U kakvom drustvu zivimo

Neradnik
Neradnik
Moderator
Pristupio: 05.12.2020.
Poruka: 9.266
02. kolovoza 2023. u 16:03

Osvrnia bi se na gastronomsku scenu Splita i okolice,iako ovo vrijedi za cijelu Dalmaciju uz nekoliko restorana koji su izuzetak.

Spustiš se u centar Splita i kreneš uskim kaletama prema rivi,a sa svakog kantuna smrde frigane pantagonijske lignje,ćevapi,burgeri i slična niskobudžetna hrana loše kvalitete koja nema nikakvih dodirnih točaka sa Mediteranom. 

Toliko kvalitetne ribe plovi Jadranom,a onda jako mal postotak ulovljene završi u našim restoranima i to uglavnom u onih 5,6 luksuznijih koji onda mogu još skuplje naplatiti tu ribu,ali takvi jedini imaju vrijednost na gastronomskoj sceni Splita.

Nadalje u splitskim restoranima u ponudi nema soparnika,pašticade,janjetine na špic,janjetine ili teletine ispod peke. Znači sva hrana koja se može dobiti iz Jadranskog mora ili iz obližnjih mjesta/otoka nije u ponudi. Ponuda vina je na većini mista poražavajuća.

Koliko su loši restorani u Splitu dovoljno govori podatak da nijedan nema Michelinovu zvjezdicu. 

Znači ponuda hrane apsolutno odgovara tipu turista koji nam dolaze,jer onim bogatima na koje bi ciljali nemamo šta ponuditi da pojedu. 

95 % ugostitelja ima istu misiju,prodat šta skuplje jeftinu spizu i obogatit se u jednoj sezoni. S takvim pristupom još dugo ćemo imati ovakve turiste,ako ne još i gore. 

Npr u Portugalu je bakalar nacionalna hrana i u svim restoranima se nudi bakalar spremljen u 10ak raznih varijanti. Cijene ono šta imaju i cjeloukupna gastronomija im se temelji na bakalaru kao glavnoj namirnici,a ostatak jela je samo sporedan.

 

Neradnik
Neradnik
Moderator
Pristupio: 05.12.2020.
Poruka: 9.266
02. kolovoza 2023. u 20:36

basketas je napisao/la:

zwizdan007 je napisao/la:

basketas je napisao/la:

Neradnik je napisao/la:

Osvrnia bi se na gastronomsku scenu Splita i okolice,iako ovo vrijedi za cijelu Dalmaciju uz nekoliko restorana koji su izuzetak.

Spustiš se u centar Splita i kreneš uskim kaletama prema rivi,a sa svakog kantuna smrde frigane pantagonijske lignje,ćevapi,burgeri i slična niskobudžetna hrana loše kvalitete koja nema nikakvih dodirnih točaka sa Mediteranom. 

Toliko kvalitetne ribe plovi Jadranom,a onda jako mal postotak ulovljene završi u našim restoranima i to uglavnom u onih 5,6 luksuznijih koji onda mogu još skuplje naplatiti tu ribu,ali takvi jedini imaju vrijednost na gastronomskoj sceni Splita.

Nadalje u splitskim restoranima u ponudi nema soparnika,pašticade,janjetine na špic,janjetine ili teletine ispod peke. Znači sva hrana koja se može dobiti iz Jadranskog mora ili iz obližnjih mjesta/otoka nije u ponudi. Ponuda vina je na većini mista poražavajuća.

Koliko su loši restorani u Splitu dovoljno govori podatak da nijedan nema Michelinovu zvjezdicu. 

Znači ponuda hrane apsolutno odgovara tipu turista koji nam dolaze,jer onim bogatima na koje bi ciljali nemamo šta ponuditi da pojedu. 

95 % ugostitelja ima istu misiju,prodat šta skuplje jeftinu spizu i obogatit se u jednoj sezoni. S takvim pristupom još dugo ćemo imati ovakve turiste,ako ne još i gore. 

Npr u Portugalu je bakalar nacionalna hrana i u svim restoranima se nudi bakalar spremljen u 10ak raznih varijanti. Cijene ono šta imaju i cjeloukupna gastronomija im se temelji na bakalaru kao glavnoj namirnici,a ostatak jela je samo sporedan.

 

Vidi cijeli citat


Bio sam u Portu prije nekih 6-7 godina, mala pekara neka tip top, bio neki ko fol burek od bakalara.

 

Inace cijene su bile okej, porcije odlicne, al ne mogu rec da im je kuhinja nesto ekstra.

 

S druge strane najbolje tocno pivo u zivotu sam loko u Portugalu - Super Bock se zove, sjajno nesto.

 

Skocili smo i do Fatime, mislio sam da ce nas tamo ozenit, al ni to se nije dogodilo. Popili dva pica ko da smo u Slavoniji, a rucak švedski stol jedi i pij koliko hoces, takoder za neke smjesne pare.

 

Vidi cijeli citat


Jesi jeo Francheshinu? To samo na sjeveru Portugala ima.

 

Ja bio oduševljen

Vidi cijeli citat


Nisam sto je to? Ko da sam gledao neki dan na Sam the cooking guy to jelo, al da me jebes sad ne mogu se sjetit

Vidi cijeli citat


Ajmo reć tost s mesom,kobasicama,šunkom,jajima,sirom i nekakvim umakom kojim preliju kompletan sendvič. Mislim da ima još nekih sastojaka,ali se ne mogu sitit kojih.

[uredio Neradnik - 02. kolovoza 2023. u 20:36]
Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
Pristupio: 25.03.2023.
Poruka: 1.180
02. kolovoza 2023. u 22:45

zwizdan007 je napisao/la:

Evo sinoć san doša kod svojih na otok, jutros izaša u đir i sija u kafić.

Espresso, kava s mlikon i cijeđeni sok 11 eura 🤣

 

Al jbg, dok domaći tamo idu, neće se to prominit.

Vidi cijeli citat


4 mišane pizze i 8 piva je 600 kuna kod mene. kad nekako gledaš 80 eura i ne izgleda puno, dok to ne priračunaš u kune. jesam ja jedini kojem je sve nekako jeftino u eurima?

prije nepunih godinu dana sam pija litru (ili 7 deca) brutalnog vina u vatikanu, na špici svih špica za 12 eura. i poija brutalnu manistru sa pancetom i šampinjonima za 10 eura.

mi na žalost postajemo taoci vlastitog turizma. cijene su nafrizirane, jer nam sezona traje 40-50 dana, u istri malo duže i svi se žele nakupiti šta više u tom periodu.

i onda umisto da se zimi cijene normaliziraju, one ostanu iste.

zwizdan007
zwizdan007
Dokazano ovisan
Pristupio: 11.04.2013.
Poruka: 12.095
02. kolovoza 2023. u 22:47

Vilenjak je napisao/la:

zwizdan007 je napisao/la:



Mislin da je u nas šema dok je ovaca neće falit vune

 

Evo sinoć san doša kod svojih na otok, jutros izaša u đir i sija u kafić.

Espresso, kava s mlikon i cijeđeni sok 11 eura 🤣

 

Al jbg, dok domaći tamo idu, neće se to prominit.

Vidi cijeli citat

znaci dodas 2 eura i u portugalu se za to ko covjek najedes

i onda dok skritiziras ovo, jer nema veze s icim racionalnim, onda te napadnu da je to orkestrirani napad po Dalmatincima

tocno nam tako i treba

ako je to tebi normalno onda svaka cast

Vidi cijeli citat


Zašto misliš da je to meni normalno?

 

Pa ja očekujen da radi gramzivosti, nekvalitete i nedostatka ponude sve ode u ku.rac jednu sezonu pa da se raščisti. Ko je ozbiljan za bavljenje turizmon, a ko je tu za mlatit lovu na brzinu i zajebavat ljude.

 

Ovo šta se kod nas događa je čisti kriminal prema gostima i domaćima.

#JeSuisML10 #DoćuJaGori // Prgava Familija ˃ HNS famiGLia // Dalmacija kuća od tri brata: Vlaha, Duje i Donata❤️💙// 🟧✌️👇
Vilenjak
Vilenjak
Moderator
Pristupio: 10.11.2003.
Poruka: 92.985
02. kolovoza 2023. u 22:51

jel nekome jasno da je kuglica sladoleda bila proslo ljeto bila najveca kovanica 5 kuna

sad je najeftinija najveca kovanica eura 2 na vise

znaci to je skok od 300% na vise na gore

Varazdin: coca cola 2 eura, piva 2 eura, akcija pive 1,80 eura

Trogir: coca cola 3,40 eura, akcija pive 3,80 eura

neko je tu lud

 

prosjecna pizza, eto naprimjer Gorica, zadnje sam tamo jeo, izmedju 6- 8 eura velika

kolko je kod nas na moru?

Domovine sin
Vilenjak
Vilenjak
Moderator
Pristupio: 10.11.2003.
Poruka: 92.985
02. kolovoza 2023. u 22:53

zwizdan007 je napisao/la:



Zašto misliš da je to meni normalno?

 

Pa ja očekujen da radi gramzivosti, nekvalitete i nedostatka ponude sve ode u ku.rac jednu sezonu pa da se raščisti. Ko je ozbiljan za bavljenje turizmon, a ko je tu za mlatit lovu na brzinu i zajebavat ljude.

 

Ovo šta se kod nas događa je čisti kriminal prema gostima i domaćima.

Vidi cijeli citat


ajde da se i mi negdje slozimo

s tim da ja tvrdim da se treba turizam isfuravat, a ne na nacin na koji ga mi to radimo, i da treba i elitnog i "obicnog" turizma, ali daj ponudu

i da ti kao domaci imas ne prednost nego mogucnosti i iste uvjete kao i stranac, ti kao domaci covjek trebas bas imati gust od toga

mi jednsotavno vec 50 godina trzimo more i sunce

ja kad gledam ove strane turiste kaj rade po Splitu po gradu, zapisavanje, urlanja, unistavanja stoljetnih gradjevina, bljujem

Domovine sin
Neradnik
Neradnik
Moderator
Pristupio: 05.12.2020.
Poruka: 9.266
02. kolovoza 2023. u 22:54

Vilenjak je napisao/la:

to ej sasvim u redu, i neka ti je stavio, treba cijeniti gostoprimstvu, lijepa prica

nego s cim da ja usporedjujem to divljanje cijena po Dalmaciji a da usput bude normalan upita, a ne nekakvo orkestrirano divljanje po ljudima dolje kak neki shvacaju?

meni cijene dolje nemaju veze s zdravim mozgom

 

Vidi cijeli citat


Napisa sam stranicu,dvi prije glavni razlog divljanja cijene. Svi se žele obogatiti u jednoj sezoni. To nema veze s ozbiljnim ugostiteljstvom.

Evo samo neke od cijena po centru Splita:

Točeno pivo Zlatni pan 0,5l 8 eura

Somersby 0,33l    7 eura

Kava espresso  4 eura

Pizza   16 eura

Talijanski sendvič s mortadelom i mozzarelom   10 eura

Biftek   300 g     45 eura

Burek sa sirom  4 eura

Pizzeta 1/8 u pekari    3 eura

Riba 1. klase 1kg   100 eura

Nedavno u Londonu u Angus steakhouse biftek cca 30 eura,točeni Guiness 0,5l  7 eura.

Onda uzmeš prosječnu plaću u Splitu koja je oko 900 eura i onu iz Londona od 3000 eura.

 

Po meni kad prođe sezona treba bojkotirat restorane i dat im ruke da svi od reda propadnu.

Vilenjak
Vilenjak
Moderator
Pristupio: 10.11.2003.
Poruka: 92.985
02. kolovoza 2023. u 22:56

@Neradnik s tim da je London najskuplji grad u Europi

Domovine sin
Vilenjak
Vilenjak
Moderator
Pristupio: 10.11.2003.
Poruka: 92.985
02. kolovoza 2023. u 23:01

svaki od nas je bio vani, neko vise neko manje, vjerujem da je svako od nas bio pripit ili pijan

i uvjeren sam da nitko ovdje nije pisao po Eiffelovom tornju ili Big Benu

nitko od vas koji ste bili u Portugalu vjerujem nije u nekim starim ulicama uralo, vredjao ili nabijao po zgradama

meni se cini da nasi Dalmatinci i svi ugostitelji uzmu novce i da se ovo sve dozvoljava nikog nije briga

eto idemo mi se dobro zabaviti u Hrvatsku, tam cemo izbaciti svo divljastvo iz sebe, ono kaj doma u Engleskoj ili Belgiji ne smijemo, i to je i tako glupi Balkan samo, to ce nam dozvoliti

zato mi je uvek drago kad cujem da je domaci napljuskao nekog stranca kad ga je ovaj pijan napao

jos bi mu rundu platil

Domovine sin
Fizio
Fizio
Potencijal za velika djela
Pristupio: 23.10.2021.
Poruka: 2.334
02. kolovoza 2023. u 23:01

Neradnik je napisao/la:

Vilenjak je napisao/la:

to ej sasvim u redu, i neka ti je stavio, treba cijeniti gostoprimstvu, lijepa prica

nego s cim da ja usporedjujem to divljanje cijena po Dalmaciji a da usput bude normalan upita, a ne nekakvo orkestrirano divljanje po ljudima dolje kak neki shvacaju?

meni cijene dolje nemaju veze s zdravim mozgom

 

Vidi cijeli citat


Napisa sam stranicu,dvi prije glavni razlog divljanja cijene. Svi se žele obogatiti u jednoj sezoni. To nema veze s ozbiljnim ugostiteljstvom.

Evo samo neke od cijena po centru Splita:

Točeno pivo Zlatni pan 0,5l 8 eura

Somersby 0,33l    7 eura

Kava espresso  4 eura

Pizza   16 eura

Talijanski sendvič s mortadelom i mozzarelom   10 eura

Biftek   300 g     45 eura

Burek sa sirom  4 eura

Pizzeta 1/8 u pekari    3 eura

Riba 1. klase 1kg   100 eura

Nedavno u Londonu u Angus steakhouse biftek cca 30 eura,točeni Guiness 0,5l  7 eura.

Onda uzmeš prosječnu plaću u Splitu koja je oko 900 eura i onu iz Londona od 3000 eura.

 

Po meni kad prođe sezona treba bojkotirat restorane i dat im ruke da svi od reda propadnu.

Vidi cijeli citat

Tko se ne želi na brzinu obogatiti? Dok ima ljudi koji to plaćaju neka ih deru, ja neću i ne želim to plaćati.

Najviše me živciraju kad se žale kad im loše ide da im država pomogne (isto kao i građevinarima).

  • Najnovije
  • Najčitanije