Imao sam baš neki dan predavanja, magneziji koristi i benefiti u medicini te zdravlju ljudi...Uglavnom, bila je jedna sličica prikazana. Jabuka tamo 1907 godine je zadržavala u prosjeku 28,9mg magnezija, tamo 1960-ih se brojka smanjila na nekih 14 mg, da bi danas iznosila oko 6mg.
Drugim riječima danas moraš pojesti 5 jabuka da bi unio magnezija kao netko početkom prošlog stoljeća jednu...Industrijska prehrana je drastično osiromašila voće i povrće bogatstvom vitamina i minerala. Znao sam da je pad i da je siromašnije, no baš toliko...
S tim da su ova istraživanja već bila pred 25 godina kada su se stvari dodatno pogoršale, osobito kod nas...
"
The Organic Consumers Association cites several other studies with similar findings: A Kushi Institute analysis of nutrient data from 1975 to 1997 found that average calcium levels in 12 fresh vegetables dropped 27 percent; iron levels 37 percent; vitamin A levels 21 percent, and vitamin C levels 30 percent. A similar study of British nutrient data from 1930 to 1980, published in the British Food Journal,found that in 20 vegetables the average calcium content had declined 19 percent; iron 22 percent; and potassium 14 percent. Yet another study concluded that one would have to eat eight oranges today to derive the same amount of Vitamin A as our grandparents would have gotten from one. "
Koncentracija cinka i željeza tijekom prinosa žetve