Nogomet

Slaven Bilić objesio kopačke o klin!

Bernard Jurišić • četvrtak, 03.08.2000.


Posljednji izlazak Bilića na Poljud (dp)

Loše vijesti smjenjuju jedna drugu zadnjih dana u Hajduku. Nakon povratka iz Mađarske, gdje je Hajduk završio ovogodišnju euro - sezonu, kapetan splitske momčadi Slaven Bilić jutros je objavio da se definitivno oprašta od aktivne nogometne karijere. ”Nakon ispadanja iz Europe, zbilja nemam volje, a ni potrebe vući se po terenu još cijelu sezonu. Odluku nisam donio noćas, ona je u mojoj glavi već duže vrijeme. Hajduk i bez mene ima dovoljno jaku momčad da u hrvatskim okvirima može postići dobar rezultat”, izjavio je dojučerašnji kapetan “bijelih”...

Povratak Hajdukovaca iz Györa, gdje su stavili točku na ovogodišnje europske ambicije, nije bio ništa manje bolan od rastanka s Europom. Naime, “bijela” je momčad jutros ostala bez kapetana, Slaven Bilić objavio je odluku o definitvnom napuštanju nogometnih travnjaka.


Dunaferr će ostati zabilježen kao posljednji protivnik Slavena Bilića u bogatoj karijeri (Snimio: Dražen Patarčić)

”Odluku nisam donio noćas, niti je jedini razlog za nju razočaranje protiv Dunaferra. Jučer smo u Györu odigrali dobru utakmicu, bili smo jako blizu iznenađenja, no što to sad vrijedi govoriti. Svoju smo šansu prokockali u Splitu”, počeo je Slaven svoje izlaganje. ”Jučer sam odigrao svoju posljednju utakmicu za Hajduk, a i inače, u profesionalnoj karijeri. Nemam više snage boriti se s ozljedama, Hajduk je dovoljno snažan da i bez mene ispuni zacrtane ambicije u prvenstvu i kupu Hrvatske”.

Bilić je objasnio i jedan dio razloga za povlačenje: ”Još nakon osvojenog Kupa prošle sezone, vagao sam što i kako, da li prihvatiti još godinu dana igranja, ili se povući. Nagovarali su me i trener Nadoveza i Šurjak i suigrači, kao i navijači, da ostanem, da pomognem barem u pokušaju proboja u Europu, najviše sam zbog toga i ostao. Sad kad više nema europskih utakmica, mislim da je bolje da moje mjesto zauzme neki drugi, mlađi igrač. Ja ionako nisam sposoban odigrati više od polovice utakmica u sezoni, ozljeda je ostavila posljedice”.

Znači li to da Slaven Bilić svoju kapetansku vrpcu mijenja za fotelju u Hajdukovoj upravi?
”Ne, to ne znači ništa. Nemam nikakvih aspiracija na bilo koju poziciju u Hajduku, Šurjak svoj posao radi vrlo dobro. Tu sam, želim pomoći i treneru Nadovezi i momčadi, pa i klubu u cjelini, no ne trebaju mi “fotelje”. Ako momčad želi, biti ću uz njih, pomoći ću im savjetom ili razgovorom”.

Tako su se, eto, već dan nakon tužnog oproštaja od Europe, u Hajduku počele pokazivati posljedice. Slaven Bilić dres sa brojem 9 na leđima ostavio je Hajdukovom oružaru, a kopačke objesio o klin. Ubrzo bi se mogle osloboditi i brojke 10 (Leko) i 1 (Pletikosa), a na Poljudu ćemo umjesto barem još dvije “europske groznice”, ponovno gledati Hajdukovu realnost i trenutno najveći domet - prvu hrvatsku nogometnu ligu.

Slaven Bilić zaslužuje da se njegov završetak karijere obilježi u puno vedrijim tonovima od ovih u kojima je donio odluku. Nadajmo se da će se toga netko i sjetiti, u klubu ili Savezu...

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Nogomet
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!