Nogomet

Nenad Gračan novi trener Hajduka

Bernard Jurišić • ponedjeljak, 11.06.2001.

Već tijekom nedjelje Splitom se brzo proširila vijest kako je sve jasno glede imena novog kormilara Hajduka. Ivica Osim ipak je ostao "na čekanju", iako se šuška da je klub bio sposoban pratiti njegova traženja, a ni Osimu ideja preuzimanja Hajduka nije bila ništa manje intrigirajuća. Novi trener, već se jučer "znalo", postat će - Nenad Gračan. To se uistinu i dogodilo, donedavni kormilar Rijeke i bivši igrač Hajduka već je u rano poslijepodne dočekan na Poljudu, gdje bi tijekom ovog tjedna trebao potpisati ugovornu obvezu vođenja aktualnih prvaka države. Dobili smo ekskluzivne izjave sa obje strane, a Gračana je novinarima predstavio Hajdukov "tandem s vrha" Branko Grgić i Ivica Šurjak...

Sjednica Upravnog odbora bila je zakazana za ponedjeljak u 13:30 sati, no unaprijed se znalo da ona neće ponuditi ništa senzacionalno. Splitska novinarska svita sakupila se u predvorju u vrijeme početka sjednice na kojoj je Nenad Gračan trebao biti i službeno potvrđen kao novi trener "bijelih". Čekali smo zapravo - Gračana, koji se tijekom jutra automobilom zaputio iz Rijeke u Split, da bi već u ranim poslijepodnevnim satima ponedjeljka bio predstavljen javnosti u poljudskoj "školjci".

Slika 1 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

Pomalo nas je sve već lagano izdavalo strpljenje, jer je većina nas na formalnost i prve riječi novog trenera stigla baš u vrijeme "drugog najvažnijeg dnevnog obroka", pa se minute iščekivanja bivale sve duže. U sebi smo računali kilometražu i vrijeme koje novom Hajdukovom treneru treba, nakon što bismo s gornjeg kata dobili informaciju "javio se iz Zadra", "krenuo je iz Šibenika", "prošao je Trogir"... Upravni odbor bio je dakle, tijekom cijele svoje sjednice u "direktnoj vezi" s Gračanovim terenskim vozilom, koje ga je vuklo prema jugu.

Nešto iza 15 sati Gračan je konačno stigao, a nakon više od sata vremena čekanja, njegova pojava pomalo je iznenadila uspavane reportere. Stoga je odjednom nastao "šušur" i strka, a Riječanina je do drugog kata i kancelarije gdje se održavala sjednica ispratila čitava svita kamera, bliceva i notesa. Netko je primjetio "kao da je stigao Fabio Capello...".

Još smo nekoliko minuta bili uskraćeni za izjeve, a potom je u kancelariji za sastanke društvo iz UO-a zamijenilo "društvo iz atrija". Hajdukovoj upravi i Gračanu bilo je potrebno samo nekoliko minuta da obave i formalnu potvrdu angažmana, nakon čega su "otvorili svoje duše". riječ je uzeo predsjednik Branko Grgić: "Kao što uglavnom znate, jednoglasnom odlukom UO od danas je novi trener Hajduka gospodin Nenad Gračan. Pošto je UO uglavnom teško uhvatiti u kompletnom sastavu na okupu, a danas smo svi bili tu, zamolili smo Nenu da već danas dođe u Split, da se upozna s članovima UO-a i da ga predstavimo medijima. Naglašavam da je odluka donešena jednoglasno, dajemo mu punu podršku i trudit ćemo se da mu osiguramo uvjete za miran i kvalitetan rad. Ugovor? Nije još sve definirano, to ćemo tijekom tjedna, a sve su stavke iz ugovora poslovna tajna", zaključio je Grgić i prepustio riječ sportskom direktoru Ivici Šurjaku.

Slika 2 od 3.
Foto: Dražen Patarčić

"Zahvaljujem se Neni što je ovako brzo stigao iz Rijeke, mislim da je u ovom trenutku on najbolje rješenje za Hajduk. Dokazao se dobrim rezultatima u Rijeci, ima iskustva, a mlad je trener, željan dokazivanja. Imali smo kontakte i prije, sad smo realizirali njegovu i našu želju i želim mu puno uspjeha u radu, na zadovoljstvo svih nas i naših navijača."

Na kraju je riječ dobio i "Fabio Capello", iz čijeg se držanja vidjelo koliko mu znači ukazano povjerenje. "Pozdravio bih vas sve najprije, nadam se da ćemo se ugodno družiti, da ću se upoznati sa svima koje ne znam i da ću još jednom doživjeti pravu splitsku atmosferu. Nisam imao prigode čestitati Upravi, igračima i mom prethodniku Vuliću na povratku titule prvaka u Split, pa bih to htio učiniti sada. Poznajem Split, igrao sam ovdje, znam što se od mene očekuje, kakvi su zahtjevi za bilo koga tko dođe za kormilo Hajduka, dat ću sve od sebe da zadovoljim i ispunim kriterije koji su me i doveli na ovako ugodnu, ali i obvezujuću dužnost. Hvala UO-u i posebno direktoru Šurjaku na povjerenju, ovo je za mene veliki izazov i čast.".

Za prvi sastanak i upoznavanje samo dva kratka pitanja - koliko poznajete momčad i jeste li razmišljali o pomoćnicima?
"Momčad poznajem, imam neki uvid, no naravno, tek se trebam upoznati s igračima i stanjem u ekipi. Moram naglasiti da je Hajduk ovog proljeća igrao lijep napadački nogomet, Zoran Vulić pogodio je s načinom igre i mislim da ću ja ostati na njegovom tragu napadačke taktike s tri isturena igrača u vrhu. Tako Hajduk mora igrati, po tome je postao prepoznatljiv, iako je još uvijek rano govoriti o detaljima, ali mislim da se tu neće puno mijenjati. Što se tiče stručnog stožera - uz mene će ostati ista ekipa, Mladen Pralija i Tonči Gabrić. Nema potrebe mijenjati ih, oni već dosta dobro poznaju momčad, mislim da je dobro održati jedan kontinuitet s ovom uspješnom sezonom koja je iza kluba. Namjeravam porazgovarati i s Vulićem kad se vrati iz Španjolske, vjerujem da će i on htjeti pomoći, mogu dosta toga od njega saznati. Uglavnom, puno je posla", završio je Gračan svoj prvi splitski "novinarski breefing".

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Nogomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!