Nogomet

Nemilosrdni PSV rušio rekorde, ponizio Heerenveen i stavio ruku na trofej za prvaka

Branimir Korać • četvrtak, 25.04.2024.
Nemilosrdni PSV rušio rekorde, ponizio Heerenveen i stavio ruku na trofej za prvaka
Foto: EPA

Nizozemska bi večeras mogla i službeno okruniti novog prvaka. PSV je rekordnom 8:0 pobjedom u gostima kod Heerenveena došao nadomak titule i ukoliko Feyenoord večeras ne upiše pobjedu kod Go Ahead Eaglesa, momčad iz Eindhovena i službeno će biti okrunjena…

Ova večer ostat će zapisana u povijest PSV-a, a slova bi mogla biti još zlatnija ako pobjeda u Heerenveenu ujedno osigura već večeras naslov prvaka.

Igraj na utakmice Eredivisie na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

PSV je ušao u susret svjestan kako mu tri boda donose titulu prvaka već večeras ukoliko Feyenoord istovremeno upiše poraz. Međutim imao je i domaćin motiv, nalazi se na desetom mjestu na ljestvici i u borbi je za pozicije koje vode u razigravanje za Europu.

Ipak bila je ovo večer u kojoj su gosti bili ultraefikasni, a domaćinu je malo toga polazilo za nogom.

Sve nade Heerenveena uništene su već u prvih 11 minuta. Gosti su poveli u sedmoj minuti golom Guusa Tila, a onda je Malik Tillman u devetoj i 11. minuti iskoristio uzdrmanost domaćina i poentirao dva puta za bijeg na 3:0.

Sve je već tada bilo jasno i bilo je samo pitanje s kolikom će razlikom PSV slaviti.

Do kraja prvog dijela Til i Veerman odveli su PSV do 5:0, a golijadu su u drugom poluvremenu nastavili Johan Bakayoko, Luuk de Jong i Patrick van Aanholt.

Najbolji strijelac lige, Luuk de Jong, u ovoj golijadi upisao se među strijelce postigavši tek sedmi pogodak, ali dodao je dvije asistencije i pružio veliki doprinos u ovoj pobjedi.

Ovih 8:0 najuvjerljivija je pobjeda PSV-a u gostima u prvenstvu, dosadašnji rekord bio je 7:0 s gostovanja kod Den Haaga 2018. godine. I Den Haag je tada bio desetoplasirani kao i Heerenveen večeras, a po dva gola postigli su tada Gaston Pereiro i Hirving Lozano dok je kapetan i strijelac i u tom susretu bio De Jong.

Ne samo da je ovo najviša PSV-ova gostujuća pobjeda u prvenstvu ikada, ovo je Heerenveenu najteži poraz uopće. Dosadašnji najteži porazi bili su 7:1 u prvenstvu protiv Groningena 1959. godine te 6:0 protiv St. Etiennea u Kupu Uefe 1979. godine.

Inače, PSV ipak nije bio blizu apsolutnom rekordu što se tiče gostujućih pobjeda u Eredivisie, teško će uskoro biti skinutih 13:0 Ajaxa protiv Venloa prije četiri godine. Bio je to susret koji se ne igra dva puta…

I ovih osam golova PSV-u je bilo dovoljno da probije granicu od 100 golova u prvenstvu ove sezone, nalazi se na vrhu ljestvice s čudesnom gol razlikom 103:17.

Eredivisie, 31. kolo:
Heerenveen - PSV 0:8

FOTO: EPA/OLAF KRAAK

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!