Sportnet forum

Dobrodošli na najbolji hrvatski sportski forum!

Pravila korištenja

zakon

1
Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
Pristupio: 15.06.2003.
Poruka: 1.513
18. lipnja 2003. u 02:32
Hrvatska vlada je u utorak utvrdila predlog zakona o navijačima, kojim će se sankcionisati sve, od tuče i razbijanja imovine, pa do paljenja baklji na stadionima, prenose hrvatski mediji.

Predlog zakona predviđa zatvorske ili novčane kazne za pojedince koji izazivaju nerede.

U takvim slučajevima, sudija za prekršaje navijaču može izreći kaznu i do 10.000 kuna (oko 1.300 evra), odnosno 30 dana zatvora. Nezavisno od novčane ili zatvorske kazne, sudija navijaču može u narednih pet godina zabraniti odlazak na bilo koju utakmicu.

Slično kao i prema predlogu srpskog zakona o suzbijanju nasilja na stadionima, i hrvatski zakon predvidja kazne za nacionalističko ili uvredljivo navijanje.

Prema predlogu hrvatske vlade, za red na stadionu biće zaduženi redari, koje obezbeđuje organizator, kao i policija, koja će imati znatno šira ovlašćenja nego sada.

Predlog zakona predviđa i prohibiciju. Umesto piva na stadionu ili u dvorani moći će da se prodaju isključivo voda i sokovi, a opijanje je zabranjeno dva sata pre i posle utakmice, ma gde navijač bio.

Navijače za koje se proceni da su pripiti ili nose transparente uvredljive sadržine, policija može udaljiti i pre bilo kakvog izgreda ili ih pritvoriti do dva sata nakon utakmice.

Prema predlogu zakona i klubovi koji ne sporovedu sigurnosne mere biće sankcionisani, novčano najviše do 100.000 kuna (oko 13.000 evra).

Posle divljanja hrvatskih navijača na Evropskom prvenstvu u vaterpolu u Kranju, vlasti u Zagrebu odlučile su da stanu na put huliganima.

Sa druge strane, dugo najavljivani zakon o suzbijanju nasilja na sportskim priredbama treba da uskoro bude usvojen i u Skupštini Srbije. Predlog tog zakona nalazi se na dnevnom redu tekuće sednice parlamenta.
Caracalla
Caracalla
Dokazano ovisan
Pristupio: 09.06.2003.
Poruka: 12.823
18. lipnja 2003. u 02:33
"Prema predlogu hrvatske vlade, za red na stadionu biće zaduženi redari..."

Kome ce redari odgovarat? Kome ce taj drugi odgovarat, itd? Ako mi nije dozvoljeno na stadion u Zagrebu, tko ce mi zabraniti ulaz u Splitu ili Osijeku? Pretpostavljam da je policijska suradnja "odlicna"! Nema nista od toga bez tehnike....
1