Pivo i Hrana

NS
NS
Mali dioničar
Pristupio: 24.01.2012.
Poruka: 8.331
24. siječnja 2022. u 20:53

enfant terrible je napisao/la:

Jedino je problem sto se meni nijedan med nije "sacirao" :)))

Vidi cijeli citat


Ne znam za te pizdarije oko meda, ali vidim da je, po opisu Vas starijih, uvazeni  gospodin Bojangles opet online i da cita.

Ne kontam zasto nesto ne napise?

Sta ste uvredili coveka? O cemu se tu radi? 

Misterija 🤭...

Nece niko da napise 🤧

Vratite Lea i Pota.
odgovornost
odgovornost
Dokazano ovisan
Pristupio: 12.12.2020.
Poruka: 11.675
24. siječnja 2022. u 20:54

enfant terrible je napisao/la:

Ne znam koja je pouzdana metoda za detekciju laznog i pravog meda..

 

Neki kazu da se pravi med useceri? jel to istina.

 

Do sada mi najbolje zvuci ona metoda da se malo meda kapljica dvije, stavi u tanjiric i naspe se malo vode, zatim se okrece tanjiric ono kao sto su tragaci za zlatom okretali sito trazeci zlato u rijeci punoj pijeska... i ako se med formira u obliku saca, da je to to.

 

Jedino je problem sto se meni nijedan med nije "sacirao" :)))

Vidi cijeli citat

Pravi med se na hladnoj temperaturi kristalizira pa valjda na to misliš ušećeren med. Stvore se kristali i onda izgleda kao šećer, ali čim ga staviš u toplo 😎 vrati se u normalno stanje.

"U hrvatskom jezikoslovlju nema atributa kojima se može objasniti veličina Hajduka. Hajduk je ne samo vječan, Hajduk je neuništiv!"
ARIZIN
ARIZIN
Dokazano ovisan
Pristupio: 19.07.2012.
Poruka: 14.010
24. siječnja 2022. u 20:55

odgovornost je napisao/la:

Križy je napisao/la:

Ima li itko pčele, slaba godina. Stari imao oko 90 kg iz 30 košnica, znači 3kg prosjek.

Prije 2 godine (ako se ne varam) bilo 20kg po košnici. 

Vidi cijeli citat

U nas nema već par godina. Zadnje dvije godine toliko loše da nam vrlo brzo nestane meda.

Vidi cijeli citat


Nagla jesen, slaba zima, hladno proljeće...Još su bile kiše koje onemogućavaju izljetanje iz košnica..Bagrem je dosta podbacio već par godina, nešto bolje su prošli sa suncokretom. Također je bio pomor oko 60 mil pčela radi trovanja, ponajviše Međimurje. 

Monokultura i intenzivna poljiprivreda uništava imunološki sustav pčela i situacija je sve gora...Važno je da i vremenske prilike budu bolje. 

odgovornost
odgovornost
Dokazano ovisan
Pristupio: 12.12.2020.
Poruka: 11.675
24. siječnja 2022. u 20:57

ARIZIN je napisao/la:

odgovornost je napisao/la:

Križy je napisao/la:

Ima li itko pčele, slaba godina. Stari imao oko 90 kg iz 30 košnica, znači 3kg prosjek.

Prije 2 godine (ako se ne varam) bilo 20kg po košnici. 

Vidi cijeli citat

U nas nema već par godina. Zadnje dvije godine toliko loše da nam vrlo brzo nestane meda.

Vidi cijeli citat


Nagla jesen, slaba zima, hladno proljeće...Još su bile kiše koje onemogućavaju izljetanje iz košnica..Bagrem je dosta podbacio već par godina, nešto bolje su prošli sa suncokretom. Također je bio pomor oko 60 mil pčela radi trovanja, ponajviše Međimurje. 

Monokultura i intenzivna poljiprivreda uništava imunološki sustav pčela i situacija je sve gora...Važno je da i vremenske prilike budu bolje. 

Vidi cijeli citat

Recimo u nas liti triba bit temp od 25 do 30 i da ne puše. Pogledaj sad koliko ima tih dana u godini jer su to idealni uvjeti za pčele. U nas ove biljke sto ranije mede mane led, a kasnije većinom bude suša. Valjda će doć jedna dobra godina. Obično kažu ako je hladna zima medna godina pa ćemo vidit.

"U hrvatskom jezikoslovlju nema atributa kojima se može objasniti veličina Hajduka. Hajduk je ne samo vječan, Hajduk je neuništiv!"
Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
Pristupio: 22.10.2010.
Poruka: 7.130
24. siječnja 2022. u 20:59

odgovornost je napisao/la:

enfant terrible je napisao/la:

Ne znam koja je pouzdana metoda za detekciju laznog i pravog meda..

 

Neki kazu da se pravi med useceri? jel to istina.

 

Do sada mi najbolje zvuci ona metoda da se malo meda kapljica dvije, stavi u tanjiric i naspe se malo vode, zatim se okrece tanjiric ono kao sto su tragaci za zlatom okretali sito trazeci zlato u rijeci punoj pijeska... i ako se med formira u obliku saca, da je to to.

 

Jedino je problem sto se meni nijedan med nije "sacirao" :)))

Vidi cijeli citat

Pravi med se na hladnoj temperaturi kristalizira pa valjda na to misliš ušećeren med. Stvore se kristali i onda izgleda kao šećer, ali čim ga staviš u toplo 😎 vrati se u normalno stanje.

Vidi cijeli citat


E to to, kristalizira se, useceri narodski receno

 

 

Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
Pristupio: 22.10.2010.
Poruka: 7.130
24. siječnja 2022. u 21:00

NS je napisao/la:

enfant terrible je napisao/la:

Jedino je problem sto se meni nijedan med nije "sacirao" :)))

Vidi cijeli citat


Ne znam za te pizdarije oko meda, ali vidim da je, po opisu Vas starijih, uvazeni  gospodin Bojangles opet online i da cita.

Ne kontam zasto nesto ne napise?

Sta ste uvredili coveka? O cemu se tu radi? 

Misterija 🤭...

Nece niko da napise 🤧

Vidi cijeli citat


Ne znam, mozda mu vise nismo interesantni.

 

Ali kad si vec kod bojanglesa, on bi na ovu temu imao puno reci posebno o bljuzgavcima odnosno muzgavcima

ARIZIN
ARIZIN
Dokazano ovisan
Pristupio: 19.07.2012.
Poruka: 14.010
24. siječnja 2022. u 21:07

Tekući med se okrene naopačke i formira se zračna kugla, što sporije ide prema gore to je veća kvaliteta meda...Iz kristaliziranog u tekući ide na nekih 40-ak stupnjeva, kasnije se karmelizira. Ako nije pravi neće doći do karmelizacije, samo jel na temperaturi iznad 40 stupnjeva med gubi svojstva. Zato ga je najbolje stavljati u topao čaj da ne izgubi svojstva, ne vruć. 

Na prstima se lako upije u kožu dok onaj lažni je više ljepljiv. U ustima također se teže guta pravi med, ovaj je više tekuć itd. Iako i pravi iskusni pčelari nekad teško mogu detektirati lažni med ako je dobro zamaskiran...Najbolje kupovati od provjerenih pčelara

 

Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
Pristupio: 22.10.2010.
Poruka: 7.130
24. siječnja 2022. u 21:09

od svih medova najvise volim onaj janjeci, kad kazu sto je ukusno janje ko med je

basketas
basketas
Moderator
Pristupio: 28.08.2011.
Poruka: 22.248
24. siječnja 2022. u 21:14

enfant terrible je napisao/la:

od svih medova najvise volim onaj janjeci, kad kazu sto je ukusno janje ko med je

Vidi cijeli citat


Šta je slađe kad se posoli?

 

Janjetina.

Kad pitaju sto je srcu milo...sviraj ono ja te volim Slavonijo...
Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
Pristupio: 22.10.2010.
Poruka: 7.130
24. siječnja 2022. u 21:15

koji med je najbolji, najkvalitetniji, kadulja?

  • Najnovije
  • Najčitanije