grada, svi su htjeli učiniti svoju regiju ponosnom kroz klub. Igrali su bez pritiska, jer nisu imali velike ambicije kao drugi klubovi.

Klupska taktika pod Knutsenom je bila otvoren, eksplozivan i nemilosrdan stil igre koji su neki nazvali "kamikaza nogomet". I taj atraktivan stil igre, u kombinaciji s jasnim i opuštenim stanjem uma bez pritiska, koji je uključivao redovito savjetovanje s klupskim psihološkim trenerom Bjornom Mannsverkom pomogao je klubu da postane legitiman kandidat za naslov, nakon što je u sezoni 2019. izgubio naslov nakon kiksa u završnici.

Trener Knutsen je u 2020. vodio klub do prvog naslova u povijesti kluba. I to kakvog, jer su, kako je već ranije napisano, porušili sve rekorde norveškog nogometa. Europa je tada čula za napadački trio Hauge – Junker – Zinckernagel koji je terorizirao rivale po Norveškoj, pokazao što zna i protiv Milana na San Siru, zabilježio zbroj golova i asistencija kao nijedan trio u povijesti norveškog nogometa do tada.

Bodo ih, naravno, nije mogao zadržati. Hauge je otišao u Milan za 4.8M €, Junker u Japan za 2.11M €, a Zinckernagel je besplatno prešao u Watford. Svi su očekivali pad kluba, ali Knutsen je nastavio slagati momčad, uspio obraniti naslov iako na pojačanja i njihove zamjene nije potrošio nijedan euro. Igrao je i dobar nogomet u Konferencijskoj ligi, a onda mu se momčad zimus praktično opet raspala.

Najbolji strijelac Botheim otišao je za 7.5M € u Krasnodar, radišni vezni Berg za 4.5M € u Lens, Hertha je "ukrala" lijevog beka Bjorkana, a Schalke stopera Lodea. Ovoga puta je stvarno djelovalo da je klupska bajka gotova. Knutsen je dobio poziv najvećeg norveškog kluba Rosenborga i kada su svi očekivali da će napraviti korak naprijed, on je potpisao novi ugovor s Bodom.

Ostao je i opet počeo stvarati novu momčad. Opet nije kupio nijedno pojačanje, već je dovodio igrače bez odštete i lokalne talente. Pellegrino je došao besplatno iz Saudijske Arabije, Solbakken je prije dvije godine plaćen samo 65 tisuća eura, a Espejord je ove zime stigao besplatno iz Heerenveena.

U ovome prijelaznom roku napokon je odlučio i uložiti nešto novca. Kupio je napadača Salvesena iz Stromsgodseta za 1.2M €, došli su još krilo Žugelj iz Maribora, golman Lund iz Rosenborga. Prodali su napadača Bonifacea u Union St. Gilloise za dva milijuna eura.

TAKTIKA

Bodo/Glimt ima sve manje igrača mlađih od 23 godine koji dobivaju minutažu u ligi ove sezone. Momčad sigurno nije stara, ali većina igrača već je u svojim najboljim godinama. U 2020. Knutsen se mogao pohvaliti najmlađom momčadi u ligi, što je njegovo postignuće učinilo još impresivnijim. Međutim, u trenutnoj sezoni, Bodo/Glimt ima osmu najstariju momčad lige.

S iznimkom veznjaka Huga Vetlesena i Eliasa Kristoffersena Hagena, ostali mladi igrači Bodo/Glimta nisu dobili ni tisuću minuta dosad. Zapravo, velika je razlika između minutaže prvih 11 igrača i ostalih, što ukazuje na jasno povjerenje u određene igrače u odnosu na druge. Čak i dok se tim ove sezone stvarno borio za ulazak u formu, Knutsen je ostao dosljedan svojim idejama, ne samo oko korištenja istih igrača, već i iste formacije (4-3-3).

Bez obzira na nešto lošiji ulazak u sezonu, Bodo/Glimt je i dalje orijentiran na posjed lopte. Knutsen želi da njegova momčad stalno ima posjed lopte i pokušava slomiti protivnika, a da pritom zadrži kontrolu nad utakmicama. U 2022. Bodo/Glimt je ponovno na vrhu ljestvice posjeda lopte, s prosjekom od 61 posto po utakmici. Norveška momčad također ima prosjek od 14,3 dodavanja po minuti posjeda dok ima najmanje dugih dodavanja u ligi.

Kada Bodo ulazi u posljednju trećinu, cijela se struktura pomiče u protivničku polovicu terena. Knutsen voli "prikovati" protivnike u duboki blok. To protivniku znatno otežava ostvarivanje učinkovitih protunapada s obzirom na udaljenost igrača od gola. Uspostavljanje 4-3-3 pozicijske strukture unutar protivničke polovice terena također omogućuje Bodo/Glimtu brzi kontrapresing s obzirom na to da su igrači u neposrednoj blizini jedan drugome.

Središnji braniči posebno su važni u Bodo/Glimtovom kontrapresingu jer imaju zadatak iskočiti i biti agresivni kako bi pomogli zatvoriti tranzicije na samome začetku. Postoje i ozbiljni nedostaci nakon što se struktura slomi. Dok Bodo/Glimt gomila svoje igrače tako duboko u protivničkoj polovici terena, ako se njihov izvorni pritisak prekine, stražnja linija, s nedostatkom igrača u sredini, može biti izložena opasnim kontrama.

Veze između zadnje četvorke su vrlo jake, a veze između braniča i njihove šestice također su prilično snažne. Ipak, dalje na terenu, veze s veznim igračima, krilima i središnjim napadačima jako su slabe. Mapa dodavanja u dvoboju s Moldeom pokazuje da je Bodo/Glimt proveo gotovo cijelu utakmicu boreći se za proboj do svojih ofenzivnih igrača.

Knutsenova momčad bila je prisiljena umorno kružiti posjedom u nadi da će pronaći rupe u Moldeovom obrambenom bloku. Upravo tako su se stvari i odvijale. Molde je bio obrambeno čvrst, "parkiravši" se u formaciju 5-3-2 bez posjeda lopte. U prethodnim sezonama, Bodo/Glimt je bio izvrstan u izgradnji napada od vratara bez obzira na sustav presinga protivničke ekipe. No ove sezone postoji mučenje protiv momčadi koje pritišću agresivnije i dublje.

Još jedno područje koje je bilo prava slaba točka za Bodo/Glimt ove sezone je njihova nesposobnost da se učinkovito brane na širokim područjima. Obrana širokog prostora jedan je od najjednostavnijih zadataka koje bilo koja momčad može imati izvan posjeda lopte. Tipično, tijekom faze niskog bloka, momčadi će ostati kompaktne između linija, ostavljajući širok prostor za igru protivnika. Odatle, obrambena strana može agresivno pritisnuti kako bi zatvorila igrača s loptom i osvojila istu.

Bodo/Glimt se ne razlikuju i drže se ovog osnovnog principa duboke obrane. Tijekom ove faze igre, Bodo/Glimtova krila se spuštaju u zadnju liniju, stvarajući liniju od pet igrača, a ponekad čak i obrambenu liniju od šest igrača. To omogućuje zadnjoj četvorki da ostane kompaktna, bez potrebe bekova da se izguraju kako bi pokušali zaustaviti ubacivanje.

Međutim, ove sezone bilo je problema sa zaustavljanjem ubačaja u kazneni prostor, a onda je i uklanjanje lopte bilo problematično, jer su se obrambeni igrači potpuno isključivali. Ovo dokazuje da Knutsenova momčad nije agresivna izvan posjeda, što pokazuje njihov nedostatak volje da zaustave ubacivanje u kazneni prostor. Ponekad se krilni igrači čak i ne trude ispratiti igrača.

KADAR

Vrijednost momčadi je 16.7 milijuna eura prema Transfermarktu, što je oko šest puta jeftinije od Dinama (99.45), a najviše vrijedi Solbakken (2M) pa Haikin (1.5M) te Sampsted i Vetlesen (1.2M). Najskuplje plaćena pojačanja u povijesti kluba su Salvesen (1.3M €), Skytte (0.4M €) i Junker (0.37M €), dok su najskuplje prodaje Botheim (7.5M €), Hauge (4.8M €) i Berg (4.5M €).

Prosjek godina momčadi je 23.7. U momčadi su tri igrača s 30+ godina, deset u rasponu od 25 do 29 godina te 19 do 24 godine.

Imaju pet reprezentativaca i sedam stranih igrača. U ovoj sezoni najviše minuta su odigrali desni bek Sampsted, golman Haikin i veznjak Saltnes. Najbolji strijelci su Pellegrino s 20, Saltnes s 13 i Vetlesen s devet golova.

Najbolji asistenti su Vetlesen s 11, Saltnes s deset i Hagen s osam asistencija. Prošle sezone u kvalifikacijama za LP su ispali od Legije. Nakon toga su u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu izbacili Valur, Prištinu i Žalgiris. U KL su osvojili 12 bodova u skupini s Romom, Zoryom i CSKA Sofijom. Nakon toga su izbacili Celtic i Alkmaar pa ispali od Rome.

Sezonu prije u kvalifikacijama za EL su izbacili Kauno Žalgiris i Žalgiris pa ispali od Milana. Ove sezone u kvalifikacijama za LP izbacili su Klaksvik, Linfield i Žalgiris.

Prvi susret igra se 16.8. u 21h na stadionu Aspmyra s umjetnom travom, dok je uzvrat tjedan dana kasnije na Maksimiru. Modri svoje šanse imaju, dapače, ali podcjenjivanja ne smije biti jer Bodo/Glimt je više puta dokazao da u takvom okruženju eksplodira.

AUTOR: Matej Križanac

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!