Dead Poets Kavana

Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
Pristupio: 28.05.2005.
Poruka: 2.497
20. listopada 2006. u 18:30
bojangles je napisao/la:

 Monstruozni,jao jao,napravio si,naravno nehotice,veliki lapsus.'French luetenent woman' nije remek-djelo viktorijanske književnosti!!,već post-moderne,obzirom da je napisana i objavljena 1969.

Vidi cijeli citat
 

znao sam da me nesto muci...ovaj put cu zapamtit...

Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
Pristupio: 16.06.2003.
Poruka: 18.025
21. listopada 2006. u 00:04

 Jao, bo, pa ta knjiga 467 (cetiristosezdesetsedam!!!) stranica!!! Ja rekoh ne vise od 200! Kad cu sad ovo sve procitati, kad ionako samo stignem da bistrim beletristiku u subway-u!?

Izvadio sam je iz biblioteke, pa cu valjda do Nove godine procitati... Inace, zar nije bio i film sa Meryl Streep snimljen po toj knjizi? Mislim da sam ga gledao i da mi je onda bio dobar... mada se sad ne secam tacno svega .... ono, preplitanje fikcije i stvarnosti na tri nivoa...? On i ona kao likovi u filmu i kao ljubavnici u zivotu, pa se sve zamrsi, boktemazo... ne znas vise sta je roman a sta film a sta zivot a sta... forum!.

Jos samo nesto apropos vina, posto smo se bas lepo raspricali. I ja sam dugo godina bio u fazonu, ma skupa vina su izvikana, to je sve petit-bourgeois tastina... A onda sam jednog lepog dana probao, odn. popio, Petrus... i od tada nista vise nije bilo isto! Svakako da ima izvikanih skupih vina (posebno ona iz Californije mi dizu tlak svojim idiotskim cenama), ali, ljudi, stvarno vam preporucujem, ako budete ikada u mogucnosti, da odvojite kintu ... probajte, cisto da znate.

Zato kad mogu (a to nije cesto), priustim si neki kvalitetan burgundy - recimo od $40 do $80 (sto je jos uvek daleko od njihove "naj" lige!) ... sasvim drugi ugodjaj, od pocetka (ukus, aroma, "bouqet"...) do kraja (nikako ne bih mogao upotrebiti rec "opijenost" pa ni "omamljenost"... nesto sasvim vanzemaljsko...). 

Kauboj, hvala na savetima sto se komponovanja tice. Mozda napravim po jednu verziju za svakog protivnika? Pa za Makedonce opalimo verziju u 7/8, kao sto si sam rekao? U svakom slucaju, pesma je toliko dirljiva, duboka, originalna... bice mi zadovoljstvo i cast da dam mali doprinos njenom "putu u knjizevnu povijest". 

 
[uredio NYC]
Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
Pristupio: 16.10.2002.
Poruka: 1.404
21. listopada 2006. u 04:27

Kauboj je napisao/la:
Nego, oluja, imam pitanje za tebe (a i za enologe amatere) -- ¹to misli¹ o mije¹anju vina s vodom?

Bevanda (crveno vino+obièna voda) je dalmatinska tradicija, ali moram priznati da ju, osobno, ne razumijem.
Gemi¹ti (bijelo vino+gazirana mineralna) s druge strane mogu biti jako osvje¾avajuæi u ljeto, pogotovo ako je vino malo kiselije.
Istrijani èak prave 'bevandu' i od bijelog vina; moja punica voli u ljeto napraviti smjesu od recimo 25% vina, ka¾e da je to njoj najbolje za ¾eð.
Vidi cijeli citat
 

I kod mene je otac uzo piti bevandu. Ali opet bi posla "dvoguza" svaki dan. Sto se mene osobno tice :Ja pijem vino za vino -a  vodu za vodu.

Ako pijem bevandu ili gemist, onda to znaci da su vina losa , jeftina kupovna vina, pa moram uliti vode da me ne zaboli glava od kemikalija.

A to sto se tice bevande: To su ti nasi stari radili prije kad bi pravili "falsi vino" sa cukarom i vodom. Onda bi to vino bilo cesto tako jako da su kasnije trebali sipati vodu da ga razblaze. .......Kad bi pio cijelo vino , onda bi zaspo ili bi te zabolila glava. .....-To se moze razumjeti (da su nasi stari htjeli iskoristiti svaku kap vina maksimalno), jer nije bilo dovoljno grozdja. ......-Takva vina su se 70-ih i 80-ih prodavala u turistickoj sezoni svabama na fish pickniku ili na raznim veselicama (jedi i pij koliko hoces za 100 kn). To falsi vino svabi su pili ko blesavi. Onda smo ih kasnije morali nositi do hotela (a potom i zadovoljavati njihove zene).  Danas se vise to ne moze raditi, jer su se ljudi educirali o vinu u posljednjih 10-ak godina.

Imamo mi jedan vic o konavljanima: Na samrti stari konavljanin zove sina da mu rece zadnje rijeci i da mu oda jednu tajnu. Sin pridje , a otac-konavljanin sinu  sapne na uho: "Znas sine, vino se moze napraviti i od grozdja"..............-I Isus Krist je pravio od vode vino, ko kod nas konavljani.

A sto se tice ljetnih vrucina, imam jedan savjet: ohladiti crveno vino u frizideru. Ako je vanka 30 - 40 to je prevruce za piti crveno vino. Crveno vino se inace  cuva na sobnoj temperaturi (15 - 20 stupnjeva). Ovo ljeto sam  hladio crveno vino u frizideru i moram reci da mi je bilo idealno osvjezavajuce pice. Pio sam uglavnom Mali Plavac. Od bijelih sam pio Grasevinu, Posip i Rukatac (naravno ohladjene)..............- ako je vino pravo, onda je grijeh u njega uliti bilo kakvu vodu. 

Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
Pristupio: 16.06.2003.
Poruka: 18.025
21. listopada 2006. u 06:12

 Oluja, CARE! Uvek nešto novo naučim iz tvojih postova!   

P.S. Je l' "Bakarna vodica" isto što i Italijani zovu, "asti spumante"?

[uredio NYC]
Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
Pristupio: 16.10.2002.
Poruka: 1.404
22. listopada 2006. u 04:52

 Bakarska Vodica je proizvod od Istra vino - Rijeka. Mislim da u Srbiji ima nesto slicno : za vrijeme sfrj Navip Krusevac je proizvodio Milion...............- Sranje i jedno i drugo. Samo se sramote sa takovim losim  proizvodima i stvaraju los imidz o sebi. . A jeftinih talijanskih spumante-pjenusaca ima toliko na policama u butigama pred novu godinu da vise i neznam kako se koji zove, jer me ne interesiraju.

Bio sam u Barceloni prije nekolio godina i posjetio jedan podrum gdje se proizvodi Cava. Odlicno vino (pjenusac). Cava se pravi od istih sorti grozdja kao i sampanjac, samo spanjolci ne smiju rabiti izrac "champagne". ............- A sto je najvaznije:Cava je jeftinija od sampanjca! Podrumi Cave  su na 5 katova ispod zemlje (Bivsi rudnik). I tu vino odlezi 9 mjeseci u bocama okrenuto prema cepu. Cep se napravi prirodnim puetem, jer talog se natalozi u grlic boce. Posto je talog zacepio grlic boce u boci nastanje vrenje.  i tako nastanu plinovi u vinu koji pri otvaranju boce izbace vino van.

Upravo zbog toga volim takova vina jer su najprirodnija. Vino se odma otoci u boce. Ne stoji u badnju. Nesto kao nas samotok.

Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
Pristupio: 16.06.2003.
Poruka: 18.025
22. listopada 2006. u 06:42
 Budem probal Cavu! Oluja, putpuno si u pravu što se tiče Champagne! Sam taj naziv je zakonom zaštićen (kao da je "patent"!) i smeju ga koristiti samo prozvodjači penušavih vina iz istoimene oblasti koja se proteže na samo 31,000 km2! Najbolji su: Krug, Moet et Chandon Cuvee Dom Perignon, Pommery Cuvee Louise i Louis Roderer Cristal. U poslednje vreme su se "ugurali" još i Veuve Clicquot, Taittinger i Pommery.
Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
Pristupio: 16.10.2002.
Poruka: 1.404
22. listopada 2006. u 11:33

NYC je napisao/la:
 Budem probal Cavu! Oluja, putpuno si u pravu ¹to se tièe Champagne! Sam taj naziv je zakonom za¹tiæen (kao da je "patent"!) i smeju ga koristiti samo prozvodjaèi penu¹avih vina iz istoimene oblasti koja se prote¾e na samo 31,000 km2! Najbolji su: Krug, Moet et Chandon Cuvee Dom Perignon, Pommery Cuvee Louise i Louis Roderer Cristal. U poslednje vreme su se "ugurali" jo¹ i Veuve Clicquot, Taittinger i Pommery.
Vidi cijeli citat
 

obavezno kupi i skoljaka. Uz skoljeke je pjenusac "zakon". Ako nema kamenica, onda moze i jedna buzara od musula ili vongola. Ili gratinirana Pelagrina. Buduci da su skoljke (medicinski dokazano ) djeluju pozitivno na potenciju muskarca, onda se te stvari ne konzumiraju bez zena.

bojangles
bojangles
Dokazano ovisan
Pristupio: 19.01.2005.
Poruka: 16.414
22. listopada 2006. u 18:08

 ja se upravo vratio sa 6.Dana Orisa (tko ne zna,Oris je najcjenjeniji arhitektonski magazin u regiji) i moram reći da se desilo nešto gotovo nevjerojatno-2 dana KRCAT Lisinski,ljudi iz cijelog svijeta,studenti iz Zagreba,Splita,Beograda,Sarajeva,Beča,Ljubljane...a ne samo da je dvorana bila krcata već se sjedilo i po svim škalama i prolazima...konačno,konačno da arhitektura počinje dobivati mjesto u društvu koje zaslužuje.(iako su mi se najavili-ni traga od Poleta i Garfielda!?) 

http://www.oris.hr/dani_orisa.htm

od svih izlagača najviše mi se dojmio Jordi Badia iz Barcelone,pa vam donosim dva njegova projekta-ajde nek netko proba pogoditi o čemu se radi a)knjižnica b)ambulanta c) mrtvačnica....???...a donja fotka je njegov višestruko nagrađivani projekt obiteljske kuće...(nadam se da vas nisam udavio?)Ampliación del cementerio de Sabadell

.

  • Casa CH en la Garriga
Because of a few songs wherein I spoke of their mystery-women have been exceptionally kind to my old age
Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
Pristupio: 17.08.2004.
Poruka: 55.231
22. listopada 2006. u 18:32

bgles, bez uvrede...meni kao laiku se ovake "coskaste" zgrade uopce ne svidjaju. isto tako, sve to sa ravnim krovovima .

ajd da probam pogodit ovu prvu sliku - garant neka knjiznica.

Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
Pristupio: 04.04.2006.
Poruka: 1.952
22. listopada 2006. u 18:49
  Fank Lloyd Wright anyone??
  • Najnovije
  • Najčitanije