da_ka je napisao/la:
nisam pivopija, eventualno poslije košnje ili na 35+, je li točeno puno bolje, ukusnije od flaširanog?
Vidi cijeli citat
Točeno pivo je najbolje, kvaliteta piva ti ide: točeno, limenka, flaširano, plastika.
Točeno naravno samo gdje prodaju dovoljno pive, da se redovno mjenja bačva i da se redovno održava sistem za točenje.
Krača linija od bačve do pipe, lakše i bolje za održavanje. Naravno imaš više različitih sistema, imaš klasično točeno (bačva se ne hladi, nego ju hladi sistem, možeš priklopit novu i odma je hladna), onda imaš david sistem (tu imaš dvije bačve u "hladnjaku" ispod pipe, kad se jedna isprazni, mjenjaš drugom, koja je ohlađena, moraš stavit odma novu u taj hladnjak, jer treba nekih 6 sati, da se ohladi, ak prodaš dosta pive, ovaj sistem nije ok, ali dobar je za one koji žele točeno ali nisu sigurni koliko če ga prodat + dobra stvar je, kod svake bačve se mjenja cjev koja ide do pipe, i nema čiščenja), treči sistem ti je carlsbergov/tuborgov patent, gdje ti je vakumski sistem, bačva je napravljena od plastike i nije toliko gazirano pivo, meni osobno najlošije točeno.
Imaš i te male sisteme ala blade, sub i slično ali ono je više za domaču upotrebu, ajde blade je heineken prodao svakom kojem je mogao uvalit u kafanu, ali računice nema, odnosno po današnjim cjenama pive u ugostiteljstvu čak i ima.
Znam, da če sad dosta ljudi napisat, otkud mi to, da je limenka bolja od stakla, ali ima logike prije svega, jer kroz limenku ne ide svjetlo i nije toliko važno, kako se posprema. Za plastiku valjda nema potrebe pisat zakaj je najlošija opcija.
Evo malo informacija od nekoga ko je bio dugo u branši😁.