Nogomet

Momčad Europskog prvenstva

Marko Breljak • utorak, 04.07.2000.


Zinedine Zidane (bb)

U izboru suradnika Sport Neta izabrana su jedanaestorica igrača koji su obilježili netom završeno Europsko prvenstvo u Belgiji i Nizozemskoj. U formaciju 3-5-2 tako su uvrštena četiri Francuza, tri Talijana, te po dva Portugalca i dva Nizozemca. Ako bi trebali odabrati igrača prvenstva tu izbor pada samo na jedno ime - Zinedine Zidane. Bio je najbolji igrač u francuskoj momčadi, koja je još jednom potvrdila svoju dominaciju i snagu osvojivši naslov europskih prvaka. U momčadi prvenstva tek je jedan igrač stariji od 30 godina, što je najbolji dokaz da smo na ovom prvenstvu gledali neki novi, drugačiji nogomet. Tko su idealnih 11 u izboru novinara Sport Neta - čitajte u nastavku...

Toldo - Nesta, Thuram, Cannavaro - Davids, Deschamps, Figo, Zidane, Rui Costa - Kluivert, Henry.

Francesco Toldo (Italija) - Jedan on junaka talijanskog uspjeha na prvenstvu i vjerovatno čovjek koji je najviše profitirao na ovom prvenstvu, jer ima slobodne ruke u Fiorentini, a nakon briljantnih utakmica na Euru može birati klub u koji želi otići.

Alessandro Nesta (Italija) - Zapovjednik talijanske obrane i po procjeni stručnjaka jedan od najboljih igrača završenog talijanskog prvenstva. Europsko prvenstvo je odigrao na najvišoj razini i uz Maldinija bio "vođa" mlade talijanske momčadi.

Lilian Thuram (Francuska) - Iako su u izboru za "All-starts" momčad Eura prednost dobili Blanc i Desailly, dojma smo da je upravo Parmin obrambeni igrač bio najbolji u francuskoj obrani. Osim obrambenih, obavljao je i napadačke zadaće ubacivajući se preko boka često u napad.

Fabio Cannavaro (Italija) - Ako je Nesta donio talijanskoj obrani sigurnost i mirnoću, Cannavaro joj je donio agresivnost i neprobojnost čineći ju tako najboljom na prvenstvu. Naročito je dojmljiva njegova partija u polufinalu gdje protiv Nizozemaca gotovo da nije izgubio niti jedan duel. U finalu je za nekoliko centimetara bio prekratak kod lopte koju je Wiltord pretvorio u spasonosni gol za trikolore. Svejedno - najbolji obrambeni igrač prvenstva.

Edgar Davids (Nizozemska) - Usprkos porazu u polufinalu, Edgar Davids bio je najbolji igrač nizozemske reprezentacije. Čak je i Seedorf pokraj njega morao na klupu. Pretrčao je kilometre, bio precizan u dodavnjima, opasan po gol. Nakon odlične sezone u Juventusu potvrdio je dobru formu dobrim igrama i na Euru.

Didier Deschamps (Francuska) - Kapetan trikolora i jedan od igrača koji se najvjerovatnije oprostio od slavne francuske reprezentacije. Upravo zato smo mu možda i dali malu prednost pred Vieirom i Petitom. Jer njih su trojica bili dio neprobojnog srednjeg reda koji se uglavnom brinuo za razgradnju protivničkih napada otvarajući tako više prostora za fenomenalnog Zidanea.

Luis Figo (Portugal) - Najbolji igrač reprezentacije Portugala. Igrač velikog radijusa kretanja, velike probojnosti, odličnog udaraca te jedan od najboljih veznih igrača u svijetu. Osim što je bio strijelac jednoga od najljepših golova prvenstva, bio je sudionik i kreator nekih od najljepših akcija prvenstva, a u nekoliko navrata i asistent kod pogodaka. Čak i previše da ga se ne uvrsti u momčad natjecanja.

Zinedine Zidane (Francuska) - Bez premca najbolji igrač završenog euopskog prvenstva. Igrač platinijevske elegancije i giresovske upornosti. Čovjek koji kada igra ostavlja dojam da je nepogrešiv, poput stroja. Najčešće nakon takvih akcija u kojima Zidane kreće prema naprijed, slijede nevjerovatni potezi, i upravo su ti lucidni, ljudski potezi, oni koji su mu donijeli svjetsku slavu. Upravo zato najbolji igrač prvenstva zove se Zinedine Zidane.

Manuel Rui Costa (Portugal) - Uz Figa, kreator napadačke igre Portugalaca, koji su takvom igrom pokupili sve simpatije na ovom prvenstvu. Zbog nes(p)retnog jedanaesterca u polufinalu su od njih bili bolji Francuzi. Ipak, zbog atraktivne igre i nogometa koji plijeni, Rui Costa zaslužio je mjesto u jedanestorici veličanstvenih.

Patrick Kluivert (Nizozemska) - Iako su tri od njegovih pet golova postignuti u četvrtfinalu protiv Jugoslavije, najbolji strijelac Eura mora naći svoje mjesto u momčadi prvenstva. Općenito, napadači na ovom prvenstvu nisu bili u glavnim ulogama jer su glavnu riječ uglavnom vodili vezni igrači. Ali Kluivertovih pet pogodaka zaslužni su za njegovo uvrštavanje u momčad prvenstva.

Thierry Henry (Francuska) - Iako samo 23-godišnjak, imamo dojam da je već godinama u euro-nogometu. Zabljesnuo je u Monacu i već tada je Real nudio milijune za njega. Na mala vrata došao je i otišao iz Juventusa, ali je ove godine u Arsenalu imao odličnu sezonu. Na prvenstvu je bio udarna igla trikolora, a samo da je u finalu bio malo prisebniji mogao se još više proslaviti.

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometEuro 2000

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!