Ne živimo mi u "tom društvu",mi jesmo to društvo.
Ne znam tko je u ovoj državi glup,ili se pravi glup,od onih koji donose propise,do onih na koje se oni odnose.
Zakonodavce boli za sve nas koji ne smijemo raditi.Ove njihove mjere nek si zabiju u guzicu.Prvo što nemamo svi pravo na njih ,jer recimo ako sam ja imao objekt zatvoren u zimi 19/20 zbog renoviranja većeg opsega,sada nemam pravo jer nisam tada radio.U godinama prije, zimska plaća zaposlenih je bila 75-100 % od ove njihove pomoći od 4000 kn,ili 2000 u nekim slučajevima.
Predlažem da se sve plaće svih zaposlenih koji se isplaćuju iz raznih proračuna,smanje za minimalno 50%.Svima bez izuzetaka.Kome se ne sviđa ,nek da otkaz i bavi se nečim drugim,sposobni neće imati problema zar ne?
S druge strane,ove "kave za van" ...,koji glupan se za to kači?Kakve kzv?
Pumpe,kiosci i pekare to prodaju "uz put",uz tisuće litara goriva ili pekarskih proizvoda,cigareta,novina...Nijedan od njih ne bi prodavao samo to.
A neki misle da će ih samo prodaja kave za van iz kafića spasiti.
Ako nešto ne mogu više slušati,onda je to "kava za van".
Da je ovo normalna država,prodaja kave u pekarama i kioscima bi se zabranila u potpunosti i odmah,a po pumpama bi se strogo kontrolirala.
Isto tako,ove lokale koji smiju prodavati,treba kontrolirati(ali ne po onom starom principu hrvatskih ispektora),i zabraniti prodaju alkohola i svega ostalog za van,a same kave da se konzumiraju minimalno 50 metara od prodajnog mjesta,jer ovo što se događa oko nekih lokala koji smiju "za van",nema veze s mozgom.
Postoje neke šupe koje sad rade bolje nego ikad,što mene ne bi smetalo kad ispred njih ne bi bile gomile ljudi koje tu ne bi bile nikad da ostali smiju raditi,uz puno veće mogućnisti pridržavanja mjera.
Realno,interesi nam nisu svima isti.
Tamo gdje je toplije,moglo bi se dozvoliti samo terasama,a što onda sa ZG,tko će tamo sjediti vani bez grijalice,bez bočnih stranica spuštenih??Ili bilo gdje drugdje na kontinentu.
Da ne govorim o onima kojima je kava i bezalkoholna pića nebitna stavka u poslovanju ,a tek oni lokali koje bi Saul iz Breaking Beda vodio na svoj način...
Samo neka nitko,pogotovo od ugostitelja,ne spominje više "kave za van",jer meni koji se bavim ugostiteljstvom 30 godina je tu sve jasno.
Fokus treba biti na tome da neki koji mogu raditi na terasama rade,a svima ostalima se nadoknadi 100% prihoda iz godina prije.
Predugo..?
[uredio Boldrik - 28. siječnja 2021. u 17:45]