Nogomet

Konačna ocjena - neuspjeh

Goran Štimec • petak, 02.06.2000.


Česi su ipak bili konkretniji (dp)

Mlada hrvatska nogometna reprezentacija danas u 11 sati vraća se kući iz Slovačke s Europskog prvenstva. Nada koja je postojala do zadnje utakmica jučer se ugasila - Češka je pobjedom od 4:3 protiv "malih vatrenih" osigurala finale, a Hrvatsku poslala kući. Analiza utakmice i cjelokupnog nastupa na turniru nameće samo jedan zaključak - ova momčad može i morala je više. Ovo je potvrdio i izbornik Ivo Šušak na svom oprištajnom druženju s novinarima u Slovačkoj...


Napadači - zakazali (Snimio: Dražen Patarčić)

Izbornik Ivo Šušak na redovitoj je novinarskoj konferenciji nakon utakmice u Trenčinu izjavio da nije nezadovoljan, te da je veliki uspjeh i nastup na finalnom turniru, među najboljih osam mladih momčadi Europe. Istina, na turniru svoje mjesto nisu uspjele naći jedna Francuska, Njemačka, Portugal, Jugoslavija, Norveška... U tom smislu nastup Hrvatske jest uspjeh, ali je ipak postavljen cilj prije natjecanja - plasman na Olimpijske igre, što bi značilo biti među četiri najbolje reprezentacije.

No, vlastite pogreške, kvalitetni protivnici, pa i dvojbeno suđenje, rezultirali su četvrtim mjesto u prvoj skupini, a sedmim mjestom na turniru. Iza nas ostala je samo Turska, koja nije osvojila niti jedan bod, a u utakmici s Englezima doživjela je potpuni potop izgubivši 6:0.

Nakon povratka u hotel, Ivo Šušak ipak je naglasio i onu tamniju stranu medalje, koju nije želio razotkriti pred češkim i europskim novinarima: "S obzirom da smo mi sebi prije početka turnira postavili kao cilj plasman na Olimpijske igre, treba jasno reći - ovo je neuspjeh."


Šokota i Brajković nemoćni (Snimio: Dražen Patarčić)

Gdje tražiti razloge neuspjeha?
"Teško je odmah sasvim precizno na to odgovoriti. Činjenica je da smo mi odigrali nekoliko poluvremena na jako visokoj i kvalitetnoj razini. No, onaj nesretni poraz od Nizozemske najteže nam je pao, jer tada smo se morali vaditi na Španjolcima, svjetskim prvacima, i Česima, koji su ovdje gotovo bili domaćini, s obzirom na brojnost vlastitih navijača."

Šušak ističe da je zadovoljan igrom u te dvije utakmice. Istina, drugo poluvrijeme protiv Španjolske zaista je ponudilo kvalitetnu, otvorenu i napadačku igru naše momčadi, no pogodaka nije bilo. Utakmica, pak, protiv Češke mogla bi biti proglašena "ljepoticom prvenstva". Jer postignuto je sedam pogodaka u jednoj igri visokog tempa, s velikim brojem prilika i u prekrasnom ambijentu.

Ali, jedan pokazatelj možda dovoljno govori o tome gdje treba početi analizu neuspjeha. Hrvatska je u tri utakmice pogodila protivničku mrežu četiri puta. Ali, u strijelce su se upisivali samo Tudor (2), Šerić i Miladin. Obrambeni igrači!


Imponirao je samo Tudor (Snimio: Dražen Patarčić)

"Točno je da napad nije igrao i funkcionirao na način kao je to bilo uobičajeno u kvalifikacijama za ovo prvenstvo. U prve dvije utakmice evidentan je bio nedostatak hrabrosti od pucanja iz daljine, što smo uspjeli ispraviti u posljednjoj utakmici. Isto tako, bio je i određeni problem u sredini terena, jer naši napadači nisu dobivali dovoljno kvalitetnih lopti koje bi ih postavljale u poziciju za realizaciju."

Sustav 3-4-3, koji je izbornik Šušak koristio u prve dvije utakmice, u posljednjoj je promijenjen u 3-5-2. Međutim, baš taj sustav 3-4-3 bio je poguban jer je prečesto prelazio u 5-2-3. A dvojica igrača u sredini, Leko i Vranješ, sami nisu mogli parirati gustom veznom redu protivnika. Posljednja utakmica protiv Čeha pokazala je nešto jaču i bolji igru srednjeg reda, kojem je pridodan i Brajković, kasnije je ušao i Banović. No, to nije bilo dovoljno - odlični Česi, uz laganu sudačku pomoć, četiri puta su utrpali loptu iza Pletikose.

Ivo Šušak navodi još jedan razlog slabije igre nekih pojedinaca: "Velika većina ovih igrača imala je izrazito napornu sezonu. Premoreni su, zasićeni, treba im odmor." Nažalost, hrvatska reprezentacija nije jedina čiji igrači su igrali cijelu sezonu, sjetimo se samo kako je mladi Angulo, igrač Valencije, kao šilo prodirao kroz hrvatski zadnji red. A iza njega je isto tako vrlo naporna sezona.

Bez obzira na neuspjeh, ova generacija nije potrošila kredit ili izgubila povjerenje. Potencijal je očigledan, sva mjesta u momčadi pokrivena su odličnim igračima, pitanje je samo možda nekih okolnosti, vremena, pravilnog postavljanja "kockica", pa i malo sreće, da ova generacija ostvari bolje, kvalitetnije, pa i vrhunske rezultate. A veliki broj ovih igrača i sljedeći će ciklus igrati zajedno, s pridruzenim Budanom, Bošnjakom, Deranjom...

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSlovačka 2000
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!