Tenis

Hingis ipak prejaka za Silviju

Sportnet • petak, 30.06.2000.


Talaja - težak ždrijeb (dl)

Silvija Talaja zaustavljena je u trećem kolu Wimbledona od prve tenisačice svijeta, Švicarke Martine Hingis, rezultatom 2:6, 2:6 za 64 minute igre. Prvi set Hingis je dobila bez većih poteškoća, u drugom je sve prelomljeno već u prvom gemu, kad je Silvija ispustila 40:0 na svom servisu. Nakon toga, Švicarka je našoj najboljoj tenisačici oduzela još jedan servis, u petom gemu, i kraj je bio neizbježan. Tako je Hrvatska ostala bez pretstavnika u Wimbledonu već nakon trećeg kola, najranije u zadnjih 10 godina. Talaja je postigla svoj najveći uspjeh na ovom turniru u karijeri, a ovim rezultatom još je jednom pokazala da je trenutno prvo ime hrvatskog tenisa.

Susret dana u All England Lawn Tennis Clubu bila je drama dvojice autora Andrea Agassija i Todda Martina. Martin je poput 1996. i polufinala protiv Washingtona vodio protiv Agassija u petom setu 5:2 sa dva breaka (96 Martin je vodio 5:1, isto sa dva servisa prednosti), ali "tata return" Agassi je sve preokrenuo i na kraju slavio sa 6:4, 2:6, 7:6 (3), 2:6, 10:8!

U nastavku čitajte ekskluzivan izvještaj sa slikama našeg izvjestitelja izravno iz Wimbledona...


"Hingis je igrala puno bolje nego u ranijem kolu" (Snimio: Danijel Luketić)

Unatoč tmurnim oblacima londonska južno zapadna četvrt Wimbledon i dalje je ovih dana centar svjetskog sporta. Posebice u Engleskoj. Zaboravite Coca Colinu reklamu i nogomet, ovdje ljudi žive samo tenis i travu (zelenu). Tenis, tenis i tenis, doduše i ponekad kriket. Petak, peti dan dvotjetjednog turnira po prvi puta je ponudio mogućnost kašnjenja mečeva zbog kiše, nebo je već praktički dotaklo terene. No, to je samo zamka za novajlije, jer iskusniji znaju da su tmurni oblaci ovdje konstanta, a kiša dolazi tek relativno rijetko. Dakle, susreti su ipak počeli na vrijeme, pa tako i onaj između Martine Hingis i Silvije Talaje. Rezultat je bio 6:2, 6:2, ali Silvija je pokazala puno više. Početak je ponudio čak tri uzastopna breaka, na žalost veću je prednost izborila Švicarka (2:1), koja je kasnije i povećala prednost (5:1) i mirno završila set. U drugom je setu Silvija nastavila solidnu igru, ali i pružila manji otpor. Najveći joj je problem bio servis, te činjenica da je olako prepuštala gemove Hingisovoj.

"Hingis je danas igrala puno bolje, nego u ranijem kolu. Igrala je agresivnije i nije mi ništa pustila. Jedina moja pogreška je to što nisam iskoristile mnoge prilike. U drugom setu izgubila sam dva servisa iako sam u njima vodila po 40:0, ali kada ne pogodim prvi servis ona odmah napadne drugi i više riskira," objašnjavala je svoju igru poslije susreta Silvija Talaja.

No, Silvija neće zbog tog poraza proglasiti turnir neuspješnim.
"Zadovoljna sam, igrala sam treće kolo, a ipak sam igrala protiv Hingis. A igranje protiv prve tenisačice je na mene utjecalo pozitivno, ušla sam dobro u susret. Jedino mi je žao zbog lošeg servisa. Tek je u posljednjem gemu bio dobar", rekla je Talaja, koju sada očekuje turnir u Palermu (na zemlji), a zatim će na sezonu sjeverno-američkog cementa (Los Angeles, Montreal, New Haven i US Open).


Andre Agassi - teško s Martinom (Snimio: Danijel Luketić)

Meč dana milenijskog Wimbledona u petak su odigrali Amerikanci Todd Martin i Andre Agassi, a sretniji je bio Agassi – 6:4, 2:6, 7:6 (3), 2:6, 10:8. Susret im je počeo još u četvrtak, ali ih je vrijeme preusmjerilo i na petak. Iako je Agassi vodio 2:1 u setovima, dugo je živio na rubu poraza. Još u četvrtak izboreni break i prednost u četvrtom setu (4:2) Martin je pretvorio dan kasnije u izjednačenje u setovima, a zatim je umalo protutnjio petim setom. Poveo je u tom posljednjem setu Martin sa 5:2 uz dvostruki break! No, Agassi je sve to preokrenuo, vratio servise i pobijedio sa 10:8 i tako nesretnom Martinu priuštio još jednu noćnu moru. Naime, Martin je 1996. na tom istom centralnom wimbledonskom terenu vodio u petom setu polufinala protiv Amerikanca Malivale Washintona sa dva breaka prednosti (5:1) i kod 5:2 i 5:4 servirao za meč. No, kao ni tada ni u petak Martin nije uspio realizirati svoju veliku prednost. Agassi je svojim sjajnim returnima unio razdor u Martinov siguran servis. Imao je Martin na Agassijev servis u devetom gemu (pri rezultatu 5:3 za Martina) i dvije meč lopte, no nije ih uspio iskoristiti. Agassi svoju jest.

Njemica Anke Huber uvjerljivo je savladala veliku slovensku nadu Tinu Pisnik sa 6:2, 6:3. A opasni i djevojkama simpatični Amerikanac Jean Micheal Gambill (proglašen za jednim od 50 najzgodnijih muškaraca svijeta), pobjednik nad favoriziranim Lleytonom Hewittom u prvom kolu mirno plovi dalje. U trećem kolu izbacio je Goldsteina u tri seta – 7:6 (10), 6:2, 6:2.

Kasno poslijepodne ipak se u wimbledonske poslove umiješala kiša, prekinuvši susrete na svim terenima.

rezultati – pojedinačno, tenisači, 2. kolo: Agassi (2, SAD) – Martin (SAD) 6:4, 2:6, 7:6 (3), 2:6, 10:8; 3. kolo: Gambill (SAD) – Goldstein (SAD) 7:6 (10), 6:2, 6:2, Ferreira (JAR) – Pavel (Rumunjska) 3:6, 7:6 (3), 7:5, 6:3; Bjoerkman (Švedska) – Godwin (JAR) 6:3, 6:4, 6:4; Black (Zimbabve) – Portas (Španjolska) 6:2, 6:0, 6:4; Pozzi (Italija) – Rochus (Belgija)

tenisačice, 3. kolo: Hingis (1, Švicarska) – Talaja (HRVATSKA) 6:2, 6:2, Huber (11, Njemačka) – Pisnik (Slovenija) 6:2, 6:3, Barabanschikova (Bjelorusija) – Frazier (SAD) 6:3, 6:2, Tanasugarn (Tajland) – Sidot (Francuska) 6:1, 4:6, 6:4, Appelmans (Belgija) – Smashnova (Izrael) 6:3, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Tenis
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!