NYC je napisao/la:
Oluja, pa
Champagne je potpuno zasebna kategorija! To su tzv. p(j)enu¹ava vina i ona se ne daju porediti sa klasiènim crnim i b(ij)elim. Isto tako, tzv. dezertna (slatka) vina igraju u potpuno zasebnoj ligi! Tako se
Pro¹ek meri sa, recimo,
Portom, ali ne i sa
Postupom!

Vidi cijeli citat
Posto je vino hrana u nasoj kulturi, ja vina dijelim prema vrsti hrane:
Mnogi nepoznavatelji vina pjenusce stavljaju u istu kategoriju sa onim jeftinim talijanskim pjenuscima (kod nas Bakarska vodica) koji se otvaraju za Novu Godinu isl.. Champagne, Cava, Peneca Rebula itd su odlicna vina (po mom ukusu najbolja) uz "ribe raci skoljke i prstaci" (ima ona pjesma od klape Maslina: Ribe-Raci-Skoljke i prstaci; To je stranka mojega zivota....., itd). Posto su ta vina skupa (Don Perignon: 1000 kn/boca), onda moze i Kutjevacka Grasevina, Krcka Zlahtina, Istarska Malvazija, Korculanski Grk ili Posip, a moram pohvaliti i hercegovacku Zilavku).
Prosek i Porto su desertna vina i rado cu ih popiti uz Tirami su (Pick me up).............- Dok Mali Plavac, Postup, Dingac, talijanski Barolo, Spanjolska Rioja, Istarski Teran, Vranac, ...itd mi najbolje pasu uz Janjetinu ispod peke ili divljac (jaca hrana) i sir...................Preporucujem: Makedonski Vranac "Tuga sa Juga" (ima strasno ime),................- puno vina - za male pare (19 kn/boca)!
@Bo
Ali nikako ne mogu shvatiti kako Bo moze piti Plavac i citati knjigu 
!?.........- Mene dobro vino u pravilu "prevari". Ne mogu mu odolit i ne napustam ga dok boci ne vidim dno i onda se ne sjecam nicega................-Moram ti reci da me ona tvoja Barbara (kapetanova kci) jos kopka. Jeli imala Barbara sestru Mirandu?........-Ako jest , onda joj ja sestru dooobro poznam.