ian wright je napisao/la:
50€ za dvoje 😬 sori ali to mora biti kuhano jelo i večera u finom restoranu, a ne pizza, piva i kola
vidim najnovija vijest da je medijan plaće u ZG 1400 eura. Puno premalo za 50 eura za dvije pizze. Plaća ZG, cijene Zürich. Ne kupujem
Vidi cijeli citat
A propos Zuricha, prvi put sam poslovno (i uopce) isao tamo 2021 i cijene su, u odnosu na nas, bile za plakat. Ne samo meni, i drugima koji su dosli (UK, Koreanci, Emiraćani). Otad idem 1-2x godisnje gore i gap se vrlo brzo zatvara. Da ne pricamo da su i meni lokalci potvrdili ovo sa 7-8k medijalnom placom, tako da su im cijene, all things considered, primjerene za domicilne. Prije 2021 sam bio u Baselu i tamo su cijene nize, ali i place su generalno znatno nize u ostatku Svicarske.
Sto se tice tih usporedbi cijena - Bec mi je maltene centrala i par put mjesecno sam tamo. Kad sam prvi put poceo radit za njih, 2018/2019, nije bila drama razlika, ali ako bih mimo company carda isao nesta pojest ili popit, to bi bilo klasicno hrvatski "ajmo mi ulicu-dvije dalje od centra na normalne cijene". Zadnje cca 2 godine doalovno mogu kao šeik zasjest di zelim, reci da mi ni ne donose menu, nego narucit iz glave, i cijena ce u najgorem slucaju doci ista kao i kod nas. Naravno, ako ne usporedjujes cijene haute cuisine fusion papazjanija s cevapima. A razlike u placama...
Sto se pak tice cijena kod nas, ne idem van jest osim za neku prigodu i na nesta sta ne mogu sam doma napravit bar priblizno dobro, tako da 90% nase grill-fisch-fleisch i pizza ponude odmah otpada. A kad bi isli van nesta pojest u zurbi, po principu "nemamo vremena kuhat ili putujemo", onda amo uvijek racunali samo 1 jelo + 1 cuga = oko 50 po glavi max. 100 HRK za nas dvoje.
Napominjem to jer nisam bio svjestan cijena po woltovima, glovima i raznim sranjima. Pred cca 2 mj. sam bio doma u Ri, zena i ja smo se imali nesta zajebavat s radovima u stanu, pozvali punca i mog buraza. Dakle, nas 4. Nakon cijelog dana ćukanja, lijepo rekoh sjedite, maznite pivu, idem nam ja do tad uzet za jest. Naivac, skocio do konobe u kvartu s ribom di smo cesto znali marendat. Nikakve oborite ribe, filei kovaca, vamte tamte. Sitna plava i salata ili lignje. I tako ja narucio 4 lignje (sa zara, ne frigane, nismo barbari) i 4 blitve. Za van. U onim stiroporskim posudicama. 78 eura. Nije sezona, ne pricamo o rivi u Vodicama, niamo im oduzeli vrijeme konobaru, stol establišmentu, bez cuge, predjela, deserta, kave, vina, piva, bez dodatne fete kruha. Nista. 78 eura. Za bukvalnu marendu iz skoro kartonske gamelice.
Par dana poslije, isto zena, ja i brat. Isto picanimo po kuci, isto bi pojeli nesta prije cuge navecer. Nece nas jebat vise s lignjama, a ne ne, uzet cemo 3 pizze. Jbg, opet iz pizzerije di smi prije zivili i opet po navici "uzmi mob, nazovi, pitaj za koliko da dodjes pokupit". Nismo wolt generacija. Tri srednje mjesane 51 euro. Nikakve napoletane, pinse romane, pistacije i mortadele, iz pizzerije usred kvarta u Ri, bez cuge, zauzimanja establishmenta, dostave...
Al ne, ok nam je. Tko si ne moze priustiti - nek upre jace. Pull them selves up by their bootsraps.
I dobro nam je kakvi smo cigani.