Nogomet

Euro 2000: Belgija - Švedska 2:1

Bojan Poturica • nedjelja, 11.06.2000.

Nakon svečanog otvaranja Europskog prvenstva 2000., reprezentacije Belgije i Švedske imale su čast odigrati prvu utakmicu. Belgija je pobijedila sa 2:1 i tako učinila veliki korak naprijed ka čevtrtfinalu.


Emile Mpenza prima čestitke za drugi pogodak

U prvih 10-ak minuta, Šveđani su krenuli odlično. Uz veliku agresivnost i borbenost, te malo propuha u obrani Belgijanaca, Šveđani su stvorili u prvih 10 minuta par izglednih prilika. 39 sekundi nakon početka Kennet Anderson je tukao, no priseban je bio Filip De Wilde. Nakon toga u 5. minuti po golu puca Patrick Anderson. U 7. minuti, Belgijanci su izbacili u posljednji čas ispred Jorgena Pettersona. Minutu poslije, nakon udarca iz kuta, Kennet Anderson glavom pogađa nekoliko centimetara pored desne vratnice belgijskog gola. Belgijanci se nakon toga malo bude. U 10. minuti u prilici je Emile Mpenza, no sudac je dosudio zaleđe. Dvije minute poslije ponovno Šveđani u prilici. U šesnaestercu je srušen K. Andersson, no njemački sudac ništa nije dosudio. 15. minuta. Branko Strupar dobiva loptu na 16 metara te iz okreta tuče preko gola. Hrvat s belgijskom putovnicom je ponovno u šansi u 22. minuti. Sada puca glavom, ali rezultat ostaje nepromijenjen. U 37. minuti Belgijanci idu u polukontru. Branko Strupar tuče sa 20 metara u vratara Švedske, Magnusa Hedmana. Strupar je imao i boljih rješenja u ovoj situaciji premda je u naletu bio Marc Wilmots.


Naš Branko Strupar odigrao je solidno, asistirao kod drugog gola

Minutu nakon toga, Mpenza puca glavom. Šveđani nakon dugo vremena pucaju prema golu. U 43. minuti Fredrik Ljunberg sa 20 metara ne uspijeva zabiti. I onda dolazi ključni trenutar prvoga poluvremena, a vjerojatno i cijele utakmice. Najiskusniji igrač Švedske, Roland Nillson, nema dovoljno čvrstine u dvoboju sa Bartom Goorom te gubi loptu. Goor kreće sam prema golu te plasira loptu pored Hedmana. Belgija vodi sa 1:0. Ipak, u prvom poluvremenu nismo vidjeli posebne igre. Osim borbenosti, nismo vidjeli gotovo ništa kreativnosti.

U drugome poluvremenu umjesto Nillsona ulazi Lucić. Ovoga puta Belgija ima šansu na početku poluvremena koju pretvara u vodstvo od 2:0. Branko Strupar odlično je dodao Emileu Mpenzi koji silovitim udarcem matira Hedmana. Izbornici Švedske reprezentacije u 50. minuti u igru uvode Hedrika Larssona. Larsson se je ozlijedio u listopadu prošle godine, te ke odigrao samo dvije utakmice prije EURO-a 2000. Ulaskom Larssona, Šveđani se bude.

Izjave

Robert Wasiege, trener Belgije: "Ovo je odličan rezultat, no mi moramo poboljšati igru protiv Italije ako želimo nešto napraviti. Nisam očekivao da ćemo ovako igrati, posebno u prvom poluvremenu. Iako smo imali sreće i postigli dva gola, mučili smo se u drugom poluvremenu i bili pod stresom. Na nama je bio pritisak premda smo igrali prvu utakmicu i to još pred našim gledateljima, pa se doduše i normalno da smo bili nervozni."

Emile Mpezna, strijelac drugog gola za Belgiju i igrač utakmice u izboru PSInet-a: "Zadovoljan smo izborom za igrača utakmice. Posebno je dobro što su i ostali igrači imali veoma važnu ulogu u ovoj pobjedi."

Lars Lagerbäck, jedan od izbornika Švedske: "Odlično smo krenuli u utakmicu te kreirali par šansi, no kasnije nismo igrali kako to uobičajeno radimo. Jedan zbog razloga zašto nismo igrali dobro bio je i taj što nas je Belgija malo uznemirila. Ovo će biti test za nas premda smo u prvoj utakmici Eura 2000 doživili poraz. U idućih 24 sata to može biti veliki pritisak, no dečki su se dogovorili da će odigrati bolje pa sam optimist." Lagerback je bio zadovoljan igrom Henrika Larsona. "Radio je puno kao i uvijek. Svakim danom napreduje i mislim da je OK. Osim Patrika Anderssona imamo 21 igrača koji su spremni i koji mogu startati u idućoj utakmici."

Igra dobiva na ljepoti, a lopta se sve više vrti oko Filipa De Wilde. U 54. minuti De Wilde nevjerojatno griješi. Nakon što je dobio povratnu loptu od suigrača, De Wilde pokušava smiriti loptu. Pri prijemu griješi te se potiče. Najbliži lopti je Sveđanin Johan Mjallby koji zabija za 2-1 te vraća nadu Sveđanima. To je prvi zgoditak Mjallbya u dresu švedske reprezentacije. Nakon toga, Ljunberg ima odličnu priliku. Nakon neuspješne zamke zaleđa belgijske reprezentacije, Ljunberg kreće prema golu te se nalazi sam u prilici protiv Filipa De Wildea. De Wilde odličnom intervencijom spašava Belgiju od izjednačenja te se iskupljuje za pogrešku prije 3 minute.

Nakon toga Šveđani su ponovno opasni, iako i dalje ne polažu sve karte na napad. Niti jedna reprezentacija nema izratijih prilika, no vrijedi spomenuti priliku Kenneta Andersona koji je lukavo pokušao prevariti De Wildea iz slobodnog udarca. Šut sa 20-ak metara završio je nekoliko centimetara pokraj desne vratnice. Branko Strupar iz igre izlazi u 68. minuti, a umjesto njega ulazi legenda belgijskog nogometa, Luc Nillis. Nillis je imao par dobrih prilika, no previše je želio pa se u većini slučajeva na kraju spetljao. No, njegovim ulaskom, sve više posla imaju obrambeni igrači Švedske. U 81. minuti nestale su sve nade Šveđana nakon što je Patrick Andersson zaradio drugi žuti, odnosno crveni karton. Belgija je iz kontri lagano stvarala poluprigode koje nisu realizirali.

Možemo reći da je prvo poluvrijeme bilo veoma nekreativno, dok su se u drugome probudili i jedni i drugi. I Belgija i Švedska imale su dosta prilika i poluprilika. No, Belgija je iskoristila dvije najbolje šanse koje je imala te tako došla do prvih bodova na Europskom prvenstvu 2000. U skupini B također još igraju Italija i Turska, koji će se sučeliti u nedjelju.

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometEuro 2000

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!